[]

Bıçaklanıldığınız da veya vurulduğunuz da ne yapılmalı?

Arkadaşlar diyelim ki bir mevzu oldu ve bıçaklandınız veya vuruldunuz ne yapılması lazım?

Mesela bıçaklanıldığınız da bıçak saplı kaldıysa vücudunuzda bunu çekip çıkarmak mı gerekir yoksa hastaneye kadar bıçak tampon yapsın diye saplanan yerde bırakılması mı gerekir?

ve vuruldunuz diyelim. Kurşun içeride kaldıysa ne yapılması lazım? Dışarı çıktıysa ne yapılması lazım?

Lütfen kesin bilgisi olan arkadaşlar cevaplasın.

 
Özellikle göğüs/kaburga bölgesindeki bıçağı /saplanan demiri vs. çıkarmamak lazım+1

Akciğere filan girdiyse, çıkarınca plevral basınç atmosfer basıncı ile eşitleniyor ve daha ölümcül oluyor. Bildiğim kadarıyla akciğerler kollaps olup fonksiyon görmüyor o aşamada, yanlışsa düzeltsinler. Sırtına demir saplananları filan bile öyle götürürler hastaneye.

Edit: buldum :)

Plevral aralıkta hava toplanmasına pnömotoraks denir. Normalde visseral ve paryetal
plevra arasında 5–10 ml plevral sıvı bulunur; ancak hava bulunmaz. Pnömotoraksta hava
girişi, visseral ya da paryetal plevrada oluşan bir açıklık nedeniyle gerçekleşir. Bu açıklık,
göğüs duvarında oluşan künt ya da delici travma sonucu oluşabildiği gibi akciğer
hastalıklarında akciğer parankiminin yırtılması nedeniyle de oluşabilir. Hatta trakea, bronşlar
ya da özofagusun yırtılması nedeniyle mediastinumdan; akciğer biyopsisi, torasentez,
kardiyopulmoner cerrahi vb. cerrahi müdahaleler de pnömotoraksa yol açabilir.

Hava açıklığını önlemek için çıkarmamak lazım. ATT'ler çıkarıp müdahale ediyorsa orası ayrı tabi ama normal bir insan çıkarıp daha beter tablo oluşmasına neden olabilir.
  • neferkitty  (27.08.15 11:39:33 ~ 11:56:15) 
Bunu tam olarak ilk yardim egitimi alan biri cevaplayabilir. Çünkü yaralanmanın şekline, vücuttaki yerine göre müdahale ediliyor bildigim kadariyla.
Bıçak çekilmez gerekli mudahale yapilana kadar yerinde birakilir. asagidakiler uygulanir.
Mermi yaralanmalarinda içeride olup olmadigina bakilmaksizin, ilk yardimda diz ve dirsek altında ise yara turnike , diger yerlerde tampon yapilir. turnike, tampona göre daha dikkat gerektiren bir ilk yardimdir. uygulama süresi, şekli çok önemli.
  • 1adam  (27.08.15 11:46:51 ~ 11:49:04) 
Mermi bi noktadan girip diger taraftan ciktiysa zaten yapacak pek bisey olmaz o durumda. Cunku yiv set yuzunden donerek girdigi icin, nokta seklinde giris yarasi olur, ama cikis yarasi en az avuc buyuklugunde olur. Parcalayarak cikiyor. Birazdan daha bilgili kisiler bilgi verir zaten.


  • icim urperiyor  (27.08.15 11:47:37) 
3 adet ilk yardım sertifikası olan biri olarak söyleyeyim,
bıçak içeride kalmış ise çıkarılmıyor, hastaneye ulaşana kadar çıkmaması gerekiyor. sadece kanama için tampon yapılabilir ve ambulans ulaşana kadar hasta hareket ettirilmez.
kurşun da aynı şekilde içeride ise kesinlikle çıkarmaya uğraşmıyoruz. kurşun girip çıktıysa da kanamanın bölgesi/çeşidine göre kanamayı durdurmak için ilk yardım uygulanır.
  • peggy  (27.08.15 11:55:37) 
Bıçaklayan kişi bıçağı içerde bırakmaz çünkü bıçak birinci suç delilidir. Henüz hicbir vakada bıçağı kurban üzerinde bırakan duymadım. Bıçaklanma ihtimaliniz varsa tampon yontemlerini öğrenin


  • seni sevenleri bir kere uzdun  (27.08.15 12:30:23) 
bi kavgada sırtımdan bıcaklandım, bastan birsey yoktu, bir kaç dakika sonra etraf dönmeye başladı,sırtımdan köpuk çıkıyor gibiydi, yani öyle hissediyorumdum, birşey yapamıyorsun.
ben kelimeye şehadet getirdim, ailem,hayatım film şeridi gibi gözümün önünden geçti. öleceğimi dusundum.
durum ciddiyse şayet, yapacak birşey yok yardım alman lazım. hele bel üstünden yediysen kötü.
  • zizounij  (27.08.15 16:26:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.