[]

Otobusler duraga geldiklerini nasil anliyorlar

Istanbul'daki belediye otobusleri duraga geldiklerini nasil anliyorlar? Geçici olarak guzergah degistirip hattinda olmayan bir duraktan gecseler o duragin adini da soylerler mi?




 
güçlü gps sinyalleriyle kordinatları belli durakların,


  • protrek  (23.08.15 00:13:50) 
Tüm Hatların durak mesafe km yüklü. Oraya gelince söylüyor. Bir sokak farklı gitse o metreye gelince yine durağın adını söyler.


  • iddaaci  (23.08.15 00:14:53) 
@iddaaci'nin dediği şey mümkün değil.

x rotasını aynı yoldan, hiç sapmadan bir sefer 15 km olarak giden bir araç diğer gidişinde 15.5 km olarak gidebilir.

gps'e +1 diyorum.
  • scent of a pastrami  (23.08.15 00:26:18) 
filo takip sistemi diye bir şey duydun mu looo?


  • kargn  (23.08.15 00:40:03) 
her durakta bir insan bekliyor. otobüs gelince de kumandaya basıyorlar, böylece ekran değişiyor.


  • rebellion  (23.08.15 00:43:21) 
şoför bir tuşa basıyor olabilir diye düşünüyorum ben. zira bazen gayet otobüs durak durak gezse de belli bir durakta takılı kalıyor ekran.


  • scandiacus  (23.08.15 00:48:36) 
Açılın ben harita mühendisiyim :D Bizim de arkadaşlarla aramızda tartışma konusu olmuştur. Şimdi katılırsınız katılmazsınız orasını bilmem ama ben kendi fikrimi açıklayayım.

Otobüslerde dikkat ettiyseniz ayrı bir ekran var. Sefer saatini falan ekstra bilgileri gösteriyor. O ekranda araç hareket ettikçe değişen koordinat bilgisi var. (enlem boylam cinsinden.istanbul için örnek vermek gerekirse 41.123 , 28.5646 şeklinde) Ben diyorum ki, durakların koordinat bilgileri zaten bir yere kayıtlı. Nokta cinsinden tutuluyordur durakların koordinat bilgisi. Bu noktaya göre belirli bir çapta tampon bölge oluşturuluyor ve otobüsün koordinatları o tampon bölge içine geldiği zaman iki nokta arasındaki mesafe hesaplanarak otobüsün durağa olan uzaklığı bulunuyor. Belirli bir yakınlık mesafesine ulaştığı zaman da dın dın borsa istanbul diye ötüyor o durak şeysi.

Kendi adıma böyle bir senaryo kurdum. Hatta GPS'in doğruluğu kapalı ve yağmurlu havalarda azalıyor. Evet ona da dikat ettim. Sanki yağmurlu ve kapalı havalarda otobüs durak isimlerini biraz daha uzaktayken okuyor. Yani normalde durağa 3 metre kala söylüyorsa, yağmulu havada bu 5-7 metreye çıkabiliyor. Öyle işte.
  • totalstation  (23.08.15 00:49:07) 
gps le alıyor altyapısı da turkcell olması lazım. cok karmasık bı duzenek degil.


  • bryan fury  (23.08.15 01:01:42) 
Durak mesafesi için gps üzerinden çalışıyordur, otobüsün durağa ne zaman geleceğini düzgün tahmin edebilmek için de 3g üzerinden otobüs iett'nin sistemine gps'ten aldığı koordinat verisini update geçiyor olmalı.


  • montreal  (23.08.15 01:34:33) 
ilk çıktığında duraktan sinyal alıyordu. sonra gps girdi işin içine hatta ilk çıktığında metrobüste vardı duraktan da sinyal almıyordu. kapı açılmasına göre sayıyordu. şu anda gps + 1


  • mr fusion  (23.08.15 01:45:49) 
bence hala açık var bu anlattığınız sistemlerde. çünkü bazen o duraklar tersten başlıyor saymaya, ve sürekli tersten gidiyor kalkış bitiş yeri arasında. bazen de hiç alakası olmayan bir hattın duraklarını saymaya başlıyor filan. o nasıl oluyor peki?


  • klassno  (23.08.15 02:02:56) 
gpsten otomatik olarak söyleniyor. hatta bi keresinde şoförün bi tanesi o cihaz sayesinde gün içinde beynim pişiyor diye söyleniyordu... baya güçlü sinyallere sahip herhalde idk


  • Sskywalkeremre  (23.08.15 04:31:45) 
fikir yurutmeye, teori patlatmaya gerek yok. iyi bir istanbulluysaniz "akilli durak" kavramini duymussunuzdur. bu duraklarda gps vardir. otobus bu duraklardan gecerken bir sonraki duragin haberi olur ve ona gore 10 dakika sonra burada der. tabi bi guzergahta 6 duraktan sadece 2si akilliysa tahmin etme basarisi dusuyor.


  • mayeskuel  (23.08.15 10:40:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.