[]

Telefon modellerinin bir numarası var, buna ne deniyor?

Mesela şu model:
"Samsung Galaxy Note 4 SM-N910H"

Bundaki SM-N910H ne anlama geliyor.

Ben bir samsung note 4 aldığımda en güncel ve ileri olanın hangisi olduğunu nasıl anlayacağım da alacağım.

Netten alacaksam neye dikkat etmeli, mağazalara gitsem satış danışmanlarına (bilmiyor olabilir) ne kadar güvenebilirim?

 
tatminkar bir cevap olur mu bilmiyorum ama bazı ülkeler her standardı kabul etmiyor veya bazı ülkelere göre aynı modelin farklı sürümünü o ülke için özel üretiyor.

örneğin lg g3 beat'in ingiltere sürümünde nfc + radyo + 4g özelliği mevcutken ve telefonun model numarası d722 iken türkiye sürümünde bu özelliklerin hiçbiri mevcut değil ve model numarası d723.

mesela model numarasını tam hatırlamıyorum ama s4'ün iki farrklı modeli var; bunlardan birinde toza ve suya karşı koruma varken, diğerinde yoktu. ama ülkemizde neredeyse çoğu "s4" diye standart şekilde isimlendiriliyordu.


kısacası bence en başta ingilizce olarak modelleri kıyaslamak gerekiyor aynı model telefon için.
  • m e b  (08.09.15 00:21:16) 
amerika, avrupa, chin ve koreler haric uzakdogu, genel olarak dünyanin kalani türkiyeden daha gelismis iletisim teknolojileri/teknoloji kullaniyorlar. buna göre de bazi modeller 4g iceriyorken, icermeyenleri türkiyede hatta avrupada satiliyordu, cünkü bizde altyapi yoktu, satilmasi mantiksizdi vs vs vs.

genelde artik islemciler degisiyor, s4 9500 ve 9505 en basit örnek.

satis danismanlari bilmiyor. laptop aliyorum, belli bir seride, kronik sorun var, üretici avrupada toplamis, degisime cagriyor satilanlari, ben burda alirken bakmak istiyorum kutusuna diyorum, kodu karsilastiracagim, adam anlamiyor, bana etiketi getiriyor, kutuyu gösteremem alip bakarsiniz diyor. acmayacagim yemeyecegim, kac gb rame sahip oldugunu, dvdrw mi yoksa sli mi var onu bile bilmiyorsunuz, kutuyu gösterin bana ben bari kodundan bakip bulayim, yoook, yassakmis. sizin kafaniza.

harddisk alacagim, harici, adam usb 3.0 o kadar fark yaratmiyor, bak bu daha iyi diyip 5400lük eski bir model gösteriyor.

nanosim mi yoksa microsim mi kullaniliyor telefonda, soruyorum, cevaplamiyor, var mi igne falan ince bir sey diyip, gidip ben bakiyorum telefona.

bu yüzden soruyorum, benim bildigim seyleri soruyorum önce, mal müsteri gibi, hepsine dogru cevap veremezse bilmedigim sorulari sormuyorum.

üzgünüm vakitlerini caliyorum ama bana sd kart diye adaptör satmaya calisan adam vardi.

adaptör diyor diyorum, iste hepsine kullanirsin diyor, abi diyorum bak marka hama, icinde sd yok, micro sd yok, bir sey yok, sadece adaptör, benden iyi mi bileceksin sattigim ürünü diyor.

sen sen ol, arastir git bul bak. saticidan bilgi almak genelde mutlu sonla bitmiyor.
  • wiillii  (08.09.15 00:38:20) 
icimi döktükten sonra senin derdine ithafen yaziyorum:

SM-N910F (Europe),
SM-N910K/SM-N910L/SM-N910S (Korea),
SM-N910C (Asia, Europe, South America),
SM-N910FD (United Arab Emirates),
SM-N910FQ (Turkey), (üretici bile fuck them diyor)
SM-N910H (Asia-Pacific),
SM-N910G (Singapore, India, Australia),
SM-N910U (Hong Kong, Taiwan, Australia, New Zealand, Chile),
SM-N910W8 (North America).


temel farkliliklar, islemci, kimisinde Qualcomm APQ8084 Snapdragon 805 var, kimisinde Samsung Exynos 7 Octa 5433. islemciler degisince isinma, güc tüketimi, neler yapilabildigi degisiyor. batarya ömrü degisiyor. sonra kimisi androidin son versiyonu ile degil, 4.4 ile cikmis, digerleri 4.4.4 ile cikmis, o ülkeye ne zaman update cikacagi vs degisken oldugundan. genelde bir baska büyük fark, ag uyumluluklari. her ülke her bandi satmiyor ya da her banttan iletisime gecemiyorsun. altyapi yok. macaudan arkadasim geldi, 4g kullaniyordu, burda ariyoruz konusamiyoruz kendisiyle. niye, bizde iletisime gececek hat bile yoktu o dönem. oldu baya, ilk gecenlerdendiler. bir de amerikan versiyonlarinda da kodlar degisiyor, nedeni ise her carrierin, (turkcell vodafone vs gibi atnt, verizon vs var) kendi modelini cikartmasi, gene kendine özel optimize edebiliyor, kendi satiyor gene anlasmali olarak genelde.

o kodlar da söyle mesela;
SM-N910M (Vodafone),
SM-N910V (Verizon),
SM-N910A (AT&T),
SM-N910T (T-Mobile),
SM-N910P (Sprint),
SM-N910R4 (US Cellular).

bunlar genelde simlocklu oluyor, benden baskasiyla kullanma gibisinden.

bir de son olarak
SM-N9100

modeli var, iki sim kart takilabiliyor.

bu olay artik her telefonda var, her modelde var. kodlari gsmarenadan bakabilirsin, ben hep oraya bakarim böyle seylerde.

bu defalik baska bir site önerecegim,

tr.phonegg.com

yukarda modellerin üzerine ger, bak bakalim, modele göre neler degisiyormus kendin gör.

tekrardan vurguluyorum, satis danismanlarina göre her telefon ayni, model numarasi note 4 iste, son cikan'dan ibaret. baska bir bilgileri genelde yok, olmasini bekliyor insan ama hüsran.

edit:bir de @mebi trollemek istemem, dedigi aslinda dogru ama hatirladigi s4 modelleri yanlis. s4 active ve s4 ayri modellerdi, ayni modelin farkli kodlu alt modelleri degildi. ama diger dediklerinde hakli, yigidi öldür hakkini yeme.

edit2:snapdragon islemci degil chipset aslinda ama genede dediklerim yanlis degil o cümlede.

edit3:yazmadan edemedim, bazen bir yerde ucuza aldim falan diyor ya insanlar, genelde daha az özellikli, ya da daha az banddan görüsebilen versiyonunu almis olabiliyorlar. ayni telefon degiller aslinda ama gündelik kullanimda cogu zaman farkina bile varmiyorlar. bir de her zaman yurtdisindan gelen telefon daha iyi calisacak demek olmuyor, bu nedenlerden dolayi. hehe.
  • wiillii  (08.09.15 00:51:00 ~ 00:56:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.