[]

Tıp doktorları kimya, fizik ve matematiği ne ölçüde biliyorlar?

Bu üç bilimi doğru düzgün biliyorlar mı bilmiyorlar ise nasıl bilim yapıyorlar?




 
her şeyle ilgilenen bilimadamları yüzyıllar öncesinde kaldı. kişi kendi dalı dışında pek bir şey bilmese de yine bir şeyler üretebilir. ne düzeyde üretir onu bilmem ama.


  • ron dennis  (09.08.15 13:58:16) 
Bilim yapmak için bunlar mı gerekli? Matematiği çok iyi derecede bilmiyorlardır. Fiziği de çok bildiklerini sanmıyorum. Kimya ve biyolojiyi iyi derecede biliyorlar.


  • el comandante  (09.08.15 13:58:37) 
Tıp doktorları sonuçta zamanında üniversite sınavında ilk 10.000 e girmiş insanlar. Şu anda geri kalan uni mezunlarından eksiği yok fazlası vardır.


  • kelepir  (09.08.15 13:58:55) 
fizikçi matematikçi tıbbı ne kadar biliyorsa tıpçı da o kadar biliyor
nasa'dakilerin virüs yapısını falan bildiklerini sanmıyorum :) adamlar plüton'a araç gönderebiliyor ama

"nasa'da dohtor çalışmıyor mu yaeeee" diyenler için açıklama editi: elbette mikroorganizmalar açısından mikrobiyologlar çalışır, astronotların sağlığı için doktorlar çalışır. ama uzay mekiğini bu adamlar dizayn etmez, uzaya göndermeyi hesaplamazlar.
  • la noix  (09.08.15 14:01:29 ~ 14:26:04) 
üniversitede fizik ve matematik görmüyoruz. sadece biyofizik ilk dönemde uyduruk bir ders olarak vardı. ama biyokimya 2 sene görülüyor, temel bilimlerden önemli bir tanesi.

nasıl bilim yaptıklarına gelirsek, kendi konularıyla ilgili çalışma yapıyorlar tabi ki. bilim dediğiniz şey sadece uzay mekiği göndermek değil. nasa'da çalışan doktor da yoktur zaten.
  • fayfim  (09.08.15 14:03:49 ~ 14:05:56) 
Üniversite sınavındaki bilgilerle malesef bu işler olmuyor.
Temel tıp bilimlerinde biyoloji kimya fizik mezunu akademisyenler bulunmakta ve tıp doktorlarıyla beraber bilimsel çalışmaları multidisipliner yürütmektedirler. Temel tıp bilimlerinde çoğu profesör kimya fizik biyoloji mezunudur. Mühendis de bulunmaktadır. .Temel tıp bilimlerinde bütün dünya bu yolu izlemektrdir.Ama bu ülkemizde dışlanmayıda beraberinde getirmektedir.

  • intihar etsem de kendime gelsem  (09.08.15 14:05:49) 
La noix geçen yıl nasada mikrobiyoloh olarak çalışan bikim adamının konferansına katılmıştım. Bu işler multidisipliner işler. Öyle lise ve üniversite bilgi ve düzeyiyle olmuyor. Çok komplex ve her dalı içinde bulunduruyor


  • intihar etsem de kendime gelsem  (09.08.15 14:08:00) 
@intihar soruyu okudun mu?

"tıp doktorları fizik kimya matematiği biliyor mu?" "bilmiyolarlarsa nasıl bilim yapılıyor?"

tıpta bilim yapmak için matematiğe gerek yok. matematik gerekirse fayfim'in de dediği gibi matematikçiyle BERABER çalışırsın. nasıl nasa'da senin konferansına gittiğin adam uzay araçlarının ince hesaplarını yapmıyorsa, birileriyle BERABER çalışıyorsa tıpta da böyle.

sen soruya değil, cevap verenlere cevap vermişsin

ayrıca bilim denilen şey düşünce ve merak ile başlar. hiçbir konuda detaylı bilgin olmayabilir, "yau şöyle olsa nasıl olur"dur bilim. o soru üzerine düşünürken zaten bilgin artar
  • la noix  (09.08.15 14:22:21 ~ 14:23:20) 
soru açık "Bu üç bilimi doğru düzgün biliyorlar mı bilmiyorlar ise nasıl bilim yapıyorlar?", bu sorudaki kritik sözcük "doğru düzgün";

Yani daha hücrelerdeki kimyasal tepkimelerin üzerindeki atomik boyuttaki fizik, kimya ve matematik bilgisini bilmeden nasıl oluyor da bilim yapabildiklerini merak ediyorum.
  • gezegen olan pluton  (09.08.15 14:35:06 ~ 14:38:48) 
La noix kızma ben bişsey demedim :) haklısın
Evet ven cevaplara cevap verdim. Sorunun cevabı ztn verilmiş. 3 yıl ihtiyaç duydukları temel tıp bilimleri eğitimini alıyorlar. Ama bu daha çok teori ve ezber olduğu için unutuluyor. Tus'dan yüksek puan alanlar bile uzmanlık eğitimine başladığında sıkıntı çekiyor.
Bu arada tıp alanında bilimi 2-3 ülke yapıyor. Diğer ülkeler seyirci modunda.
  • intihar etsem de kendime gelsem  (09.08.15 14:39:37) 
Biyokimya, biyofizik alanlarından haberin var inşallah.

Onun dışında fizik teoremi, türev integral almayı gerektirecek bir alanla uğraşmıyorlar zaten, antropologların da matematik bildiğini sanmıyorum ama çatur çutur bilim yapıyorlar.

Fiziğe yeni başlamış eleman heyecanı sezdim sende :D
  • neferkitty  (09.08.15 14:42:00 ~ 14:45:51) 
araştırma yapanların bir çoğu istatistik biliyor. onun dışında quantum fiziği falan diyorsan hobi olarak ilgilenen dışında kimse bilmiyor diyebilirim


  • argent dawn  (09.08.15 14:48:12) 
Hekimler bilim yapmaz o yüzden de temel bilimleri çok iyi bildiklerini sanmıyorum. Ama araştırma yapacak adam da zaten bunları öğrenir. Ayrıca tıp bir temel bilim değil, uygulamalı bilim.

Ayrıca bilim multidisiplinerdir ama herkes tüm temel bilimleri bir seviyede bilmek zorundadır. Temel bilimleri bilmek demek ufuk demektir, bilimin temelini de bu oluşturur.
  • Haldamir  (09.08.15 16:47:43) 
biliyoz. hatta dönem birincimizin hobisi matematik sorusu çözmekti. matematik yüzeysel kalsa da fizik-kimya-biyolojide fen edebiyatta okuyanları bile sallarız.

çünkü össde full yaptık hepsini. demek ki hepsini biliyoz. ama bilim yapmıyoz. zaten bulunmuş ilaçları teşhis edilmiş hastalıklar için kullanıyoz. bilim adamı değil ameleyiz.
  • seksen9  (09.08.15 16:56:03) 
" hekimler bilim yapmaz "

peki.
  • fayfim  (09.08.15 17:01:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.