[]

geminin inişi

tersane sürecinden sonra karadan denize gemi indirme süreci ne kadar zor bir süreç?




 
toplam 3dk süren bir süreç


  • mrvengeance  (18.08.15 01:58:39) 
Ustteki arkadas feci sallamis 3dk olur mu hic.akil mantik var.
20-30 saniye

  • mama lover shake me  (18.08.15 03:00:26) 
geminin denize indirilmesi diyorsan o 20-30 saniye falan sürüyor. bildiğim kadarıyla gemi iskeletini kızağın üstüne oturtuyorlar, yapımı tamamlanınca da fiujt diye salıyorlar suya. o fırlatma işlemi 20-30 saniye civarı sürer. gemi kızağın üstünde mi yapılıyor ondan emin değilim ama öyledir diye tahmin ediyorum. koskoca gemiyi yapıp sonra kızağın üstüne taşımıyorlardır herhalde. indirme işlemi de şöyle gerçekleşiyor,

www.youtube.com

benim merak ettiğim, bu kızak mekanizmasının güvenliğinin nasıl sağlandığı. düşünsene daha yapım aşamasındayken pezonun teki gaza gelip atıyor gemiyi suya. o kızakları harekete geçirmek için milyon tane işlem yapmak zorunda olmak mantıksız geliyor kulağa, ama aynı şekilde çok çok dikkatli ve titiz de olunmalı çünkü üzerinde kocaman gemi var. sarhoşun ya da delinin teki girip bassa gittin işte. kimseye güvenemezsin ki. geminin sahibine bile. gözcüleri kim gözleyecek? ooooo.
  • der meister  (18.08.15 03:06:00) 
Cok zor bir surece degil.
Denize indirilis kismi 2-3 sene suren projenin ve kizak uzerinde 12-18 ay insa edilen geminin en kara ile en son temas ani.

Denize inis ile ilgili hesaplar geminin boyutlari vs dusunulerek cok onceden yapiliyor.

Gemi, kizagin yerlesimine gore yandan ve ya boydan indirilebilir.
Yandan inis, boyuna inise gore biraz daha riskli geminin stabilitesi acisindan.

Boyuna inis (denize inislerin buyuk cogunlugu, orgegin Tuzlada) deki baslica riskler:
- denize inis hesabini yanlis yaparsaniz gemi bir milim bile yerinden kipirdamayabilir
- denie inisten sonra gemi hizini alamayip gere grei gitmeye devam edebilir
- yanlis hesap sonucu kizak uzerinde takili kalip ilerlemeyebilir

Fikir vermesi icin asagidaki videoyu izleyin.

Ornek gemi: 90metre / 4500t agirliginda
Inis suresiL: gemi kizaktan kurtulana kadar 30-40 saniye

www.youtube.com

edit: der meistere cavap:
Gemi kizak uzerinde yapim asamasinda tabiri caiz ise kizag uzerinde kizaga kaynak edilerek sabit tutuluyor. Yani durup dururken kaymasi imkansiz. Denize inisten once de bu baglanti kesiliyor. Inis icin de hidrolik duzeneklerden yararlaniliyor.
  • parcxerox  (18.08.15 03:46:40) 
@parcxerox, hocam sizi bulmuşken, araya kaynayıp çok merak ettiğim bir soruyu sorayım müsaadenizle: gemi denize bayağı bayağı fırlatılıyor ya, bu işlem sırasında geminin içinde kimler ve eşya olarak neler bulunuyor? örneğin bir yolcu gemisi, tabağıyla çanağıyla masalarıyla birlikte atılmıyor suya değil mi? hacmen büyük şeyler sabitleniyordur, ufaklar da gemi karaya yanaştıktan sonra taşınıyordur sanırım. kaptan falan ne yapıyor, emniyet kemeri gibi bir şeye bağlı oturuyor mu öyle? suya atılırken içinde biri oluyordur sanırım?


  • der meister  (18.08.15 13:39:55) 
Der Meister's cevap - konu ile ilgili oldugu icin bu mesajin altina ekledim metal69'un affina siginarak.
- gemi denize bayağı bayağı fırlatılıyor ya, bu işlem sırasında geminin içinde kimler ve eşya olarak neler bulunuyor? örneğin bir yolcu gemisi, tabağıyla çanağıyla masalarıyla birlikte atılmıyor suya değil mi?

Cevap: gemi denize indiginde 100% bitmis halde degildir hicbir zaman. Denize inis bir nevi, "artik bu geminin kabugu bitti, suda batmadan durabilir" anlamina geliyor. Deniz inisten sonra gemi rihtima cekilerek diger islemler, testler vs devam ediliyor son teslime kadar.

Denize indirilen geminin ana makinasi, varsa kreynleri, boru ve kablo devreleri, geminin icinde buyuk yer kaplayan alet edevat vs kizakta bitiriliyor. Mobilya vs gibi seyler de rihtimda yuklenen esyalar.

- hacmen büyük şeyler sabitleniyordur, ufaklar da gemi karaya yanaştıktan sonra taşınıyordur sanırım.

Cevap: dogrudur

kaptan falan ne yapıyor, emniyet kemeri gibi bir şeye bağlı oturuyor mu öyle? suya atılırken içinde biri oluyordur sanırım?

Cevap: gemi denize inerken cok fazla yerinizden hoplatacak bir durum yok. Gemiler denize inistekinin katlarca fazlasi yuke maruz kaliyor senelerce. Metrelerce yukseklikteki dalgalarda ine cika 20-25 sene calisiyorlar. Denize inerken tabiki de koprude bir eleman var.. dumeni kim tutacak yoksa?! bir de halat vs ile sorumlu elemanlar bulunur.
  • parcxerox  (19.08.15 01:58:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.