[]

saçma sapan verilen kredi kartları

merhaba. kardeşim üniversite 2. sınıf öğrencisi civan bir delikanlı. daha önce bizden habersiz bir kredi kartı almış, daha doğrusu vermişler. bu kredi kartından ancak mahkemelik olduğu zaman haberimiz oldu. neyse kapattık ettik bitti. sonra başka bir banka daha kredi kartı vermiş, ondan da aynı şekilde haberimiz oldu nerdeyse, onu da kapattık hallettik.

* kardeşim herhangi bir işte çalışmıyor dolayısıyla herhangi bir geliri yok.
* belki yaz tatillerinde çalıştığı zaman kısa süre zarflı bir sigorta girişi falan vardır, bunun dışında resmi bir kayıt da yok.
* daha önceki kredi kartından mahkemelik falan olduktan bilmem kaç ay sonra yeni bir kredi kartı verilmiş.

elbette bizim şerefsiz de az değil, sonuçta genç ve öğrenci. ama burda kabahatin büyüğü bankaların kendisine ait bence.

şimdi sormak istediğim soru şu: bu bankalar bu çocuğa ne diye kredi kartı verirler? bizim yapabileceğimiz bir şey var mı? bir daha aynı mesele olursa "geliri olmayan ve kart kullanımıyla, bankacılıkla ilgili deneyimi olmayan adama kredi kartı vermeseydin kardeşim?" desek, bu hakkın kötüye kullanımına girer mi? veya anne-baba, yani kardeşimin geçimiyle sorumlu insanların açacağı bir davanın yaptırımı olur mu?

 
Kardeşiniz bu kartları alırken 18 yaşının üzerinde değil miydi? Çocuk diyorsunuz da bankalara göre reşit bir birey kendisi. Siz onun adına gidip de niye bu çocuğa kart verdin diyemezsiniz.


  • innerbliss  (28.08.15 10:49:52) 
@innerbliss bankalara göre reşit bir birey olmasına karşın maddi geçimi anne baba tarafından sağlanıyor. yani burada borçlanan kardeşim değil, anne ve baba. hiçbir gelir kaynağı bulunmayan bir insana "yaaaaa ödersin nolcak" diye kredi kartı veren banka buradaki hata payı en yüksek taraf değil mi?

ayrıca "desek"ten kastım elbette ki kardeşim tarafından söylenecek bir şey. geçmiş bir şeyin üzerinden konuştuğum için farazi söylüyorum "desek mesek" diye.
  • uuth  (28.08.15 10:53:49 ~ 12:43:43) 
Kanunun ilgili maddesi şöyle demiş:

----------------------------------------------------------------------
Kart çıkaran kuruluş tarafından bir gerçek kişinin sahip olduğu tüm kredi kartları için
tanınacak toplam kredi kartları limiti, ilk yıl için, ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki
katını, ikinci yıl için ise, dört katını aşamaz. Bu fıkra uygulamasında bin Yeni Türk Lirasına
kadar limitler hariç olmak üzere, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyi kart hamili tarafından
beyan edilen ve ilgili kuruluşlarca teyit edilen gelirler üzerinden tespit edilir.
----------------------------------------------------------------------

Anladığım kadarıyla 1000 liraya kadar verilen kartlarda geliri olması şart değil. Zaten öğrenci kartlarının da 500 ile 1000 lira arasında limit vermesinin sebebi bu sanırım. Ama daha fazla limit için gelirini belgelemesi, bankanın da bunu teyit etmesi gerekiyor.
  • osurdum  (28.08.15 11:00:38 ~ 11:02:28) 
@innerbliss +1
yetişkin bir birey artık o ona göre davranmanız lazım. sanki sadece bankalar suçlu kardeşinizin saçma sapan yerlere para harcamasından. bu bakış açısı çok çok garip.

  • fasulyek  (28.08.15 12:27:12) 
@fasulyek
zaten iki yazdığım şeyde de salt bankaları suçlamadım. ama herhangi bir geliri olmayan ve para yönetimine dair bir şey bilmeyen birine, üstelik bir kere mahkemelik olmuş bir insana yeniden kredi kartı verip borçlandırmak, para yönetimini bilmeyen bir gencin borçlanmasından daha mı masum?

işin hukuki boyutuyla ilgili cevap verenlere teşekkür ederim, anladığım kadarıyla yapılabilecek çok bir şey yok böyle durumlarda.

diğer yandan banka neferi olup vicdanen bu olayda yanlış yapan tarafın sadece genç bir insan olduğunu söyleyip beyanlarımda gariplik bulanlara da teessüflerimi iletiyorum.
  • uuth  (28.08.15 15:34:13) 
@osurdum hangi kanunun hangi maddesi?


  • jesues  (28.08.15 15:36:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.