[]

Kadınlar şöyledir, erkekler böyledir...

Böyle genellemelerle konuşan insan gördükçe ifrit oluyorum. Olayları, ilişkileri değerlendirirken devamlı cinsiyet üzerinden fikir yürüten insanlarla karşılaşıyorum ve bireylerin kendi karakterlerini, hayata bakış açılarını hiçe sayan genellemeler üzerinden var olan toplumsal rolleri kabullenmeye zorladıklarını, bir insanın davranışlarının kadın beya erkek olmasından bağımsız olarak kendine ait olduğunu unuttuklarını düşünüyorum. Bu insanlar hem diğerlerini isteyerek ya da istemeyerek belli kalıplara girmeye zorluyorlar hem de toplumda cinsiyet ilişkilerinin düzelmesine, gelişmesine ket vurmuş oluyorlar. Bir de bunu yapanlar sırf vasat eğitim ve toplumsal bilinç almış tipler değil sözüm ona eğitimli, kendini özgür zanneden insanlar ama klişelerin boyunduruğundan kurtulamamışlar. Bu benim düşüncem tabii. Peki sizce kadın erkek iki üç genellemeyle özetlenecek kadar basit midir, hepimiz etrafta gördüğümüz rolleri taklit çabasındaki şempanzeler miyiz yoksa insanları kadınlar erkekler diye ayırmak yerine herkese cinsiyetinden bağımsız olarak insan gözüyle bakmak daha mı mantıklıdır? Fikirlerinizi merak ediyorum.




 
bir erkek olarak benimde tiksindiğim durum. günlük hayatta bile okadar fazla ayrımcı sözcük-cümle kullanıyoruz ki ben bile farketmiyorum. (amınakoyim, yarram, karı gibi ağlama vs.)


  • yamuklu sucurta  (08.09.15 19:02:26) 
Bu ülke için dayatılan belli başlı toplumsal cinsiyet rolleri ve yani tipik türk erkeği, tipik Türk kadını hani Kezban dedikleri. Bunlar belli stereotipler ve genellenebilir kendi için ufak nüanslar taşısalar da. Çünkü belli bir çevre, kültür ve yetiştirme tarzlarının ürünü. Genel olarak toplumdan bağımsız erkek doğası ve kadın doğası denen bir şey de var. Ama örneğin herkes tipik Türk erkeği ya da kadını olmak zorunda değil, kendini hayata bakış açısını ve dimağını ufku geliştirmiş çok insan var cinsiyetten bağımsız olarak. Bazen genellemek gerekir zira bazı şeyleri anlatmayı kolaylaştırır.


  • limoncello  (08.09.15 19:05:09) 
kadınlar genelde böyle genellemelere ifrit olur,
erkekler böyle genellem

  • antepaunovic  (08.09.15 19:06:05) 
bence sen de haklısın.


  • mea maxima culpa  (08.09.15 19:10:18) 
Elbette ayrıntıları kaçırmamak, istisnaları gözardı etmemek lazım, ancak genellemelerde ilke olarak bir mahsur görmüyorum. Her birimiz milyonlarca yıllık evrimin ürünleri olan biyolojik varlıklarız. İhtiyaçların ve önceliklerin de cinsiyete göre şekillenmesinde de şaşılacak bir şey yok. Bahsettiğiniz roller de doğrudan bu biyolojik farkların sonucu olarak ortaya çıkmış roller. Kültürden, tarihten, coğrafi şartlardan ve sosyopolitik yapıdan bağımsız olarak dünyanın her yerinde ve tarihin her döneminde bu roller aynı şekilde belirlendiyse demek ki temellerinde güncel şartlardan bağımsız sağlam sebepler var. İnkarla, zorlamayla, indoktrinasyonla da bunu kökten değiştiremezsiniz. Gerçekler istediğimiz gibi değil diye de gerçekleri inkar edemeyiz. Erkeklerin önceliği seks, kadınlarınki bağlılık. Hoşunuza gitse de gitmese de bu böyle.


  • 386 dx  (08.09.15 19:14:20) 
İnsan hakları temelinde bir ayrım yapılmıyorsa eğer kadın ve erkeğin tabiatı dünyaya bakışı hayatı yorumlama şekli birbirinden çok farklı. O nedenle bir konuyu iki ayrı cinsiyetin bakışına göre yorumlamada ben bir hata görmüyorum. Bu kadar duyarlı olmak da biraz kezbanlık oluyor.


  • angelus  (08.09.15 19:14:54) 
Ne kadınlar var erkek gibi ne erkekler var kadın gibi. Her birey kendi doğrularıyla yaşar. Aradaki fark fizyolojik ve psikolojik durum.

Alış verişe bayılan kadın da var alışverişten zerre zevk almayan da. Alış veriş yapmasa ölecek hastalığı olan erkek de.

Genellemelere inanmam.
  • justinho26  (08.09.15 19:16:01) 
e kadınlar öyledir erkekler böyledir ama yalan mı?


  • floydian  (08.09.15 19:16:05 ~ 19:32:59) 
ben duyuru'dan baska yerda karsilasmiyorum. duyuru'nun en sacma taraflarindan biri de bence bu.


  • e haliyle  (08.09.15 19:23:24) 
Ben sana hak veriyorum ve ifrit oluyorum "Erkek dediğin" veya "Kadın dediğin" ile başlayan cümlelere. Ortak noktalarımız elbette ki vardır, hatta genel olarak Kezban ve Kamil'likten kaçmanın bu coğrafya için imkansız olduğunu da düşünüyorum. Her şeye rağmen herkes kocaman ve apayrı bir dünya. Yine de "Erkekler genellikle şöyledir" ile "Erkekler şöyledir" arasında da kapkalın, kepkeskin fark olduğuna inanıyorum. Çoğunluğa uyan kabak gibi şeyler olsa da, herkese atfetmek haksızlık olur.


  • aychovsky  (08.09.15 20:19:40) 
ifrit olmak güzel ve evet "bütün genellemeler yanlıştır, bu dahil" :D

ama hayatta genellemelerden kaçabileceğimizi sanmıyorum, ilk izlenim genelde ön yargılar ve genellemeler üzerine değil mi? Bilmemne üniversitesi mezunusun, o zaman şöylesin, Türksün, o zaman kesin böylesindir. Müslümansın ya da ateistsin, hmm kesin şöylesin. Birisi seni/bizi cidden tanıyana kadar bu tür ön yargılara hep maruz kalacağız bence. İş görüşmesi mi olur flört aşamasında mı olur artık bilemem. Ha kadın erkek olayına cevap vereyim, yine dediğime geliyor. Mesela iş görüşmesine gitsen "erkek işi" olarak görülen bişey olsa(bak yine toplumun yargılarından kaçamadın) seni direkt eleyebilirler "kadın" olduğun için. Ama senin o işi çok iyi yaptığını bilseler seni tanısalar bu görüşü elimine edersin.

ve aslında herkes bu şekilde değişiyor bence. "erkek adamsın ne korkucan" dedikleri için belki yapmak istemediği bişeyi yapmak zorunda kalıyor birileri, "kadınsın evine bakacaksın" dedikleri için çocuk yapıp evde oturan vardır istememesine rağmen. Ne kadar özgür eğitimli olursan ol yetiştiğin kodlardan kaçamayabiliyorsun evet. Bence belli rolleri, özellikle ilk roller anne-babayı kesinlikle taklit ediyoruz.
  • rodriguez2  (08.09.15 20:26:23 ~ 20:28:42) 
sana o kadar çok katılıyorum ki anlatamam. farkında olmadan öyle bi alışmışız ki bu tarz söylemlere günlük ilişkilerimizi bile karşımızdakinin cinsiyetinin getirdiği genel kabuller üzerinden yürütüyoruz. ben bu konuda kendimi yontmaya çalışanlardanım. bir insanın tabiki cinsiyeti toplumsal rolünü ve davranışını etkiler ama bizim dikkat etmemiz gereken nokta sanırım olumlu veya olumsuz eleştirirken cinsiyetçiliğe kaçmadan olağanca insani yönünü ortaya çıkaran bir yaklaşım sergilemek.


  • muslugubozukhayrat  (08.09.15 20:40:32) 
kadınlar, erkekler var. bir de Kezbanlar var. bir de bilgisayar başında herkesi ölçüp biçen, bir etiket yapıştıran üstün insanlar var.

Kezbanatör diyebiliriz onlara mesela :)
  • mea maxima culpa  (08.09.15 20:43:44) 
O basliklari ve yukaridaki cinsiyetci soylemleri yazanlar genelde ergenler. Universitenin basindalar gercek anlamda sevgilileri olmamis. Etrafta ergen efsaneleri donuyor: Kadinlar sunun yapilmasindan cok zevk alir, kadinlar sunu yapan erkekleri cok seviyormus... bizim saflar da yok biyolojiymis yok bilmem neymis her duyduklarina inaniyorlar.


  • Traveller  (08.09.15 21:43:18) 
Kadınlar ve erkekler hakkında kaba hatlı genellemeler insanlık tarihi boyunca yaşanan tecrübenin sonucu. Sen bu genellemelere uymuyor olabilirsin ama bunlar adı üstünde genelleme. Gökten zembille inmediler.


  • arnold schwarzeneger  (09.09.15 09:44:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.