[]

Araba alma süreci, ne almalı, nelere dikkat etmeli?

Merhaba yardımı seven güzel insanlar (olmadı bu girişgah:)),
Efendiler soru başlıkta tabi ancak bazı ayrıntıları verelim, yaşım 25 yeni bir işe girdik artık araba almak şarttır dedim çıktım yola, öncelikle bütçem 20.000 tl civarı, ikinci el birşeyler almayı düşünüyorum, ancak ne arabalardan anlarım ne marka bilgim ne de başka bir şey. iki gündür bmw 3.18, 3.16, 3.20lere bakıyorum başka da araba bilmiyorum:) önerileriniz var ise yazarsanız bende şöyle resimlerine baksam güzel olur aslında fikir edinmek adına.

nasıl bir şey istiyorsun derseniz şu anlamayan halimle derim ki, çok fazla benzin yakıp bizi batırmasın, otomatik vites olsa güzel olur (olmasa da olur tabi), çok masraf çıkarmısın, hımm başka ha bide güzel birşey olsun:). olmadı tabi bu açıklama, işte arabadan anlamayınca herkesin zaten isteyeceği şeyleri isteyebiliyorum ancak. neyse efendiler araba cahiliniz her türlü öneriye, bilgi kırıntısına açıktır.

şimdiden yardım edenlere teşekkürlerimi iletirim efenim.

 
o bütçe ile araba almak istesem sanırım temiz bir Golf 4 arardım buluncada servise götürür adam gibi bi ekspertize sokar sonra alırdım 18-20 arası fiyatları var sanıyorum. yada bu 20 bin kredi çekmeden varsa elinde üzerine durumun müsaitse 6-7 daha ekle yada kredi çek 2006 Golf al. fikir tabi :)


  • pposeidon1  (26.09.09 11:53:18) 
yahu işe girdim derken öyle yüksek ücretler almıyorum:) maksimum 23.000'e çıkabilirim.:S


  • bir zamanlar cocuktum  (26.09.09 13:17:50) 
2006-2007 model civari honda jazz alabilirsin. az yakiyor, bagaji ve ic hacmi genis.

Ben de ayni butceyle sifir otomatik vites chevrolet aveo hatchback se almayi dusunuyorum bu hafta. 2. el biraz sakat ismis gibi geliyor arabadan anlamayanlar icin. İlk sen kullanacagin icin cok sorunu da olmaz. Bakmak istersen link; www.chevrolet.com.tr
  • kayranin kedisi  (26.09.09 13:33:33) 
ikinci elden ağzı çook fena yanmış birisi olarak, araba aldığında belli bir miktar harcama yapacağın gerçeği ile yüzleşmen gerekli ilk önce. eğer tertemiz bir araba bulursan harcama yapmayabilirsin ama genel olarak ek masraf çıkacak aklında bulunsun ve arabayı üzerine geçirmek için de bir miktar harcayacaksın. bunları bütçeni hazırlaman amaçlı söyledim.

şimdi gelelim araba konusuna. öncelikle arabayı sahibinden satın alacaksanız sahibinin söylediklerine, galeriden alacaksanız galericinin söylediklerine katiyen inanmayın. kendileri kazasız, hasarsız, sorunsuz vs. olarak tanıttıkları araba size pek çok sıkıntı çıkartabilir. bunun için hakikaten sağlam bir ustaya referanslı oalrak gitmeniz veya sağlam bir ekspertize sokmakta fayda var. bir arkadaşıma, kendisinin yakın arkadaşı olan galericinin hasarsız diye sattığı araba takla atmış çıkmıştı, eğer arabalardan anlamıyorsanız bu tarz şeylerle karşılaşmanız olası. şimdi ufak bir aletle arabada boya olup olmadığı rahatlıkla anlaşılıyor, istanbul'daki her arabada az çok boya vardır ama ağır kaza yapmış bir arabadan kesinlikle uzun durun.

ikincisi alacağınız arabanın düşük kilometrede olması önemli. bana göre 50 bin üzerindeki arabayı almayın ama belki biraz daha üstü düşünülebilir. 50 binden sonra ağır bakımlar gerekebiliyor zira.

üçüncü olarak, alacağınız arabanın piyasasının olmasına dikkat edin. yoksa arabayı elinizden çıkarmanız gerektiğinde düşük fiyatla satıp, zarar edebilirsiniz. honda, toyota, vw falan iyidir. yedek parçaları biraz daha pahalıdır, tamam bayağı pahalıdır ama sonuçta arabaya hayatınızı emanet ediyorsunuz sağlam olmasında fayda var. hyundai vs. gibi markaların ikinci elleri hareketli, yedek parçaları da uygun ama ben kendim için şahsen tercih etmemiştim, güvenli gelmiyor bana.

az yakması önemli. hondalar benzinliler içinde en iyi, dizel alırsanız onlar da az yakıyor. bence lpg düşünmeyin, biraz fazla yaksın ama arkanızda patlarsa parçanızı bırakmayacak bir şey taşımayın. bu benim fikrim tabii. arabaların forumları vardır, orada ne kadar yaktıklarını görebilirsiniz.

uzun lafın kısası, araba rahatlıktır, güzelliktir ancak eğer sorunlu bir ikinci ele denk gelirseniz canınızı fena yakar. bu nedenle kolay elden çıkartabileceğiniz, düşük km.li, mümkünse kaza yapmamış (çizik ufak boyalardan bahsetmiyorum), çok iyi ustaya gösterilmiş (ki onlar dahi her sorunu göremeyebilirler, test sürüşüne çıkın, şanzıman, motor, beyin ve yürüyen aksamlara çok iyi baktırın, ekspertiz raporunu isteyin, biraz para tutabilir ama emin olun arabayı aldıktan sonra kapının önüne çektiğinizde ikinci seferde çalışmamasından iyidir) ve çok dikkatli olun.

içinizi karartmak istemedim, umarım güle güle kullanırsınız.

son olarak jazz kullanıyorum, tavsiye ederim. sorunsuz araç, az yakar vs.
  • tulkas  (26.09.09 13:39:26 ~ 13:40:18) 
eğer dış görünüşü le ilgili bir problemin yoksa (bmw falan dediğin için böyle söylüyorum) kesinlikle jazz al. 3-5 sene kullanır, sonra satar daha beğendiğin bir şey alırsın.

ben (git: 45425) burada sormuştum zamanında benzer bir soruyu. tabii aradan baya zaman geçti değişik faktörler devreye girdi ve 1.5 mazda2 aldım (çek memnunum) ama hem bahsettiğin fiyat aralığından biraz yukarıda (temiz ikinci el 25 falan olsa gerek) , hem de ne bileyim bagajı biraz dar belki sana hitap etmeyebilir.
  • kilroy  (26.09.09 14:10:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.