[]

türkiye'de ucuz olan mal ve hizmetler

biliyorum sözlükte başlığı var ama "insan hayatı", "tecavüz" tarzı sosyal mesajlardan geçilmiyor.

mesela dün sinemaya (cinemaximum harici bir sinemaya) 16tl bayıldım. bu rakamlar verilen hizmet düşünüldüğünde diğer ülkelerde nasıl ? sinemalarımız onlara göre nasıl merak ediyorum.

spotify'ın şöyle bir haritası var mesela, türkiye ucuz olarak nitelendirelen renk grubu içinde yer alıyor.

mts.io

genel olarak merak ediyorum, neler ucuz ya da pahalı ama hizmet/mal kalitesi daha iyi diyebileceğimiz şeyler ?

 
yemek ucuz
Kira ucuz
servis sektörü ucuz ( berber vs)
  • medievalman  (01.09.15 17:01:32) 
5000 tl maaşım var, 1650 tl kira ödüyorum. bence kira ucuz değil, nereye göre ucuz londra mı?
londra da 4200 sterlin maaş alıp 1400 sterlin kira ödüyordum, yani bildiğin aynı. ha eğer 1400 sterlin'i tl kuruna getirirsen evet çok para, ama o ülkede zaten o parayı kazanıyorsun o yüzden 4'le çarpma hesabı çok gereksiz.

insanlar genelde gittikleri ülkenin ucuz ya da pahalılığına adamların parasını tl'ye çevirerek karar veriyor. Almanya'da bira 2,5 euro örneğin adam tl içe çarpıp yuh buradan pahalı diyor, türkiye ucuz diyor.

iyi de o adam 1000 euro'sundan 2,5 euro harcıyor sen 1000 lirandan 8,5 lira. bu yüzden hem turistik olarak gördüğüm ülkeler hem de yaşadığım ingiltere'de bi çok şey türkiye'ye göre ucuz.

bunun haricinde hizmet kalitesi türkiye'de kötü. bratislava gibi 3. sınıf avrupa ülkelerinde bile profesyonel garsonlar ve şefler var, adamın işi bu ve gocunmuyor. bu pozisyonlar bizdeki gibi "geçici iş" olarak görülmüyor. garson seninle gerçekten ilgilenip bahşişini koparıyor.

londra'da sokağımızdaki sinema (imax) 12 sterlin aile girişi 34 sterlin bence yine buradan ucuz
ahudu meyvesi macrocenter'da 100 gramı 24 tl, orada 250 gramı 1.25 sterlin
kaliteli bi steak house örneğin nusret burada 4 kişi en basit eti yiyip 1 şişe şarap içersen min 1000 tl, yine covent garden'da iyi bi steak house'da fillet steak 17 sterlin alkolle birlikte en fazla 150 sterlin neredeyse 10'da 1'i yani

ama dediğim gibi şimdi bunu 4'le çarparsan evet türkiye çok ucuz
  • try again fail again fail better  (01.09.15 17:13:54 ~ 17:23:51) 
bu soruyu bir alman olarak cevaplasaydım "yemek ucuz, kira ucuz, hizmet sektörü ucuz, şultanahmet şok küsel, üç point üç point çoksel" falan derdim. ama bir alman değil, bu vatanın bir evladıyım.

bu ülke türk lirası kazanan herkes için pahalı bir ülke. kıyaslama yaptığım zaman ucuz olan herhangi bir şey aklıma gelmiyor.
  • uuth  (01.09.15 17:19:50) 
@try again

tam olarak bahsettiğim şey buydu. kur olarak çevirdiğinde değil direk birim değeri olarak ucuz olan şeyler. spotify'ın yapmış olduğu şey bu, dünyanın her yerinde o ülkenin 9 para birimi değerinde ücretlendirmiş adamlar. 9 tl, 9 dolar, 9 pound, 9 euro şeklinde. ama adamlar genel tabloyu dolara endekslemiş ve kur bizde yüksek olduğu için 9 tl 4 dolara falan tekabül etmiş, o yüzden ucuz olarak nitelendirmişler.

tabi spotify bir mal değil, hizmet. mallarda bu tarz iş yapan ben sadece ingiliz bir hifi kablo üreticisi görmüştüm, pound çok yüksek diye ingiltereden daha ucuz fiyatlandırma yapmıştı adamlar.

imax bizde 18-19 tl civarında yanılmıyorsam. çok bir fark olmasada pahalıyız.
  • sabirstone  (01.09.15 17:55:46) 
bence şehirler arası otobüs ucuz. brükselden amsterdam'a otobüsle gitmeye kalktım (niyeyse), otobüs 3 saat gecikmeli geldi, bizim ülkede en son 20 yıl önce kullanılmış hurda bir araçtı. koltuklar, yerler her şey leş gibi çöp yığınıydı. camlarda kafa yağı izleri falan vardı. ulan niye hatırladım hay skeyim çok rezildi ya. bizim ülkede öyle bişi olsa yolcular muavini döver :( ama orda otobüste tabii ki dövecek muavin de yoktu :((

onun dışında meyve sebze ucuz burda. adam 2 tane elmayı paketlemiş öyle satıyo. bizim elma alışverişimiz en az 2 kilodan başlar 2 elma ney ya.
  • littlejack  (01.09.15 18:04:00) 
biz 2 kişi yaşıyoruz, birimiz 70 birimiz 50 kiloyuz. haftanın 5 günü çalışıyoruz bunun 1 günü dışarda 4 günü evde yiyoruz.

eğer gidip 2 kilo elma alırsam 4 gün boyunca sürekli elma yemek zorundayım, aksi halde bozulur. ama biz 2 elma alıyoruz bugün için yiyoruz, yarın erik alıyoruz, sonraki gün başka bir şey. yıllarca karpuzu dilimle satıyorlar diye dalga geçtik. iyi ki dilimle satılıyor, 10 kilo karpuzdan 1 dilim yiyip gerisini çöpe atmıyoruz. yine ekmek ihtiyacımız ne kadarsa o kadar alıyoruz hiç bişey israf olmuyo, yani bize yettiğini kadarını.

evet haklısın otobüsler pis, metrolar pis, hızlı tren olmadıkça trenler de pis duraklarda. özellikle londra da otobüs duraklarını istanbul'dakiler ile karşılaştırınca londra'dakiler milattan kalma gibi. ama kimin umrunda kimse gidip durakta 25 dakika otobüs beklemiyo otobüse 1-2 dakika kala evden çıkıldığı için kimse durağa, duraktaki koltuğa ya da pisliğine takılmıyor.
countdown.tfl.gov.uk

istanbul ankara arası hızlı trenle 4 saat ve tek yön 70 tl. londra paris kaç km bilmiyorum ama 80 euro ve 3 saat. bu sebeple ulaşımında ucuz olduğunu düşünmüyorum. ayrıca londra'da günlük sınırsız akbil diyeyim ilk 2 zone için 6 sterlin. sanırım istanbul'da tek bilet 4tl..
  • try again fail again fail better  (02.09.15 00:53:13) 
et ucuz, her hali ile ucuz birde gitmedim görmedim ama duyduklarım edindiğim bilgi bu şekilde, adamın bir aylık maaşı ile alabildiği kg cinsinden eti sen burada anca 6 ayda alabilirsin.

kimi ülkelerde otomobil ucuz, ama gerek var mı onu bilmiyorum.
  • selam  (02.09.15 00:58:57) 
Nereye gore ama??
Littlejack'in aksine otobusle ulasim pahali derim ben tr'de. Hic alakasi yok yani. Bu kiyaslamalari yaparken kendi butcenize gore hesaplamayacaksiniz. Norvec'teki fiyatlara bir bakin ornegin, o halde ac kalmalari lazimdi??
Amsterdan'dan Paris'e otobusle gittim, (otobusle gittim cunku direkt ucus yoktu ve tren biletinin fiyatinin uzerine biraz daha koysam New york'a ucardim) 18euro verdim. 7 saatlik yol otobusle, az degil. 18 euro para degil. Bunu tr'deki ortalama gelire gore degil oradaki ortalama gelire gore degerlendirmek lazim.

NEreye gore pahali ya da ucuz diye soruyorsun bilmiyorum ama gelismis avr. ulkelerine kiyasla soruyorsan her sey pahali derim kisaca. Meyve-sebze ucuz diyebilirim belki.

En basitinden, gelismis avrupa ulkelerinde gunluk hayatta tukketiginiz mal ve hizmet fiyatlarini tr'ye oranlayin, ondan sonra orta sinif ortalam gelirlerini oranlayin. Salliyorum, fiyatlar ortalama %40 yuksekse ucretlerin ortalama %95 yuksek oldugunu gorursunuz mesela. Tabi neyi degerlendirmeye alacaginiza bakar biraz. Cek cumhuriyeti'nde yeme icme fiyatlari normalken otopoark fiyatlarinin cok yuksek oldugunu gordum mesela.
  • stavro  (02.09.15 01:53:45) 
@stavro

herhangi bir yere göre, o belirtiliyor zaten.

ingiltereye göre şu ucuz, norveç'e göre bu ucuz şeklinde belirtebiliriz.

bu ülkede zaten hemen hemen her şey pahalı, onları saymaya gerek yok. bir birey olarak bu konuda türkiye'de yaşamanın avantajı nedir ben bunu merak ediyorum. mesela ilaçlar dünya geneline göre daha ucuz diye biliyorum bu ülkede.

bunun gibi başka neler var ?
  • sabirstone  (02.09.15 02:16:37) 
ilaç ucuz evet ve daha önemlisi ulaşılabilir. her köşede eczane var ve elini kolunu sallayarak neredeyse her ilacı alabiliyorsun. sonra hastane doktor vs konusunda türkiye'de istediğin anda istediğin doktora gidebilme özgürlüğün var. ingiltere'de aile doktoru gibi bir adam var gripsen ayağa dikiyor ama çetrefilli bi hastalığın varsa sevk üstü sevk tarihler uçuyor.

tabi orada da eğer paran varsa özel hastaneye gitme şansın var, ama fiyatlar pahalı istanbul'daki en pahalı hastaneden pahalı. özellike diş konuları ya da bi ameliyat olman gerekiyor ama çok acil değilse insanlar türkiye tatilini bekliyor. ambulans üyeliği var sonra ilk duyduğumda ulan ambulans üyeliği mi olur demiştim. türkiye'de bedava ama arayınca gelmiyor zaten özel hastanedeki de paralı. yıllık 80 verip aradığında gelecek olmasını bilmek daha iyi

birde genel avrupa ülkerine göre en ucuz şey su türkiye'de
  • try again fail again fail better  (02.09.15 09:50:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.