[]

"Darısı başına"

Bu lafı söyleyenin -lafı adettendir diye iyi niyetle söylese de- kibirli biri olduğu görüşüne katılır mısınız?

Edit: Kişi bu lafı doğrudan kendi durumuyla ilgili olarak söylüyor diye varsayın.

Mesela evlenen biri "Çok mutluyum, darısı başına" diyor olsun. Anne/baba olan biri "Annelik/babalık bambaşka bir şey, darısı başına" diyor olsun. İşinde yükselen biri "Çok çalıştım, karşılığını aldım, darısı başına" diyor olsun.

Soruya kaynak: Size bu laf söylendiği zaman -söyleyenin niyetinden bağımsız olarak- mutlu mu olursunuz, yoksa rahatsız mı olursunuz?

 
valla hiç aklıma kibirli bir örnek gelmedi bu sözü duyduğum zamana ait. Genelde teyze lafıdır zaten. Uyuz uyuz söyleyen teyzeler de var da kibirli denmez pek.


  • whoosie  (02.09.15 17:58:03) 
Duruma göre değişir. Bu bana söylendiğinde genelde evlenmediğim için bana laf vuruluyor oluyor. :D


  • ekaterina  (02.09.15 17:58:06) 
Soyleyen kisi farkinda olmasa da kibirlilik var bence evet.


  • rayde  (02.09.15 18:01:01) 
hayır. yani hiç o tarz bir tavırla söyleyen birine denk gelmedim. hoşlandığım bir durumsa tabi ki mutlu olurum.


  • theworldismine  (02.09.15 18:24:12) 
Rahatsız olmam. Aksine, söylemesi nezakettir.


  • rakidabalikolsa  (02.09.15 18:28:12) 
"bu benim mutlululuğum, umarım sen de benim kadar mutlu olursun" demek o; hiçbir zaman kibirle bağlantısı olduğunu düşünmedim. kendim de istediğim bir şeyi başaran bir insan görünce "darısı başıma" diyorum. sadece istemediğim bir şey için "darısı başına" denirse hoşlanmam, çünkü zaten istemiyorumdur onu. herhangi bir art niyet taşıdığını düşünmüyorum bu tabirin kısacası, aksine mutluluk verici.


  • devilred  (02.09.15 18:37:10) 
Rahatsiz olmam niye olayim, aksine mutlu olurum

Evliligimde o kadar mutluyum ki bekar birileriyle konustugumda "umarim en az benim kadar mutlu olursun" diyorum darisi basinadan sonra. Hele ki karsimdakinin istedigi biseyse bu konu
  • la noix  (02.09.15 18:49:09) 
cok gicik olurum.
darisi basima ne? istemiyorum belki ben onu?
iyi niyetli soyleniyor genelde ama hosuma gitmiyor.
oh ben kapagi attim/benim isim tamam demek bu.
  • chaotic good  (02.09.15 19:23:20) 
Kendini üstün görme var kesinlikle.

Darısı başına = Umarım sen de sınıf atlarsın

Halbuki bunu karşı taraf söylemeli, "darısı başıma" demeli. Mesela evlenen/çocuğu olan birinin bekar/çocuksuz olana darısı başına demesi çok abes. Bakalım istiyor mu?

~illa bir şey diyecekse, Allah isteyen herkese nasip etsin diyebilir.
  • mandalina kokusu  (02.09.15 19:28:46 ~ 19:34:13) 
Rahatsiz olmam, tesekkur ederim.


  • stavro  (02.09.15 20:13:08) 
Bence de eğer söyleyen kişi o şeyi senin de istediğini kesin olarak biliyorsa "darısı başına" demesi güzel bir şey, ama varsayımda bulunuyorsa ben kibirli olduğunu düşünüyorum. Varsayımda bulunmaması lazım, bıraksın ben "darısı başıma" diyeyim.

Durduk yere kafamı kurcaladı bu laf bugün, ben de fikir alayım dedim.
  • whimsical  (02.09.15 20:56:46) 
Söyleyenin iyi niyetli olduğunu düşünüyorum, iyi niyetli olmasa da pek sallamam çünkü genelde darısı başına denilen şeylere göz atarsak;

-Çocuk : zaten istemiyorum
-Evlilik: yolunu gözlemiyorum
-Araba: zaten hevesli değilim, kaldı ki alması çok güç bir şey değil
-ev: buna genelde daha iyisi senin olsun diyolar

ee zaten benim ''ay keşke bende de olsa'' diye hayal ettiğim bir şey olmadığı için ''heheh sağol'' deyip geçiyorum hiç üstünde düşünmedim açıkcası.
  • neferkitty  (02.09.15 21:03:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.