[]

osmanlıdaki devşirme paşaların arasında devlete kasten zarar veren var mı?

rüşvetçisi, görevini sallamayanı, karı düşkünü falan mutlaka vardır. kendi çıkarı için çabalarken zarar veren de vardır da sormak istediğim onlar değil. böyle intikam amacıyla kasıtlı olarak devleti aliye karşı komplo kuran var mı hiç?




 
Hocam sırf merakımdan soruyorum yanlış anlama, haftalardır osmanlı ile ilgili sorular soruyorsun. Bu konu üzerine bir çalışman mı var, yoksa merak duyduğun için mi soruyorsun?


  • rectoa  (09.08.15 12:40:50) 
@rectoa, sırf meraktan. osmanlıdan pek hazzetmem aslında. sümerleri, hititleri falan seviyorum ben daha çok.


  • muratchelik  (09.08.15 12:43:26) 
bu soruya ahanda bu diyerek cevap vermek, bak buradaki düğme dünyayı yok etme düğmesidir demek gibi bir şey.


  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (09.08.15 13:05:10) 
sorunun cevabını bilmiyorum ancak arama genişliğini daraltarak sana yardımcı olabilirim. Araştırmanı (eğer yapacaksan) Damat Rüstem Paşa'dan sonrasına yoğunlaştır.


  • air  (09.08.15 13:19:26) 
Devşirme olarak denk gelmedim ama osmanlı son dönemindeki mason devşirme paşalar olarak bakılması/aranması gerek.


  • 1adam  (09.08.15 13:22:09) 
tekrar konu üzerinde düşündümde bir paşanın osmnalı ile ya da padişah ile husumetinin olması biraz zor. zaten kendi içlerinde kontrol mekanizması olan bir sistem. birincisi öyle bir paşanın varlığı ihtimal dahilinde dahi olsa uçuruyorlardı. bir paşanın diyelim kardeşine ya da daha uzak bir akrabasına padişah bir şey yaptırdıysa ve paşayı sarayda tutmuyorlardu. diğeri de daha eski döneme bakınca padişahlar ve kulları.. arada pek husumet olmasına imkan yok. adamlara tapıyorlardı.

elbette uzman bir tarihçi değilim ancak benim bildiğim böyle. söylediğin gibi bir paşa olduysa dahi zarar veremeden uçurmuşlardır.
  • air  (11.08.15 00:31:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.