[]

Alevilere niye bu kadar uğraşılıyor

Yok yaptıkları yemek yenmezmiş yok komşuluk yapılmazmış biz ailecek ikisini de yaptık ve bir zarar görmedik hatta çok iyi dostluk kurduk niye bu nefret




 
hooo kanka tarih bilgisi gerek bunun için uzun iş. sünni kesim aleviyi sevmiyor diye bil işte


  • vosvos3131  (13.09.15 20:40:02) 
Gerizekalılıktan.


  • whimsical  (13.09.15 20:41:56) 
müslümanlık hoşgörü dini de ondan


  • inspectorjavert  (13.09.15 20:45:02) 
gerizekalılık +1


  • shotgunwoman  (13.09.15 20:45:05) 
gerçek islam bu değil


  • neseranni  (13.09.15 20:47:33) 
geri zekaliliktan da ote. olmeliler bence.


  • bohr atom modeli  (13.09.15 20:47:51) 
Böyle düşünen insanların ta amk.


  • basond  (13.09.15 20:56:49) 
saçma sapan şeylerle gündeme gelmeleri elbette abes, "onların yaptığı yemek yenmez" gibi.

ama bir de kendi kendilerinin islam açısından eleştirilmesi gereken yerleri de yok değil, zaten tartışmalar da burada başlıyor. örneğin alevileri kendi ağızlarından dinlersek üç farklı alevi tipi ortaya çıkıyor:
1. aleviliğin islam'ın mezhebi olarak görenler ve islam'a göre yaşayanlar.
2. aleviliği apayrı bir din tadında görüp yaşayanlar. mesela islam'da farz olarak görünen belli başlı ibadet ve gereklilikleri yok sayarlar, alternatifini oluştururla.
3. aleviliğin sadece kültür ile ilgili olduğunu düşünenler. kürt/arap ateist veya deist ama aynı zamanda alevi olduklarını söyleyen arkadaşlarım da var.

hatta şurada birkaç alevinin de kendileriyle tartıştığını görebilirsiniz:
eksiduyu.ru

----


e, şimdi islam'ın mezhebi olduğunu söyleyip de cami varken cemevi isteyen veya apayrı ibadet biçimleri sebebiyle islam'dan her türlü ayrılan bir "mezhep" elbette eleştirilmeye açıktır. buna neden yüklenmek deniliyor?
  • m e b  (13.09.15 21:08:13) 
olay peygamberin vefatına (zaman olarak yani) kadar gidiyor, o zamanlar atılan nefret tohumları bir şekilde tazelikleri korunsun diye farklı zamanlarda farklı laflar ile sulanmış (senin verdiğin örnek gibi laflar başka başka laflar) başkada bir halt yok, tamamen politik meseleler.

o dönemden bu döneme kadar çoğunun soyundan kimse kalmamış veya kurumuş veya unutulmuş gitmiş ancak bir kısmı halen var (veya onlar öyle olduklarını iddia ediyorlar) ve islam devletleri üzerinde hala güçleri var, bu güçleri olan aileler nefret sayesinde halen etkilerini daha fazla gösterebiliyorlar, sırf bu yüzden bu tür laflar türetiliyor, hikayeler uyduruluyor.

Tabii aynı şekilde sünniler de bundan bir şekilde faydalanıyorlar, (başbakana ama efendim onlar alevi diyen devlet görevlileri, alevi olduğu için devletin ilgili yerlerinde yükselemeyen ama onların yerlerine yükselen sünniler falan)

yani sünnilerin bu nefret işine geliyor ve kullanıyorlar böylece kendi aileleri, akrabaları tanışı köylüsü devletten ekmek yiyor. Tabii bu durum halka "onlar kafir", "onlar pis", "onlar küfürde", "onlar müslüman değil" (ki müslümanlık ne islam ne diye sorsan bilmezler, elhamdüllih müslümanım derler bu ayrı) olarak geliyor. neyse efendim sünnilerin devlet üzerinde güç elde etmeleri için çıkan bişi sonuçta
  • selam  (13.09.15 21:48:47 ~ 21:50:27) 
Sünnilerin %80'i bu şekilde yetiştiriliyor. Yani kültür seviyesi en yüksek ailelerden tut da en dipte götüne don alamayan adam bile çoğunu bu şekilde yetiştiriyor. Yetişen bu çocukların içindeki küçük bir azınlık araştırarak öğrenerek sosyal hayata adapte olarak aileden gelen bu bilgilerin hurafe olduğunu anlayıp kendini ve kendinden sonra gelecek neslini kurtarıyor; bunları yapamayan çoğunluk da kendisinden sonrakilere bunları aktarıp zehirleme işlemine devam ediyor. Olay bu. Bu olayın sürmesinin nedeni de genlerimize sirayet eden Arap ibneliği.


  • angelus  (13.09.15 21:58:10) 
abartılıyor. sözlükte o başlıklarda gerçekten alevilerin yaptığı yemeğin yenmeyeceğini düşünen çok az kişi var. gerisi onlara sövenler, durumun garipliğini söyleyenler vs. başlıklar öyle şişiyor.

alevilerin yoğun olduğu bir yerde büyüdüm sünni biri olarak, hiç öyle alevilerle uğraşıldığını görmedim.

tabi alevi diye ayrımcılık yapanlar yok mu, var. ama türkiye'de ayrımcılığa maruz kalmak için kaşınızın üstünde gözünüzün olması yeterli. özellikle genç nesilde gözle görülür bir alevi ayrımcılığı olduğunu düşünmüyorum.
  • tescillimarka  (13.09.15 22:01:49) 
çünkü insanları dinine, mezhebine, milliyetine göre ayırmakta bok var.
neyse ben bişey demiyorum.

  • su olsam ates olsam  (13.09.15 22:02:12) 
osmanli'dan kalma sunni ustunlugu gizli fikri. kisaca: beyin yetmezligi.


  • e haliyle  (13.09.15 22:39:07) 
Sünni gruplarla da uğraşanlar var. Misal, nasıl Alevilere mumsöndü gibi iftiralar atılıyorsa, Sünni cemaat/tarikat benzeri yapılanmalara da, toplantıları ile ilgili bir dolu cinsel gönderme yapılmıştır. Keza montajlı mini etek&türban fotoğraflarıyla beğeni kasan bir dolu adam var. Üstelik bunlar "anti-Alevi" Sünni kesime göre daha "az cahil".

Ben bunun genel mezhepten bağımsız olarak bizim milletteki inancına, düşüncesine olan güvensizlikten olduğunu düşünüyorum.
  • arnold schwarzeneger  (14.09.15 08:43:39) 
lisedeyken en yakın arkadaşım aleviydi.. şimdi bir kamu kurumunda çalışıyorum beraber çalıştığım ünal abi var alevidir kendisi çok sever sayarım .. böyle yok yaptıkları şeyler yenmez arkadaşlık edilmez diyenler yobaz şeref yoksunu insanlıktan nasibini almamış kişiliksiz insanlardır.. bu insanlara en güzel cevabı yunus emre vermiş : yaradılanı severiz yaratandan ötürü...

edit : namaz kılan ' sünni' birisi olarak aynı safta namaz kılmamaya çalıştığım 'sünni' ler de var..
  • tociess  (14.09.15 11:02:23 ~ 11:03:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.