[]

Bir borsa düşüyor da başka yerdeki bir borsa artmıyor mu?

Borsada bu işler karşılıklı mı? Mesela şu yazıyı inceleyelim: Çin'den gelen verilerin etkisiyle borsalar yüzde 8'in üzerinde değer kaybetti. Satış dalgası Borsa İstanbul'u da etkiledi. Endekste kayıp yüzde 5'i aştı. Avrupa borsalarında bugün şu ana kadarki toplam kayıp 400 milyar euroyu buldu. ABD'de teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq Borsası, güne yüzde 8'e yakın düşüşle başladı.''

Şimdi bu durumda asya da, avrupa da, amerika da bir düşüş söz konusu. E bu değer kaybeden para da başka bir parayla kıyaslandığında değer kaybetmiyor mu? Bir borsa düştüğünde diğer borsa yükselemiyor mu? Azıcık ekonomi bilgimle kafamda oluşturduğum sikko sorular böyle efenim. Teşekkürler.


 
hayır öyle bir şey yok. yeri gelir hepsi birden de düşer. borsa bir yatırım aracıdır ve o yatırım aracına olan talep de onun güvenilirliği, şirketlerin değerleri ile doğru orantılıdır. ekonomide durgunluk/düşüş varsa eğer borsa/yatırımlar da bundan etkilenir. örnegin turkiye abdye ekonomik acıdan ne kadar bagımlıysa abd borsasındaki dususler turkiye borsasını o derecede etkiler. ama urkiyedeki dususler neredeyse abd borsasını etkilemez diyebiliriz ekonominn kücüklügüne gore. çin/abd sıkıntı yaşarsa dünya krize girer ama biz yaşasak girmez. tamamen ekonomilerin büyüklüğü ve birbirleriyle olan ticari etkileşimleridir aralarındaki bağ. yani borsalar arası bir denge söz konusu değil.

borsanın paranın değeri/döviz kuru ile ilişkisi de bazı ekonomilerde tek bazı ekonomilerde çift taraflıdır. bazılarında ise yoktur. ekonomiden ekonomiye de birbirini etkileme oranları değişkenlik gösterir ama genel olarak diyebilirim ki, ikisi birbirini doğrudan etkilemeyen değişkenlerdir. ikisinin de değeri başka değişkenler tarafından daha çok belirlenir.
  • cokponcik  (24.08.15 18:14:15 ~ 18:21:21) 
Borsa para değeri için bir etken oluşturmuyor sanırım, yine de kendi varsayımımla örneğin borsa istanbul düştüğünde basit olarak birilerinin paralarını çektiği düşünülebilir, borsa istanbul yatırımcısının çoğunluğu da yatırımcı deniyordu, bu durumda adam borsadan çıkarken parasını dolara çevirirse tl değer kaybeder, fakat amerikan borsasında birisi borsadan çıkarsa genelde para dolarda kalır diye tahmin ediyorum.


  • atom karincanin torunu  (24.08.15 18:14:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.