[]

aslında orta doğu denen bir yer yok ...

çünkü haritacılık ilk başlarda kuzey avrupalı denizciler tarafıdan geliştirildiğinden yada çok kullanıldığından (kendilerini merkez kabul ettiklerinden olsa gerek), onlara göre de bu bölge " orta doğu " da olduğundan bu ad verilmiş. doğru mudur?

buna göre uzak doğu denen yer de aslen yok. çünkü orada bulunsak bize göre şu an batıda bulunan amerika onlara göre doğu sayılacak. kısaca biz yoksak yer/yön denen durum da söz konusu değil. coğrafi yanılsama...


 
Cok dogru soylemissin. Buna eurocentric view deniyor. Bizim baktigimiz dunya haritasi var ya o bile Avrupalilara gore sekillenmis. Kuzey neden yukarida kabul ediliyor ki? Uzay cok buyuk degil mi? Biz Norvec'i neden Kuzey'de kabul ediyoruz? Turkiye de aslinda dunyanin ortasinda bir yerlerde degil. Dunya haritasini ters cevirin bakalim ne olacak


  • Traveller  (21.08.15 00:59:09) 
Bu konu hakkında yazılmış çok şey var. Bir ekleme de ben yapayım yukarıda yazanlara; uygulanan projeksiyon yöntemi sayesinde kuzey(özellikle gelişmiş avrupa ve amerika ülkeleri) olduğundan daha büyük gözüküyor.


  • protector  (21.08.15 01:03:33 ~ 01:03:52) 
Eurocentrism diye geçiyo sanırım


  • mistreated  (21.08.15 01:47:36) 
e haritayı ilk bulanlar isim vermicek de kim vericek? orta doğu denmesinin nesi garip şimdi anlamadım. yani orta doğu değil de batı dense orta doğu böyle karışık olmıcak mıydı nedir yani?


  • ghilleinthemist  (21.08.15 01:52:09) 
Burada anlatılmak istenen şey; 'gerçek bilginin' olmadığı, sadece perspektiflerin olduğu, gerçek bilgi olarak sunulan şeylerin bir iktidar tertibatı olduğu, her gün duyduğumuz söylemlerin kitleleri manipüle etmek(gönüllü boyun eğdirmek) amacıyla üretildiği vb.

Harita örneğinden devam edersek, Batı sömürge geleneğinin(bütün Batı'yı sömürgeci olarak suçlamamak da lazım tabii) meşrulaştırma çabalarının günümüze kalan izi bu. Bu haritalar, Batı'nın dünyanın merkezinde ve gerçekte olan 'tek yer' olduğunu pompalayan bir simgesel düzen. Elbette hadi yeni laflar bulalım, haritaları atalım demiyorum. Bu sadece 'olan şeylerin eleştirisi'.
  • protector  (21.08.15 01:57:54 ~ 02:06:16) 
@ghilleinthemist,
@protector + cevabı verdi zaten. garipsenme değil, nedeni öğrenmek maksat .

  • 1adam  (21.08.15 02:00:11) 
Ortadogu ilk kez birinci dunya savasindan sonraki zamanlarda cikmis, ikinci dunya savasindan sonra ise sik sik kullabilmaya baslanmis bir kelime. Ortadogu, uzak dogu gibi yerler yok aslinda. Avrupanin ben merkeziyetciliginin sonuclari.


  • fakyoras  (21.08.15 07:27:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.