[]

Aklıma geldi Allah mutlu olabilir mi ?

Allah'ın sıfatlarında bunun sıfat hali var mı ?

yani aslında mesele derin ama, ''allah herşeydir'' yaklaşımında bunun yeri tam olarak neresi. yani sevme kabiliyetine sahip olan tanrı, mutluluk ya da mutsuzluk kabiliyetine sahiptir. kabiliyet kelimesine takılmayın lütfen, aklım karışık biraz. kafamda deli sorular.


 
Okuduğumuz kadarıyla genelde sinirli, intikam peşinde, tehdit ediyor falan. Bunlar olduğuna göre eşref saati de vardır.


  • nickimin hakkini veremedim  (09.09.15 14:12:21) 
allah kavramına inanmıyorum ama eğer ki olsaydı öyle bir şey söz konusu olmazdı. bu tür duygular dünyada yaşayan canlılar için geçerlidir. sevme kabiliyeti var da diyemeyiz zaten. öyle bir şey olduğunu bilmiyoruz çünkü, varsayım yapıyoruz sadece.

dolayısıyla varolup olmadığını bilmediğimiz, inansak bile ne koşullarda varolduğunu bilmediğimiz bir şey için "mutlu mudur?" diye sorular sormak yersiz olur.
  • the silent enigma  (09.09.15 14:14:03 ~ 14:15:50) 
O, ne mutludur ne de mutlu edendir.


  • angelus  (09.09.15 14:15:01) 
sonsuz ateslerde yakacak kadar kinci, bir o kadar da sinirli...
surekli sopa gosteriyor.
bence her seye karisan apartman teyzesi gibi, mutlu olamaz bu huylarini birakmazsa...
  • chaotic good  (09.09.15 14:23:33) 
insanoğluna tanımlı herhangi bir tanım ile tanımlandırılamaz.
bilinmez.

ama "allah'ın sevdiği kul" diye bir kavram varsa oradan bir şeyler hayal et kafanda işte.
  • hayvan herif  (09.09.15 14:23:37) 
Mutluluğu da yaratan allah. Yani o daha öte bir şey olması lazım. Mutluluk allaha insan işi çocuk oyunu geliyor olmalı. Tabi hangi allah? Müslümanların allahı mı yoksa türk dininin soyut tanrısı her şeyi yaratan gören ve iyi çocuk olmamızı isteyen tek olayı bu olan allah mı?


  • mistreated  (09.09.15 14:32:31) 
Sorunun cevabını aşağıdaki alıntıda bulabilirsin umarım.

"Hayır veya şer her şeyin yaratıcısı Allah olup, O’ndan başka yaratıcı yoktur. Alemde her şey onun irade, takdir ve kudreti altındadır. Alemde ondan başka gerçek mülk ve kudret sahibi, tasarruf yetkisi olan bir başka varlık yoktur.

Ancak, Allah’ın hayra rızası vardır, şerre ise yoktur. Hayrı ve şerri dileyen, tercih eden kuldur. Bundan dolayı da insanlar hayır ve şer, iyi ve kötü bütün davranışlarından sorumludur. Hayrı seçen mükafat, şerri seçen ceza görecektir.

Şerrin Allah’tan olması, kulun fiilinin meydana gelmesi için Allah’ın tekvini iradesinin ve yaratmasının devreye girmesi demektir. Yoksa Allah kulların kötü filleri yapmalarından hoşnut olmaz, şerri emretmez, şerre teşrii (dini) iradesi yoktur.

Kulların sorumluluk alanı ile ilgili hususlarda terk (yapmamak) veya ifa (yapmak) konusunda iradelerine asla müdahale edilmemiş, kullar özgür iradeleri ile iyi veya kötüyü seçmelerinde serbest bırakılmıştır.

Bunun sonucunda iyiyi, güzeli, doğruyu seçenler ödüllendirilir, kötüyü, sapıklığı seçenler de cezalandırılır.

Allah’ın şerri yaratması kötü ve çirkin değildir. Fakat kulun şer işlemesi, şerri kazanması, şerri tercih etmesi ve şerle nitelenmesi kötüdür ve çirkindir. Mesela usta bir ressam, sanatının bütün inceliklerine riayet ederek, çirkin bir adam resmi yapsa, o zatı takdir etmek ve sanatına duyulan hayranlığı belirtmek için “ne güzel resim yapmış” denilir.

Bu durumda resmi yapılan adamın çirkin olması, resmin de çirkin olmasını gerektirmemektedir.

Yüce Allah mutlak anlamda hikmetli ve düzenli iş yapan yegane varlıktır. Onun şerri yaratmasında birtakım gizli ve açık hikmetler vardır. Canlı ölüden, iyi kötüden, hayır şerden ayırt edilebilsin diye, Allah eşyayı zıtlarıyla birlikte yaratmıştır.

Ayrıca insana şer ve kötü şeylerden korunma yollarını göstermiş, şerden sakınma güç ve kudretini vermiştir.

Öte yandan Allah’ın kudreti ile meydana gelen her işte ya kendimiz, ya başkaları, ya da toplum için birtakım faydalar bulunabilir. Bir şeyin şer olması bize göredir. Bir ayette bu husus şöyle açıklanmaktadır:

“Umulur ki, hoşlanmadığınız bir şey sizin için hayırdır. Ve yine umulur ki, sevdiğiniz bir şey de sizin için şerdir. Siz bilmezsiniz, Allah bilir.” (Bakara, 2/216)

Bu itibarla hayrı, şerri ve her şeyi yaratan ancak Yüce Allah’tır; her şey Onun tasarrufu altındadır. Ancak onun şerre ve şerrin işlenmesine rızası yoktur. Allah’u Teala kullarına gerekli yetenekleri bahşedip hak ve batıl yolu peygamberleri vasıtasıyla kendilerine bildirdikten sonra onları belirli konularda gücü ile orantılı olarak sorumlu tutmuştur. Bu sorumluluğun gereğinin yerine getirilmemesi durumunda cezalandırılacağı yine Allah’u Teala tarafından ifade buyurulmuştur.

2- Rahmet, ferah, sevinmek, haya, gazap, hoşlanmak gibi sıfatların hem dışa akseden yönleri hem de bazı sonuçları vardır. Bu duyguların Allah’a izafe edilmesi dışa yansıyan kısmıyla muhaldir. Yani, Allah’ın bir şeyden hoşnut olması veya bir şeye gazab etmesi, O’nda mutluluk ve kızgınlık halinin ortaya çıkması demek değildir.

İslam alimleri bu duyguları sonuçları itibariyle değerlendirmişler. Allah’ın gazabı, isyankarlardan hoşnut olmaması, isyanda aşırılığa varan yahut küfre düşenleri rahmetinden uzaklaştırması ve hak edenleri cezalandırması; hoşnut olması ve buna benzer duygulara sahip olması ise emrine itaatkar olanları mükafatlandıracak olması anlamında değerlendirilmiştir."

Kaynak: sorularlaislamiyet.com
  • empty man  (09.09.15 15:24:02 ~ 15:24:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.