[]

3 yaşındaki çocuğa ilaç içiremiyoruz

ufaklık hasta olmuş. perşembe günü kreşe başladı. perşembe cuma yarım gün gitti, pazartesi'den itibaren tam gün. ama perşembe'den beri ishal gibi kaka yapıyor. cumartesi'den beri de ateşi zaman zaman 38.5'a kadar çıkıyor, sonra düşüyor. iki gün hiç ateşi olmadı, dün gece yine çıktı. anlamadım niye ara verip verip tekrar çıkıyor. kreşe başlayınca hasta olması beklediğimiz bir şeydi ama pek çabuk oldu. her neyse konu o değil.

kreşin sahibi aynı zamanda çocuk doktoru. ishali için 7 gün bekleyelim, bol su verin, süt vermeyin, geçmiyorsa o zaman tedaviye başlarız dedi. bol su içirip bekliyoruz. ama ateşi için de ateş düşürücü şurup (calpol) içirebilsek iyi olacak. (bunu da kendi çocuk doktorumuz taa ilk zamanlarda "evinizde bulunsun, ateşi çıkarsa şu aralıklarla bir ölçek verin" diye söylemişti.)

lakin biz bu çocuğa şurup içiremiyoruz. şurup dediğim de calpol. her çocuklu ailenin başucu ilacı. eskiden enjektörle basardık ağzına. bir şişe demir şurubunu gık demeden içirdik böyle. ama şimdi çok direniyor. yutmayıp tükürüyor. kaşıkla denedik o hiç olmadı. uzaktan elimde görünce bile çırpınmaya başlıyor. kötü bi şey olmadığını göstermek için kendim bile içtim aa bak oğlum ben de içiyom çok nefis çilekli diye, yok. şimdi doktor ishali için antibiyotik vs. verirse onu da içmeyecek. ne halt edicez ya? illa iğne şeklinde mi yaptıralım ilaçları ne yapalım?

 
kutu meyve suyuna koyup içirseniz çaktırmadan?


  • innerbliss  (19.08.15 11:19:08) 
3 yaşındaki çocuğa kutu meyve suyu içirmeyin ya kafayı mı yediniz?


  • cekilmis gayfe  (19.08.15 11:24:56) 
meyve suyu diye sulandırılmış şurubu içirebilirler. çocuğa şekerli meyve suyuyu dayamasınlar tabiki de.


  • innerbliss  (19.08.15 11:27:03) 
normal zamanda çocuğunu bizim kadar sağlıklı besleyen yoktur herhalde. 6 ay sadece anne sütü, sonrasında ev yoğurdu, köy yumurtası, her şey hijyenik, her şey sağlıklı, katkısız, taze, doğal. ama tatile gittiğimiz geçen 2 hafta boyunca plajlarda hep yemekleri dışarda yediğimiz için bu çocuk ice tea'leri yuvarladı. çevremizde gözlemlediğimiz herkes ek gıdaya geçiş sürecinde zorunda olmadığı halde hazır mamalar, eti cicibebeler, baharatlı çubuk krakerler ile çocuğunu beslerken biz hep doğal besledik. 3 yaşından sonra bazı şeyleri de artık canı çekiyor çocuğun. sizin çekmiyor mu? dondurma da yiyor, çikolata da yiyor. sağlıklı olacak diye mutsuz mu yapayım çocuğumu?

şahsen beslenme programı içine sokmadığımız sürece; bisküviyi, cappy'yi karın doyurma aracı olarak kullanmadığınız sürece şekerli hazır gıdaları ara sıra keyif (veya ilaç içirme şeklinde zorunluluk) amaçlı tüketmesini sakıncalı bulmuyorum. karatay'a kalsa siyanür kadar tehlikeli, ama neticede şeker abi bu, yıllardır tüketilen bir gıda. içer içmez hakakkkgghhh diye zehirlemiyor adamı. çocuk o kadar da keyif alsın. yeter ki beslenme programında düzenli veriliyor, beslenme aracı olarak kullanılıyor olmasın, çikolata bebesi yetişmesin, karnını çikolatayla bisküviyle doyurmasın. sağlıklı beslensin ama azıcık da yüzü gülsün, bu nedir hep sağlıklı hep sağlıklı. yaz günü dondurma da alıyorum oğluma. gittiği doktor bile lolipop veriyor çıkışta. ne yapayım, sağlıklı olacak diye eziyet mi yapayım çocuğa?

o yüzden konuyu şekerli hazır gıda muhabbetine getirmezsek sevinirim.
  • kibritsuyu  (19.08.15 11:49:30 ~ 12:28:30) 
Zamanında demir şurubunu tattığı için içmiyordur artık yavrucak :) Prospektüsüne bakıp suyla ya da bir sıvıyla karıştırıp verilebilir.


  • hair freak  (19.08.15 12:16:16) 
sağlıklı beslenmenin .okunu çıkarmayın aga. her gün bisküvi ile beslenmiyorsa bisküvinin çocuğa bir zararı olmaz. her gün 3 öğün meyve suyu içmiyorsa meyve suyunun bir zararı olmaz. köy yumurtası cart curt tırışka şeyler. 100 yıl önce gıda devrimi gerçekleşmeden önce insanlar hep köy yumurtası, organik besin vs. yiyordu ama 50 yıl yaşıyorlardı. şimdi gelişmiş ülkelerde köy kalmadı, herkes marketten aldıklarıyla besleniyor ama insanlar 90 sene yaşıyor.

"dengeli beslenme" önemli olan. organik beslenme değil. çocuk ilaç içmiyorsa yapacak fazla bir şey yok. piyasada bir sürü ağrı kesiciler var. tadını hangisinin beğeniyorsa onu bulup vermeye çalışın. içmiyorsa da çok önemli değil calpol. zaten öyle karşı gelebiliyorsa demek ki çok hasta da değil, çok ihtiyaç duymuyor. gelen çocukları öyle değerlendirirdim ben. annesi gelmiş çok hasta ateşi çıkıyor, yataktan kalkamıyor :( diyor ama çocuk odada fır fır dönüyor. öyle hasta çocuk mu olur :D

gerekli olduğu diğer durumlarda da şurup olayı malesef sıkıntı gerçekten çocuklarda. bir şekilde kandırıp içirmeniz lazım.
  • fayfim  (19.08.15 12:36:09 ~ 12:38:48) 
Kurabiye ve yanında meyvesuyu niyetine sulandırılmış şurup. Bi süre sonra alışır. Bizimkisi öksürük taklidi yapıyor yedirmeyelim diye.


  • phoenixboy  (19.08.15 13:05:34) 
bizimki de 3 yaşında ve ateş durumu daha 3-4 gün önce bizim de başımıza geldi. hem annesi de bizden bin küsür km uzaktayken baba-kız acillerde sabahladık.

bizimki de başta ilaç içmeyi reddetti. hastalık huysuzluğuyla bayağı bi uğraştırdı beni. hastanedeyken enjektörle yavaş yavaş verdim. az az olduğu için pek tüküremedi. biraz oyun biraz dil dökmeyle halletim.

evde de sütüne karıştırıp verdim ilacı. bazen sütüne pekmez de karıştırıp veriyorum. pekmezli süte kattım ilacı, tadını bile anlamadı. meyve suyu da bir diğer alternatif tabi.

ekmeğe emdirip yedirmekle uğraşmayın, çocuğu yediklerinden de tiksindirirsiniz.

bir de bizim ki de calpolu pek sevmiyor ama dolvende çok fazla itiraz etmiyor. dolven portakal aromalıydı heralde. belki onun tadını beğenir bi de onu deneyebilirsiniz.

çok geçmiş olsun
  • yemrem  (19.08.15 13:37:24) 
calpol, dolven ikisini de denedim. ya bi de ilk gün kaşıkla verirken bu baaaa diye ağzı açık ağlarken karambolde yutar diye döküverdim ağzına, boğazına kaçtı. öhö köhö derken şimdi uzaktan elimde enjektörü görünce bile çıldırmaya başladı.

ilk gün o hatayı yapmasam daha sakin anında belki kouşa oynaya enjektörle verebilirdim de çocuk tırstı galbia canavar babasından. anne denedi, o da yapamadı.
  • kibritsuyu  (19.08.15 14:23:14) 
ben de küçüklükten beri şurup içmekten nefret ederim hapa ise ancak 12 yaşından sonra falan alıştım.
daha ilkokula gitmez iken 3-4 yaşlarında bile doktora bana iğne ver diye yalvarırdım. hem daha etkili hem de şurup ile ağzımın tadını bozacağıma bir iğneyi 100 kere yeğlerim.

  • cursor  (19.08.15 15:05:45 ~ 15:06:26) 
Benim kızım da 3 yasında , 2 buçuk yasına kadar nerdeyse içiremedim şurup . Artık hastane ve doktorlardan korkmaya basladı , hastaneye götürmiceksen içerim demeye basladı ve içiyo artık . Ama öncesinde halimizi görseydiniz ağlardınız ben içiriyorum o kusuyodu . Bilinç oluştu artık korkusu yüzünden içiyo ilacı , ellerini yıkıyo , dişlerini fırçalıyor.

Bunu bi arkadaşıymış gibi anlatsanız belki işe yarar. Ben artık yaptıramadığım şeyleri x arkadaşından bahsederk bi nebze olsa da yaptırabiliyırum .

Bu yasta baya örnekliyorlar arkadaşlarını . Gerçi kreşte öğretmenleri verince içmeyen de yok belki o yolu deneyebilirsiniz . Geçmiş olsun
  • lilidance  (19.08.15 15:38:32) 
Oyun olarak içirseniz? Kendinizde başka bir şey koyun başka bir kaşığa, "kim daha hızlı içecek" diye içirmeye çalışın. Yutmayabilir, ihtimali yükseltmek için önce bir başkasıyla aynı oyunu yapın, kim kazanırsa o çocukla oynasın mesela aynı oyunu.


  • iamelf  (19.08.15 17:02:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.