[]

Avrupaya duyulan hayranlık

Ekşisözlükte finlandiya 15 bin mülteci alımı başlıkta bazıları nereye başvuruyoruz ,nasıl gidiyoruz gibi şeyler yazmışlar .Avrupada hayatın çok güzel olduğunu falan mı sanıyorlar ? Niye bu kadar nefret etmeye başladınz ülkeden ? adamın ülkesinde savaş var işid var sen kendini mülteci sıfana koyuyorsun.Yok yani sen oraya gitsende dil yoksa nitelikli bi vasfın yoksa yine sürüncen bunlar vsrsa dünyanın neresinde olursan ol iyi bi hayatın olur.Niye böyle olduk ?




 
burada sürünmek vs orada sürünmek

bu karşılaştırmayı yapıp orada sürünmeyi daha iyi buluyorlar ki haksız da değiller hani...
  • air  (05.09.15 21:35:56) 
yav he he turkiye cok super.


  • bryan fury  (05.09.15 21:41:39) 
bunu sorması gereken ben değilim, devlet. hayatını "yurtdışına çıkmak" hedefiyle yaşamış birisi olarak şunu çok net söyleyebilirim: türkiye yaşanabilir bir ülke olsa, turistik amaçla bile olsa nadiren çıkarım ülkeden.

bakma sen mültecileri kıskandıklarına/kıskandığımıza, "sığır gibi" yaşayacağını bile bile kimse gitmek istemez. burada tahsilli adam olacakken kimse finlandiya'da karakafa olmayı göze alamaz. alabilecek olsa, zaten basıp gider. isteyen adam illegal şekilde girmenin yolunu bulur. çok zor bir şey olmasa gerek. mesele saygın, değer görecek biri olarak gidebilmek. en başta, gidiş motivasyonu olan şey.

ülkeden nefret etmekle alakası yok bunun, insani bir istek. insanca yaşama, hayatının değerli olduğunu hissetme isteği. öldüğün zaman "kelle" olmayacağın, yakınlarının dayak yemeyeceği, esnaf tarafından dövülerek öldürülmeyeceğin bir yerde yaşama isteği. bu ülkeden nefret etmek değil.
  • der meister  (05.09.15 21:41:41) 
Çünkü Türkiye yaşamak için çok kötü bir yer. Finlandiya'da vasıfsızsan bile etini yersin, sinemana gidersin, fazla mesai yapmazsın. Ama Türkiye'de ölene dek çalışırsın ve borç harç içinde geberir gidersin. Tabii sokakta falan bir maganda seni gebertmezse.


  • sen git ben geliyorum  (05.09.15 23:49:29) 
avrupa'da hayat çok güzel tabi amk, sorduğun soruya bak. senin gibi yaşadığı ülkenin ne bok halde olduğunu göremeyen at gözlüklü tipler yüzünden bok gibi zaten, kendini doğruluyorsun resmen.


  • baba jo  (05.09.15 23:57:11) 
Avrupa'da insan oldugunu anliyorsun. Soyle dusun kopeklere mamalari disinda yemek vermezler tat algilari gelisirse mamalarini birakirlar diye ama o kopekler baska yemekler oldugunun farkina varmazlar. Baska yemekleri seven kopeklere marjinal, capulcu, vatana ihanet eden, terorist gibi etiketler takarlarsa bu iste bir terslik olur. Elbette baska yemek yemenin yasak olmadigi hatta baska yemekler yemenin mumkun oldugu yerlere gitmek istiyorlar. Isteyen alay etsin isteyen yadirgasin Avrupa'da yasarken gecmiste yalnizca kopek mamasiyla beslendigimi fark ettim. Begenmeyen terk etsin diye dusunenler var ya, gidemiyoruz iste! Euro olmus 3.50 neredeyse! Benim maasima zam geldi mi? HAYIR! Fakirlestim mi? EVET!


  • Traveller  (06.09.15 00:16:01) 
hıı belediyecilik çok güzel her yere çiçekler dikiyorlar.


  • sayns  (06.09.15 00:38:11) 
@görende çok insana değer veriyorları sancaklar .Fransada ifalyada falir semtlere gidin de görün ne halde olduklarını.Ben gittim gördüm 1 yıl avrupada yasadım ve bir çok ülkeyi gördüm cidden bilmeden konusuyorsunuz.


  • cenkist  (06.09.15 01:18:48) 
he bi sen gördün avrupa zaten. at gözlüğü diyorum farkındaysan, sen istersen mars'a git.


  • baba jo  (06.09.15 01:20:48) 
TR'deki "ortalama insan"ın yaşamı ile avrupadaki "ortalama vatandaş"ın yaşamı arasında çok ciddi farklar var. burada açlık sınırında yaşıyor ortalama insan, orada iyi kötü düzgün bir hayat yaşayabilirsin işçi olarak bile. dolayısıyla türkiyede dikiş tutturamayan herkes avrupada bir şeyler yapmaya çabalıyor.

avrupanın dezavantajı ise türkiyede kral gibi yaşayan adamlara da iyi kötü bir hayat sunması. yani türkiyemin zenginleri, avrupada mütevazi bir hayat yaşamak durumunda kalabilirler, lüks kavramı bizdeki kadar keskin değil. gelir dengesi çok daha net.
  • roket adam  (06.09.15 01:27:52) 
Turkiyede ingilizce ogretmeniydim, iyi halli bir dil kursunda haftada 6 gun calisip ayda 1600 maas aliyordum. Bi tarafim yiyip de eve falan cikamadim tek basima.

Sirf bir sekilde gidebileyim diye almanyada sifirdan lisans okuyorum, bir yandan da ayda yaklasik 15 gun, gunde maksimum 6 saat bir barda calisiyorum, aylik yaklasik 1000 eurom cebimde. 270 euro olan kira+tum ev masraflarimi cikarinca kalan parayi ister biriktirip sacma sapan yiyorum, ister geziyorum, ister gidip pahali restoranlarda yemek yiyorum, istersem de yararli seylere harciyorum. Turkiyedeyken aldigim 1600 lira ile bu saydiklarimin hangisini yapabilirdim, bana soyle lutfen.
  • letheavendangered  (06.09.15 01:39:33) 
Babajo ve letheaven... +1


  • Traveller  (06.09.15 02:44:16) 
eger bir kiz cocugu babasi/annesi olsan, hangi ulkede cocugunun guvende olmasi icin maksimum caba sarfedersin ya da gelecegi icin endise duyarsin?


  • bir varmis bir yokmus  (06.09.15 02:47:46) 
Bende hiç yok, Avrupa umurumda değil, Amerikan köpeğiyim.


  • i was made for you  (06.09.15 02:49:20) 
avrupanin neresinde 1000 ile yururu falan duzgun bir araba aliniyor bilemem fakat danimarka'da yok oyle bir dunya. VW Golf 1.4 trendline (36,918.35 EUR) araba'nin sifiri Turkiye'den daha pahali mesela.


  • bollocks44  (06.09.15 02:54:27) 
150 yıl öncenin yanlış batılılaşması aslında şu yıllarda ekşicilerin yaptığı. bilgi sahibi olmadan şiddetle savunuyolar, montaigne bile yazmış komşunun bahçesi hep daha yeşil gelir diye :)

işin asıl yanı o değil, sorumluluk almıyolar. şikayet ediyolar, halbuki herkes bişiler yapsa türkiyeyi çok daha iyi bi yer yapabiliriz. ve çocuklarımızı burada gönül rahatlığıyla bırakabiliriz. ilk hamleyi yapacak nesli bekliyoruz, gezi parkı bunun bi kanıtıydı. (gezi parkı çok makro bi olay, evin önündeki yerdeki izmaritleri gorunce kaldırmak da çok mikro bi olay-- demek istediğim bunların arasında bi şey.)
  • sometimes the weak become the strong  (06.09.15 03:47:48) 
almanyada ikinci el araba ucuz, o dediginiz fiyatlarda; ehliyet almak, oncen ehliyeti olmayan biri icin 2 bin euro. hadi gel de buradan yakin..avrupa eski avrupa degil. ortak doviz kuruna gecilmeden once bati avrupa ekonomik olarak gayet iyiydi ve bunu vatandasina da yansitiyordu. simdi hayat pahalandi ve maaslar o olcude artmadi. artik orta ve alt sinif avrupada eziliyor. cok yukseklerde degilsen, ulasacagin en buyuk sey, bir ev ve arabadir. muhendis olursun, buyuk evde oturursun; isci olursun, kucuk bir evde oturursun o kadar. fransa, almanya gibi ulkelerde irkcilik da tavandir..yabanci oldugunuz icin size egitiminize uygun bir is vermezler, her zaman dokuntu isleri size kitlerler.

Bir yere turist olarak gelmek ile orada yasamak, hayatini kazanmak cok farkli. bu yuzden, turkiye'den buradaki hayatin tatli gozuktugunu dusunuyorum. turkiye'de bazi sorunlarimiz olmasa, buradan (avrupadan) daha yasanilasi bir yer olur.
  • ubi dubium ibi libertas  (06.09.15 04:06:54) 
arabanın fiyatı 37 bin euro yazıp onu da tl ye çevirince avrupa çok pahalı yaa demekle olmuyo o işler..

bahsedilen arabanın buradaki fiyatı 70 bin lira civarı..asgari ücret 1000 tl dersek 70 aylık ücretine tekabül ediyor.aynı hesaplamayı arabanın 37 bin euro olduğu ülkede yapın bakalım ne çıkacak.kıyaslamayı o zaman yapalım.

avrupada bazı şeyler ucuz veya pahalı olabilir buraya göre ama kesinlikle alım güçleri ve refah seviyesi katbekat fazla bizden.
  • myblue  (06.09.15 11:07:20) 
Zaten asil sorun Turkiye'de iyi olan ne varsa onun yaninda kotu olan herseyi de seven insanlarin olmasi. Ilerlemeye karsilar cunku cahillik ovulmesi gereken bir durumdur. Egitimli kisilerden nefret ederler. Avrupa'nin daha iyi oldugunu kabul edemezler Osmanli da kabul edememisti uzun sure.


  • Traveller  (06.09.15 13:52:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.