[]

istatistikçilere

standart sapma verilerin ortalama etrafında nasıl dağıldığının ölçüsü.
Örneğin std sapma küçükse veriler ortalamaya daha yakın oluyor std sapma büyükse geniş bir alanda dağılıyor.

Peki ama anlamlı bir veri seti için bunun tek başına ne anlamı var?
Ancak benzer bir veri seti nin std sapması varsa kıyaslamalı olarak anlamlı.

Yani elimde 10 tane rakam var ve std sapmasını hesaplayabiliyorum,, ee sonra?
Kıyaslayacak birşey olmadığında useless bir bilgi gibi duruyor haksız mıyım?

 
Elinde zaten bir nicelikle ilişkisi olmayan sayılar varsa buna pür matematik deniyor. Sayıların tek başına sana ne ifade etmesini bekliyordun ki?


  • alperz  (11.08.15 00:26:11) 
çok haklısın.


  • king lizard  (11.08.15 00:29:54) 
Tartismayi buradan devam ettirelim herkes faydalansin.

Al, ben demin analiz yaptim sayilari sana yaziyorum. 1 13 29 3 -5 33 0 7 10

Simdi bu sayilar sana ne ifade ediyor? Mesela celcius cinsinden, hem progressive rock seven hem de limonlu tart seven insanlarin yasadigi sehirlerin su anki sicakligi olsa... Ya da benim kafamdan uydurdugum sayilar olsa...

Ilk durumda, bu standart sapma yuksekse bu insanlarin cok farkli cografyalarda yasadigini tahmin edebiliriz. Dusukse de tam tersini tahmin edebiliriz.
  • alperz  (11.08.15 00:51:24) 
illah kıyaslamak önemli değil ki, elindeki verilerin standart sapması yüksekse senin o değeri birşeyle kıyaslamana ihtiyacın yoktur. o veriler hatalıdır.


  • cekingen fil  (11.08.15 00:55:51) 
Yanlis. Standart sapmanin yuksek olmasi illa ki olcumun ya da hesabin yanlis oldugunu gostermez. Yukarida bununla ilgili cok basit bir ornek verdim.


  • alperz  (11.08.15 00:59:08) 
Hicbir olcunun, ve hatta hicbir seyin tek basina bir anlami yok.


  • f_d  (11.08.15 01:01:52) 
standart hata ile karıştrdm beyler pardon. istatikçi değilim zaten neyimeyse yorum yapmak.


  • cekingen fil  (11.08.15 01:13:28) 
Ustasin benaaymi. Ama arkadas anlamli bir veri seti icin standart sapmanin tek basina ne anlam ifade ettigini sormus. Ben de olabilecek en anlamsiz(anlamli) veri setiyle aciklama yaptim.


  • alperz  (11.08.15 12:05:26) 
Standard sapma kendi başına verinin ne kadar dağınık olduğunu gösterir. Örneğin bir anket varsa mesela, verilebilecek cevaplar 1'den 5'e kadar olsun. Standard sapması çok yüksekse o zaman insanların farklı farklı cevaplar verdiğini anlarsın. Yok çok düşükse o zaman herkes aşağı yukarı aynı düşünüyor gibi diyebiliriz.

Bir de evet genelde Normal (Gaussian) dağılımla karşılaştırılır.
  • alicia dominica  (11.08.15 16:08:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.