[]

Avukat Arkadaşlar Bakabilir Mi

Selamlar.

3 senemi doldurduğum şirket, geçen hafta itibariyle 21 kişinin işine maddi sıkıntıda oldukları gerekçesiyle son verdi ve ihbarnamelerimizi aldık. Çoğumuz 3 seneden fazla zamandır çalıştığımız için 8 hafta ihbar süremiz var ve şu an itibariyle 7 günümüz doldu. Şirket, ihbar tazminatı veya artık tam adı neyse, bu 8 haftalık ücretimizi tam olarak ödeyemeyeceğini veya asgari bir miktar ödeyeceğini, kıdem tazminatları içinse taa Ocak ayında bir ödeme planı çıkaracaklarını söyledi. Yani onu da zamanında alamıyoruz ve geç öderken de taksitlendirecekler. İhbar önellerine işveren ve işçinin bu konuda mutabık olduğu, ödeme planının Ocak'ta belirleneceği vs maddeler eklenmişti. İmzalamadan önce, ödeme planı vs için muvafakatımız olmadığını; dava açma, kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer tüm ücretlendirmelerin hakları saklı kalmak kaydıyla ihbar önelini tebliğ aldığımızı yazdık, öyle imzaladık. Çünkü şirketin durumunu biliyoruz, amiyane tabirle bok gibi paraları var ve aynı sektörde başka bir iş koluna yöneliyorlar. Bilinen de bir şirket. Neyse. Biz bu elemanlra dava açacağız vaktinde bu ücretleri alamayacağımız için. Yeterince uzattım zaten, hayatında ilk kez mahkemelik bir işi olacak bir cahil olarak sorum şu: dava açmak için benim yapacağım masraf nedir? Sonrasında diğer alacaklarla birlikte avukat, vs de karşı taraftan alınıyormuş ancak bedavaya açılmıyordur herhalde dava. Ben ve iş arkadaşlarım da hali hazırda parasız olduğumuz ve ihbar süresi sonunda iyice parasız olacağımızdan, işin bize maliyetini merak ediyoruz. Durum bu.


 
Avukat değilim ama bölge çalışma müdürlükleri yasal süreci ücretsiz olarak sizin adınıza başlatıyor diye biliyorum.


  • Phoebe  (27.08.15 18:43:22) 
süreci kesinlikle bir avukat ile yürütün ki hak kaybı yaşamayın derim.

dava açma ücreti 500-600 TL civarında olacaktır muhtemelen ilk aşamada. avukatlar genelde parayı tahsil ettikten sonra belli bir yüzdeyi ( 10-12 gibi olur genelde) alır ve kalan parayı size verir. dava masraflarınızı da ayrıca alırsınız tabi.
  • isyan devrim beşiktaş  (27.08.15 18:49:10 ~ 18:53:54) 
öncelikle, iş yerindeki çalışan sayısı 30 ve daha fazlaysa işe iade davası açmanızı öneririm.
işe iade davasını fesih bildiriminden sonraki 1 ay içinde açmanız gerek (iş ilişkisinin sona ermesinden sonra değil, fesih bildiriminden sonraki ay içinde açacaksınız, yani 7 günününüz doldu bile, bu hafta bir avukatla görüşün ki adamcağızın da dava açmak için elinde 15-20 gün süresi olsun, aceleye getirmesin)
avukatlar genelde, yargılama masrafını peşin alır, sonrasında da hakedilen tazminattan %10-20 arası bir tutar alırlar. yargılama masrafı olarak da 1000-1500 TL arası talep ederler muhtemelen (bu tutarı yargılama sonunda karşı taraftan tahsil edeceksiniz)
aranızda anlaşıp, aynı avukata gitmeye çalışın, toplu dava açıldığında, dava daha çabuk sonuçlanacaktır, hakim sizin dosyaları daha çabuk bitirmek için yakın zamana duruşma günü vermeye çalışacaktır.
aranızdan birkaç kişi, tanıdık avukat var ona gidelim diye sizi zorlayacaktır, hatta avukatla anlaşıp komisyon bile almaya çalışacaktır, onlara yanaşmayın, iş hukukunu iyi bilen bir avukat bulmaya çalışın.
  • de jure  (27.08.15 21:27:32 ~ 21:28:22) 
topyekün masrafınız (tüm dava süresi boyunca) 2000/2500 lirayı buluyor tabii bu parayı ilk günden peşin ödemiyorsunuz zaman içinde elinizden çıkıyor ilk başta bir 500/600 lira çıkacak elinizden, param yok diyorsun ama sen tazminatını falan alıncaya kadar $ olarak 3+ üzeri, durduk yerde zaten zarar edeceksin, şirketin durumunu da sen biliyorsun ödeyecek durumları var ise acıma cebinden çıkacak paraya zira az buz bir para değil alacağın para, zamanla kaybedeceği değer ilk başta ödeyeceğin açılış masrafından fazla olacaktır.

birde toplu olarak vermek iyi olsa da karşı tarafın elinde para gibi bir kozu olduğu sürece sizin avukata para yedirerek davanın düşmesini falan sağlayabilir (her şeyden kıllanırım ben arkadaş, insan dediğin çiğ süt emmiş bi varlık) o nedenle en azından iki gruba bölünseniz daha iyi olur kanaatindeyim. bu tabi benim yaşadığım bir şey değil, benzer bir durumda bana erilen bir tavsiye o zaman mantıklı gelmişti hala mantıklı geliyor.
  • selam  (27.08.15 21:39:24 ~ 21:40:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.