[]

trafo oc-sc testi hakkında soru

daha çok teorik kısmıyla ilgili sorum. sınava çalışıyorum da.

şimdi çıkmış sorular ve çözümlerine bakıyorum. normalde(defterdeki notlarda da) oc(open circuit) değerlerinden Rchv'yi ce Xmhv'yi bulurken, sc(shortcircuit) parametrelerinden Reqlv Xeqlv'yi buluyor. Daha sonra approx. equivalent circuit'ı çizerken soru da hangi kısmı istemişse dönüşüm oranından gerekli dönüşümleri yaparak devre parametrelerini elde ediyor. yani hv tarafının açık eq circuit'ı istenmişse lv değerierini dönüşüm oranıyla hv'ye çeviriyor veya tam tersi. fakat bazı problemlerde adam oc parametrelerinden Reqhv ve Xeqhv'yi bulmuş. Allak bullak etti kısacası. Kafasına göre almış gibi. sorulara bakıyorum hiçbir fark yok. sözel kısımlarında da özel bir şey belirtmemiş.

bunun mantığı nedir? mesela oc parametreleriyle her zaman low voltage değerleri sc parametreleriyle high voltage değerleri mi bulunur? yoksa gerekli koşullar mı vardır? nedir onlar?

mesela ilk resimde trafo dönşüm oranını kullanırken 2. resimde kullanmıyor.
prntscr.com
prntscr.com

 
Sc'nin mantığı: anma akımı ve kısa devre gerilimnde test yapılır. Elimizde bu parametreler vardır. Bir de trafonun anma gücünü biliyoruzdur, buradan seri kol empedanslarını buluruz. Empedanslar bulmamızı istediği tarafa göreyse bırakır, değilse diğer tarafa indirgeriz.

Oc'nin mantığı: boşta akımı ve anma gerilimini, biliyoruz. Boşta gerçek gücü de biliyoruz. Bunlardan paralel kol empedanslarını buluruz. Hiç bir şeye indirgemeyiz (genellikle).

NOT: işgüzar olmayan sorularda, hep istediği tarafa göre verir değerleri indirgeme yapmazsın.

NOT2: Ya en başta, ya en sonda bütün büyüklükleri istenilen tarafa indirge ve gerisini yap asla arada indirgeme yapma
  • karmmark  (17.08.15 08:47:04) 
Bu arada şu an farkettim, geçen benim elime, sizin bitirmeyle ilgili çok güzel bir doküman geçti. İsterseniz yollarım


  • karmmark  (17.08.15 08:49:02) 
yok o mantığı anladım ben. benim anlamadığım 2 sorudaki aynı parametrelerden farklı sonuçlar elde ediyor. birinde hv tarafının parametrelerini elde ederken, diğerinde lv tarafındaki parametreleri elde ediyor. fakat hatırladığım ve tekrar araştırdığım kadarıyla oc test normalde bize lv core empedans değerini vermesi lazım ama cevapta aynı işlemleri yaparak bir soruda lv değerini verir demiş diğer değerinde hv değerini verir demiş. burada kafam karıştı.


  • seksli harf  (17.08.15 17:45:12) 
Edit: Ben anlayamadım direk çözümleri


  • karmmark  (17.08.15 18:03:26 ~ 18:06:46) 
dökümanı yollayabilir misin bana oradan da bakayım.


  • seksli harf  (17.08.15 18:25:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.