[]

Bu mayınlar nasıl döşeniyor kimse görmeden/etmeden?

Böylesine yüklü mayınlar nasıl döşeniyor?
Kimse görmüyor mu? Anlamıyor mu?
Bunun bir mayın algılayıcısı yok mu araçlarda?
Çok saçma sormuş olabilirim ama gerçekten anlayamıyorum.
Özellikle doğu bölgelerinde asker yapmış veya konuya hakim birileri bilgi verirse sevinirim.
Fikir değil, bilgi istiyorum.
Teşekkürler.

 
şırnak'ta yaptım, epeyce yoğun mayın ve eyp olan bir bölgede. öncelikle arazi çok büyük, her yeri izleyebilme, kontrol edebilme şansın olmuyor. bir çok kör nokta oluyor.

diğer bir neden rutin faaliyetlerin her zaman risk olması. gittiğiniz döndüğünüz yollar ve saatler genellikle aynı olduğu için, yeterli alternatif bulunmayan yollarda mayın riski yükseliyor.

araçlarda mayın algılayıcı yok, yalnızca riskli yerlerden geçerken (menfez vs) inip gözle kontrol yapıyorduk biz. başka çaresi de yok.

her sabah sabah 4'te mayın aramaya çıkıyorduk, gün boyu emniyetli olsun diye ama benim orada bulunduğum 9 ay içinde 4-5 mayın ve eyp vakasıyla karşılaştık.

uzaktan kumandayla patlatılan mayınlarda sinyal kesiciler işe yarıyor. ama kablo çekilerek yapılmış bir düzenek varsa maaleesef etkisi olmuyor.

işin özeti, sen önlem aldıkça karşındaki de taktik değiştiriyor. 10 gün koruyorsun kendini 11. gün koruyamayabiliyorsun.
  • dahili meddah  (08.09.15 11:06:47) 
Mayınlar dedektörlere yakalanmamak için plastik yapılıyor.

Bize yeni kazılmış, taş toprak dökülmüş yerlerde mayın olabileceği söylenmişti. Sevk sırasında söförlerin bunlara dikkat etmesi gerekiyor.

Yalnız bunlar mayının etrafında pusu kurabiliyorlar. Mayını görüp durduğunda da pusuya düşmüş oluyorsun.
  • zombi  (08.09.15 11:08:40 ~ 11:09:46) 
Peki mesela bugün veya dün yaşanan patlamalarda mayın döşeme olayı kaç gün sürüyor normalde?

Askerlerden mayın döşeyen var mı bir de? PKK'ya karşı da yapılıyor mu bu?
  • dessy  (08.09.15 11:09:54) 
tabi silahlı kuvvetlerin de mayınları var ama genellikle üs bölgelerinin etrafına sızmaya karşı konulan mayınlar olur bunlar. yollarda tuzaklama vs çok nadiren yapılıyordur muhtemelen, ben şahit olmadım.

bir mayın ya da eyp saldırısında mayının yerleştirilmesi ve patlatılması aşamaları ayrı kişiler tarafından yapılıyor. yollara ve menfezlere konulan mayınlar minimum 30 kilo patlayıcıdan oluştuğu için 2-3 kişi tarafından döşenip düzeneğiyle birlikte oraya bırakılıyor. sonra patlamayı yapacak kişi gelip düzeneğin telefonunu alıp izleme yapacağı bölgeye çıkıyor.

bizim tarafımızdan bulunan 1 eyp aynen böyleydi örneğin. 30 kilo patlayıcı konulmuş ama düzeneği yoktu henüz. gelip bulmasak 2-3 güne patlatılırdı muhtemelen.

kaç gün diye belirgin bir süre olduğunu sanmıyorum. ancak askerdeyken izlediğimiz eğitim videolarından birinde bingöl adaklı'da 4 gün boyunca mayın döşeliyken gözetleme yapıldığını görmüştük. 4 gün izliyor ve en çok askerin olduğu araç geçerken saldırı yapılıyordu.

bir çok saldırı da uzun süre izlenerek yapılıyor.
  • dahili meddah  (08.09.15 11:17:09) 
Teşekkürler bilgiler için!
Peki uydudan falan anlaşılmıyor mu kimlerin 2-3 gün boyunca belli bir bölgeye düzenek yerleştirmeye çalıştığı?
Yani bu kadar imkansız mı bu bombaların önüne geçmek?
Teknoloji hiç mi işe yaramıyor yoksa biz mi yetersiz kalıyoruz?
  • dessy  (08.09.15 11:19:26) 
asker mi yola mayın döşeyecek?
gerilla savaşından bahsediyoruz karşındaki adam senin asker olduğunu -kabak gibi ortadasın- bilir de sen hangi araçtaki adamın PKK olduğunu nereden bilecen de mayın patlatacan?
askerin öyle bi şansı yok bulursa ya kırsalda saklandığı yeri patlatır ya da çatışmaya girer anca - o da her zaman vur izni de olmuyormuş
  • niye ama  (08.09.15 11:21:50) 
uydu değil ama ihalar var. bak şöyle anlatmaya çalışayım,satranç gibi bu iş. sen hamle yapıyorsun o da karşı hamle yapıyor. askerin yeri sabit olduğu için her zaman dezavatajlı oluyor.

ihalarla izleme yapıyorsun sen termal kamera vasıtasıyla. karşındaki ısıyı engellemek için üzerine ıslak naylon giyiyor. 500.000 dolarlık aracının 5 liralık naylonla hiçbir etkisi kalmıyor böylece.

tamamen engellenmez ama elbette azaltılabilir. orada şafak sayan askerlerle operasyon yapıyorsun sen, karşındaki en az 2-3 yıldır dağda olan, coğrafyayı avcunun içi gibi bilen biri.

senin yerin sürekli sabit ve izleniyorsun. karşındaki sürekli hareketli ve senin yerini izlediği için avantaj sahibi.

sen sürekli araç kullanarak yolları kullanıyorsun, karşındaki sadece dağda ve patikada. bir aracın içinde 15 askerin tek bir mayınla saldırıya uğraması çok kolay. ama sen dağda 10 kişilik bir grubu bile bir arada göremezsin. 2-3 kişi halinde dolaşırlar.

ne bileyim, bir sürü etken var. öyle kolay değil. ciddi bir halk desteği var her şeyden önce.
  • dahili meddah  (08.09.15 11:26:39 ~ 11:27:19) 
Ciddi halk desteği var derken? Hiç mi umut yok? Yani PKK'ya karşı olan? Ölümlere karşı olan?


  • dessy  (08.09.15 11:34:19) 
Esas sebep İstihbarat zafiyeti, ben hakkarideydim askerde.

Adamlar tonlarca patlayıcıyı temin etmiş, bu malzeme olduktan sonra, mayını illa ki döşüyor.

Öyle ultra korunaklı, bir tuşa basıp her yerin kontrol filan edilebildiği yerler değil, arazi çok dağlık, hatta dağdan ibaret gibi. Her an her saniye her yeri kontrol etmek ütopik. Hatta çok kısıtlı bir alan düzenli gözetleme şansına sahip.

Tonlarca bombanın temin edilmesi engellenemedikten sonra, mayın döşenmesi engellenemez, her 50 denemelerinden bir tanesinin başarılı olması, pkk ye yeter de artar zaten.
  • wilhelmwasmuss  (08.09.15 12:12:46) 
bacim koca arazi, daglik yer, her an nereyi nasil takip edeceksin?
sorman gereken soru x ton patlayicinin ulkeye nasil sokulabildigi olmali.
istihbarat bunu biliyor da izin veriyor ya da ne b.klar dondugunden haberi yok.

askerdeki insanlarin hepsi uzman vs degil, senin kardesin, komsunun oglu felan var aralarinda.
is bilmeyen adami daga gonder bakalim, hem ortami bilmiyor hem acemi hem savas gormemis adam ne yapsin dagda ovada?
dedikleri gibi teroristlet de taktik buluyor senin hamlelerine karsi.
sitting ducksin yerin belli.
cikip tarasan ertesi gun adam koyacak mayini belki.
surekli izleniyorsun, araclarin askerlerin ciktigi yer belli sonucta...
hadi bitirelim, bitsin istiyoruz ama kolay degil iste.
  • chaotic good  (08.09.15 12:29:01) 
şöyle birşey de varmış

eksisozluk.com
  • t joe  (08.09.15 12:35:35) 
ek bir bilgi o patlayıcının büyük çoğunluğu bildiğiniz hayvani gübre. hayvani gübreyi ateşlemeye yetecek miktarda yemlemeniz varsa, amonyüm nitrat yani bildiğiniz hayvani gübreyle bomba yapabilirsiniz.


  • dahili meddah  (08.09.15 13:02:05) 
Güneydoğu'da belediyeler de destek oluyor. Asfalt dönüyorlar yola. Anlamak imkansız .


  • sormayın bana sen o musun diye  (08.09.15 13:12:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.