[]

yurt dışından cep telefonu yasağı hakkında

şimdi bizde böyle bir yasak var. ama çoğu ülkede bu yok..burdaki amaç nedir? vergiyse eğer alan kişiler vergisini vermeye hazır zaten. ithal eden firmaları korumaksa niye sadece cep telefonunda var? örneğin tablet, laptop, kamera sipariş verebiliyorsun ama cep telefonu yasak. bu ürünleri ithal eden üreticileri niye korumuyorsun o halde?

her şeyi geçtim artık o sebep neyse diğer ülkeler bunu düşünememiş mi? uydu ile bağlantısı, gsm bağlantısı olduğu için terör amacıyla kullanılabilir diye düşünülüyorsa diğer ülkeler bunu nasıl engellemişler..niye işin kolayına kaçıp yasaklama yoluna gidilmiş?

ya da avrupa birliği ile yapılan bir anlaşma filan mı var?

 
türkiye'nin telekominikasyon politikası ile ilgili bir problem ve genellikle kaçak imei numaralı telefonların takibi ve terör konusunda takip amaçlı yürütülüyor. sadece cep telefonunda değil tüm elektronik alanında ve otomobilde de ciddi vergi kazancı elde ediyor devlet.

devletle vergi ile ayakta tuttuğu için türkiye ciddi istikrarı olan bir devlet olamadığı için vergi toplayamıyor. örneğin almanya'da vergi kaçırmak ciddi bir suç iken ve takibi çok ciddi iken türkiye'de herkes istediği gibi vergi kaçırabiliyor. devlet ise belli kalemlerde kendini garantiye almak istiyor.

örneğin almanya'da tv veya radyo vb. yayın alıcısı her türlü haneden vergi alabiliyor devlet ama bizde devlet bu vergiyi toplayamadığı için televizyon alırken trt bandrolü diye bir vergi sistemi ile işletiyor bunu... ne kadar ilkel olduğu malum. iletişim vergisini de gidip gsm operatörlerinden topluyor, herkes telefon kullandığı için bir şekilde ödemek zorunda kalıyor o vergiyi başka bir yol ile....

tabi şirketler de bunlardan ciddi kazançlar elde ediyor, çünkü pazarın da kontrolü kendi ellerinde oluyor ve istedikleri fiyat politikalarını ülkelere göre belirleyebiliyorlar. bunu tabi işletim sistemi güçlü ve imei değişimine izin vermeyen telefon işletme sistemleri yapabiliyor. onların dışında malum tüm imei numaraları da değişebiliyor.

sizi ikna edebildi mi bilmiyorum bu açıklama ama türkiye'de bir çok uygulamayı anlamak zor.
  • osmanyueksel  (22.08.15 15:28:58) 
Cep telefonu sim kart takildigi icin kolay takip ediliyor, zaten sim kart takilan tum cihazlarda (tablet vb) bu vergilendirme var.

Yoksa kamerayi, laptopu gsm agina baglayamiyorsun, dolayisiyla takip edilemiyor.

Turkiye'de olmasinin sebebi devlet direkt vergileri toplamadigi icin dolayli vergilere (ozel tuketim vergisi, yol yapmak icin kullanilan deprem vergisi, o vergisi, bu vergisi) abaniyor.
  • crown  (22.08.15 15:30:39) 
bu da ülkemizdeki anlamsız uygulamalardan biri ancak o saydığınız sebepler yurt dışından dönerken yanında telefon getirip onu pasaporta işlettiğin zaman geçersiz oluyor. madem öyle sorunlar var hiçbir şekilde izin verme o halde değil mi?

vergisini ödeyelim, emniyete gidip kayıt ettirelim desen bile devlet buna izin vermiyor. anlamsız gelen bu.
  • jepa  (22.08.15 15:49:16) 
ithalatci lobisinin bok yemesi. iphone'lari fahis fiyata kakalayamayinca (eh gumruk vergisi kdv onlarin da kurtarmiyor olabilir kar marji vs. ama cakiyor da olabilirler) yasaklatmayi tercih ettiler. aynisini kozmetikciler de yapti, kozmetik de alinamiyor.


  • disq  (22.08.15 20:08:17) 
sim kart takılan tabletlerde böyle bir kayıt işlemi gerekmiyor, yukarda biri yazmış ama öyle değil.


  • osmanyueksel  (23.08.15 04:50:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.