[]

Aya el basılmış mı?

ayak basıldı. ellemişler mi peki? hissetmişler mi yüzeyini? gün tarafında sanırım çok sıcak olur direkt güneş ışığı vurduğu için. ellenemeycek kadar sıcak olur mu acaba?

astronot kıyafetini çıkaramıyorlar tabi. ama sadece el bölgesini çıkarma olayı var mı bilmiyorum. astronot kıyafetinin eldiveniyle de el basmış olabilirler.

sunu buldum, bisey olmayabilir diyenler olmus:
ask.metafilter.com

 
Taş örnekleri falan toplarken illa ki temas etmişlerdir ama eldiveni çıkarıp çıplak elle yüzeye temas etme riskini göze almamışlardır. En nihayetinde bilinmeyen bir ortam belki bakteri virüs falan vardır, bilemeyiz ki. Gerçi bu şekilde uzayda hayat da bulmuş olurlardı ama düşünememiş ibneler.


  • angelus  (01.09.15 23:47:11) 
o giysilerle pek eğilemezler bence ya.


  • king lizard  (01.09.15 23:53:16) 
O eli çıkardığı an düşük basınçtan patlar.


  • Frederick Co  (02.09.15 00:19:12) 
Eli patlar yani


  • Frederick Co  (02.09.15 00:19:25) 
Uzayda o patlama olayı pek olmuyor aslında. Yani filmlerde falan görüyoruz ama gerçekte öyle bir şey yok. Tüm kıyafetini çıkarırsan eğer patlamazsın ama 20/30 saniye içinde oksijensizlikten bilincini yitirir birkaç dakika içinde de boğulmuş olursun. Düşük basınç vücut sıvılarını etkiliyor. Yani dışardaki düşük basınçla vücut içi basınç dengelenemediği için vücut sıvıları genleşmeye başlıyor ama vücudun dış katmanı bu genleşmeye karşı koyacak yapıda olduğu için patlamıyorsun. Tabii o noktaya gelene kadar UV ışınları olsun X ışınları olsun birçok radyasyon kaynağının saldırısına maruz kalacaksın. Bunların yanı sıra ortamın son derece soğuk olduğunu da düşünürsek ufaktan bir donma olayı da başlayacaktır. Yani eldiveni çıkarırlarsa buna benzer bir olayla karşılaşırlar kısmi de olsa. Astronot ilk etapta ölmese bile elin gördüğü hasar ve sonrasında oluşacak enfeksiyonlarla hayatta kalması pek mümkün olmaz sanırım.


  • angelus  (02.09.15 00:31:58) 
O patlama olayı efsane lan. Nefesini tut gayet de hayatta kalırsın. Ama radyasyondur falan riske girmeye gerek yok. Milyon dolarlar harca sonra "Aya inince nefesini tut, kasketi çıkart 30 saniye sonra geri tak." de. Olacak iş değil valla sovyetler çok pis taşak geçer.

Ben kimse o riske girmedi diye biliyorum. Biraz baktım ama bulamadım bunu yapan bir manyak. -150 ile +120 arasında mı ne baya oynuyordu ayın sıcaklığı. "Tamam maykıl 35 oldu çıkartıyorum." dersin lönk diye -45e düşer. Sonra çekiçle kıra kıra götürürler seni mekiğe.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (02.09.15 00:38:19) 
ay kütle çekim kilidine yakalandığı için hep aynı yüzü görürüz.
bu aynı yüzeyin hep güneş ışığı aldığı anlamına gelemez.
velev ki öyle oldu, uzay boşluğu -270 derecedir o sıcaklıkta donmuyorlarsa +270 derece olunca da yanmazlardı. ona göre kıyafet tasarlanırdı.
aynı zamanda uzayda oksijensizlik ve radyasyondan etkilenmediğinizi farz edin. hava olmadığı için ısı transferi de çok çok yavaş olacaktı. yani -270 derecede donmanız için epey süre geçmesi gerekecekti.
eyyorlamam bu kadar.
  • cekilmis gayfe  (02.09.15 00:49:42) 
ek sürüldü ama eldivenle... ay ortamında eldivensiz olmazdı. basınç çok düşük olduğunda bütün damarları çatlatır ayrıca o el birkaç saniye içinde donardı.


  • ra amin ka  (02.09.15 01:21:11) 
Ciplak elle dokunabileceklerini mi dusunuyorsun gercekten?


  • stavro  (02.09.15 01:24:10) 
neil armstrong hep s*kini ta*şağını sürmüş aya demeye gelmiştim ama ciddi muhabbet dönüyormuş burada :/

basınç farkı nedeniyle eldivenini çıkaramazlar diyeyim bari...
  • air  (02.09.15 01:53:29) 
Eldiveni çıkarırsan tüm elbise basınç kaybeder. El kısmını izole edebilecek bir yöntem de yok. Bu yüzden ay'ı doğrudan elleyen de yok.

Hatta taş toprak topladıktan sonra o topladıkları şeye bile ellemiyorlar, bin türlü kimyasal analiz yapılacak o taşlarda, steril kalması lazım.
  • harzem  (02.09.15 02:01:21) 
Aya gidilmedi, kurgu onlar hep.


  • [silinmiş]  (02.09.15 07:12:01) 
Aya gidildi, komplo teorisi o gidilmedi muhabbeti hep.


  • stavro  (02.09.15 13:25:22) 
patlama var ama dışarıdan yok, kısa süre içerisinde bütün kılcalların, bronşların vs. patlar, zaten içinde nefes falan da tutamazsın. Kozmik radyasyon ve sıcaklık zaten seni anında bitirir. Enerji kaybı doğrudan maddeden maddeye değil ışıma ile olduğundan çok hızlı bir şekilde ısınır ve soğursun. yani olacak iş değil.


  • cursor  (02.09.15 13:33:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.