[]

Mangal 101

Merhaba,

Yarın hayatımda ilk defa mangal yapacağım. Tecrübesizim. Tecrübeli arkadaşlardan her türlü püf noktaya, bilgiye, uyarıya, öneriye açığım. Ne biliyorsanız söyleyin lütfen :) .

Az çok baktım internetten ama uygulamada nasıl olacak bilmiyorum. Küçük bir mangal var. Önce çalı, çırpı, gazete falan yerleştirip yakıp üzerine kömürü dizmeyi düşünüyorum. Sonra kömürler kıvama(?) gelince de önce tavuk sonra köfte ve sucuğu koymayı düşünüyorum. O kömür nasıl/ne zaman istenilen düzeye gelir nasıl söndürülür ve süreçteki püf noktaları bilmiyorum :)

Pişirilecekler : tavuk kanat, köfte ve sucuk. (sıra?)
2 kişiyiz.

 
GaZete pismanliktir. Kuru cali cirpi iyidir.


  • kuehles blondes  (20.08.15 20:46:24) 
marketlerden alınan kömürlerin içinden çıra çıkıyor genelde. onları çatın (bkz. çatmak). altına çok olmamak kaydıyla (1 sayfayı 2'ye bölün mesela) iki adet gazete parçasını bükerek koyun (uçları bükülmeden kalsın oradan tutuşturacaksınız). alev aldığında çok boğmadan 3-4 büyükçe kömürlerden koyun.

kömürler yanmaya başladığında kolay kolay sönmez artık. hava almasını engellemeden daha fazla kömür koyun (bir öbek oluştu burada) biraz bekleyin ara ara yelleyin. kıvılcım falan çıkmaya başlayacak, biraz daha yelleyin daha çok çıkacak.

sonra kömürlerin %50'si falan kor olduğunda ateşi dağıtın (öbekti ya). kırmızı yüzleri yukarı bakacak şekilde elinizi yakmadan maşa ile yayın yani. biraz bekleyin gazı çıksın hem harı geçsin.

sonra söylediğiniz sıra uygun o şekil pişirin. sucuk kritik yalnız, 1 dakika falan yeterli bir yüz için
  • paltar yuyan masin  (20.08.15 20:58:40) 
şimdi olay şöyle:
mangalın tabanına gazete sayfalarını buruşturarak koyuyosun. çok fazla buruşturma ki oksijen girsin ateş yansın. o gazetelerin üstüne sonra çalı çırpı koyuyorsun ve gazeteyi yakıyosun. gazete yanıyor, küçük çalı çırpı yanıyor, ateş pik yaptığı an kömürü atıyosun. sonra işte kömürlerde herhangi bir siyahlık kalmayasıya kadar bekliyosu, bu arada ateşi yelliyosun falan. kömürlerin kıvama gelmesi demek herhangi bir siyahlık kalmaması demek.

  • pamplona  (20.08.15 21:00:44) 
Önemli nokta su, sadece bu isi birkac kez yapmis biri tüm sistemi kurup, yakip, azicik üfleyip, rüzgara karsi cevirip sonrasinda etini hazirlamaya gidebilir. Dömdügünde mangali hazir bulur.

Türk kimi gördüysem duman alti yapiyor, bunun nedeni ise gazeteyi burusturup üzerine cadir seklinde cira yerlestirip üzerine kömpr yigmasi, hayir, bu atesi bogar. Sen önce gazeteyi, gazete cirayi, cira ufak kömürleri, onlar da büyük kömürleri tutusturacak. Cok yigma, alev büyürse kömür eklersin. Tek diyecegim püf nokta budur. Geri kalani nerden nereye yellersem nereyi yakarim, bogulursa ne yapmaliyim vs gibi icgüdüsel hareketler.

Bir de alev devam ederken mangal yapilabilir ama güzel olmaz, akkoru biraz gectikten sonra asil etler atilir, sonrasinda da domates biber kesilip yatirilir tele, sonra folyolanmis patates patlican vs konabilir, en son bembeyaz külümsü közde cok güzel kahve yapilabilir.

Alevlerden her kömür nasibini alsin, büyükleri parcalayabilecek duruma geldiginde dagitmaya yaymaya baslarsin.

Alttan kapak varsa acik olsun azicik ama rüzgara dönük birakirsan cok hizli yanar.

Dandik kömür hemen yanar biter, ya da hic tutusmaz. Isitma kapasitesi azdir yani.

Sucuk vs eger yagli ise köze yaklastirma, düsen yag yanarken bölgesel kömürlesmelere sebebiyet verebilir.

Sürekli cevirme icleri pissin.

Mangali yapan yakan ve basinda bekleyen kisi en cok övgüÜ iltifati alsa da en az ve parca parca yemek yiyendir. Bunu da unutma.
  • Silesius  (20.08.15 21:27:27) 
www.uzmantv.com

işine yarar..
  • gibicibicis  (20.08.15 22:44:47) 
@gibicibicis teşekkür ederim yazmadan önce izledim hepsini ama ateşi o şekilde yakacak techizatım yok maalesef..


  • qazaqwsx  (20.08.15 22:52:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.