[]

depreme hazırlanmak

oturduğum binanın depremde yıkılmayacağından hemen hemen eminim ama deprem sonrası çok acayip şeyler olacak gibime geliyor.

ciddi ciddi hazırlansak diyorum depreme. öyle çantayla falan olacak iş değil ama, baya amerika'daki zombi istilasına karşı hazırlık yapan herifler gibi hazırlanmak gerek.

en önemlisi su ve yiyecek. depremden sonra en azından 2-3 hafta temiz suya şehir genelinde ulaşımın olmayacağını düşünüyorum. kanalizasyonla karışmış hastalıklı suyu içmemek gerek, tankerlerle su yardımını da kim bilir ne sıklıkta, nerelerde yapabilecekler. apartmanın su deposu var ama kapasitesi ne kadar bilmiyorum, yeteceğini de sanmıyorum, apartman nüfusu 50 kişi falan. bodruma ek su depoları koysak 3000 litrelik falan, bu depolara koyacağımız su yıllarca temiz bi şekilde kalır mı içinde yoksa yılda bir suyu yenileyip depoyu temizlemek falan gerekir mi?

yiyecek meselesi daha karışık. şimdi bakıyosun markette mesele makarnaya raf ömrü 2 yıl. en dayanıklı konserve 3 yıl 4 yıl. deprem 2025'e kadar olabilir, bunları devamlı yenilemek gerekecek.

apartman sakinlerinin elini cebin atması gerekiyor tabi bu işi ortak yapabilmek için. öteki türlü bireysel yapılsa masrafı çok olur. hem yiyeceği falan bi şekilde ayarlarsın da su deposunu eve koyamayacağına göre bi anlamı kalmaz.

sizin görüşleriniz neler bu meselelerle ilgili?

 
su deposu yosun tuttugu icin periyodik olarak temizlenmek zorunda, bu konuda tek sansin 5er litrelik sulari stoklaman. yiyecek konusunda kuru gidalar tek sansin pirinc krakerlerini tavsiye ederim turkiyede satilip satilmadigini bilmiyorum.


  • konets  (07.08.15 21:45:09) 
su için, hayatta kalma çubukları var onlardan edinmek yeterli olacaktır. aşağıdaki link'i inceleyin.
www.buylifestraw.com

  • oriolus oriolus  (07.08.15 21:47:59) 
Günde 20 lt su/kişi yeterli.
Bütün Türkiye depremde yıkılmaz, aç kalmazsın dolayısıyla.
Zombi apokalips tribine girmen yersiz.
Survivalism iyi ama paranoid şizofreni tedavi gerektirir.

Selam ve dua ile
  • kargn  (07.08.15 21:48:31) 
yemek için zor bir durumda gideceğiniz, bir köy veya kasaba, yayla ne bileyim kırsdal bir yer belirleyin. doğada aç kalmazsınız, kırsalda hayat vardır. tabii bunun için kamp yapacakmış gibi sürekli hazır durumda çantalarınız olması gerekli.


  • oriolus oriolus  (07.08.15 21:50:53) 
Yemek için bir arbalet edin, kuş vurup yersin. Hasbinallah.


  • kargn  (07.08.15 21:52:45) 
@kargn

bütün türkiye yıkılmayacak ama istanbulda 1 milyon kişi evsiz kalacak. benim uydurduğum bi sayı değil bu.

şehirdeki bütün alt yapı arızalıyken, su boruları binlerce farklı noktadan kırılmışken suya nasıl ulaşacaksınız ayıptır sorması?

yapılacak su ve yiyecek yardımı öncelikle evsiz kalan 1 milyon kişiye yapılacak. ki bu insanlar için çadır kentler nerelerde kurulacak daha bu bile belli değil, öyle bi alan da yok hem. herkesin enkaz çalışmalarına ve evsiz kalanların barınmasına, doyurulmasına odaklandığı ilk bir iki haftada evi sağlam olanların kimsenin sikinde olacağını sanmıyorum. uzmanlar bile ilk 3 gün çoğu yere enkaz kaldırmak için bile yardım ekiplerinin gelemeyeceğini söylüyorken ben neye güvenerek depremden hemen sonra yemeğimin suyumun yağmalanmamış vaziyette markette beni bekleyeceğine, elektriğin olmadığı şehirde bankadan para çekebileceğime, esnafın karaborsacılık yapmayacağına, güvenlik kameralarının çalışmadığı, polisin kim bilir nerede olduğu sokaklarda grup halinde dolaşan suriyelilerin, kürtlerin beni gasp etmeyeceğine nasıl güveneyim?
  • loser blueser  (07.08.15 22:01:10) 
@livefastdieold

hocam 15 milyonluk şehirden bahsediyoruz. kim nereye gidiyor, nasıl gidiyor ayıptır sorması? yarılmış yolların üzerinden uçarak mı gideceğiz? bi kere deprem gündüz olsa aile bireylerinin birbirlerine ulaşması bile saatler sürer. anında arabaya atlayıp yola çıksan (yolların hala sağlam olduğunu varsayarsak) günlerce istanbuldan çıkamayabilirsin.

@oriolus oriolus

o iş hikaye. bi kere onun kullanılması için elinde su olması lazım. lağıma çubuğu batırıp da içmeyeceğiz heralde o kadar da değil.
  • loser blueser  (07.08.15 22:04:05 ~ 22:07:13) 
7 üzeri depremlerde merkez üssünde düzgün şekilde yapılan binaların büyük kısmı kullanılamaz hale gelir. 2007 deprem yönetmeliğinde amaçlanan da binaların bu kadar yüksek büyüklükteki depremleri hasarsız atlatması değil, içindeki insanlar binadan dışarı çıkana kadar çökmemesidir. Büyük bir depremde yıkılan binalar da olacaktır ille, ki ülkemizdeki binaların büyük kısmı mühendis gözetiminden uzak, işi bir an önce teslim edip parasını almayı amaçlayan amelelerin güvenilir ellerinde yükseldiğinden büyük yıkımlar olacaktır.

inşaat mühendisiyim, sonrasını düşünmekle uğraşamayacam şimdi akşam akşam. ama 17 ağustostaki gibi komşu şehirden kamyon kaldırıp yağma yapmaya gelen orospu çocukları olacaktır. silah filan bulup insanlık namına kafasına sıkmak lazım bu heriflerin. ortalık da zaten karışık olur o ara, hesap soran olmaz bu herifi kim vurdu diye.
  • benim adim kerim hepinizi severim  (07.08.15 22:04:52) 
lağımda dahi kullanılabiliyor. sıkıntı yok, susuzluktan ölmemek için çare işte daha ne.


  • oriolus oriolus  (07.08.15 22:09:51) 
sıradan bir insan açlığa 30 gün dayanabilir. susuzluğa 3 gün. su daha önemli.


  • icim urperiyor  (07.08.15 22:23:19) 
su borularının ucuna vana koyuyoruz, boru patlarsa hattı iptal ediyoruz.
depremin su borularına özel bir garezi yok. bütün borular patlamıyor, bütün elektrik şebekesi çökmüyor. işletmedekilerin elinde şartları esnetmek için yeterince veri ve kontrol aleti var.

20 lt su için 1 km uzağa yürümek sorun değil, bu insani bir standart hatta, bunun altı az gelişmişlik ve dünyanın 1/5i bu standartlarda yaşıyor. atlatamayacağınız bir trajedi değil.
istanbula özel konuşursak, 3-4 büyük su rezervuarı var, buradan bir ana hatla su taşımak zor değil. istanbulun iki yakasında şebeke ortadan bağlı. bu da bir felaket durumunda şebekeleri bağlama imkanı sunuyor. her gün her saat suya ulaşamazsınız ama birkaç pet şişe edinirseniz çok da acınacak halde kalmazsınız.

yağmaya geleni vurma fikri postapokaliptik ergenikle alakalı bir durum. iyi güldüm.

20 lt niseten temiz suya 2 damla çamaşır suyu döküp çalkalayıp 15 dakika beklersen suyu zorunlu hallerde içilebilecek kaliteye ulaştırırsın. roket cerrahisi değil. istersen bir peti toprakla doldurup yavaş filtre haline getirebilirsin. hem minerallenir, sıhhattir.

istanbul yıkıldığında biz kenarda tüh tüh diye beklemeyeceğiz. yaklaşık 80 milyon kişiyle aynı dili konuşuyorsun, seni aç bırakmayız. ben icabında kamyon çalar zengin stokçu öldürür sana gıda ulaştırırım, elazığdayım, çevre mühendisiyim hatta, yarım saatte sana temiz su sağlayacak bir tesis boyutlandırabilecek kadar hesabım kuvvetli.

raad ol. paranoya tedavi edilebilen bir hastalık. bu yakında bir doktora görün.
selam ve dua ile.
  • kargn  (07.08.15 22:34:18 ~ 22:35:31) 
ha bi de, topluca çok boktan bi hale düşersek, ve yalnız sizin sitede su ve makarna kalırsa, insanlar sizin siteyi yağmalar. bütün o bir milyon evsiz on milyon susuza yetecek merminiz bulunur elinizde inşalla.


  • kargn  (07.08.15 22:36:49) 
depremzedeyim o yuzden olanlari ya da olacaklari anlatayim. istanbul disindaysan yasama sansin daha fazla. iki sebepten birincisi istanbul zarar gormezse epeyce yardim gonderiyor. hatta o kadar fazla gonderiyor ki yollar tikaniyor. ben golcuk'teydim. karadan gelen yardimin cogu birkac gun ulasamamisti yollar tikandigi icin. sonra omurmde gormedigim erzagi bir arada gordum.

istanbul'daysan sictin. sariyer, beylikduzu gibi merkeze uzak yerlerde degilsen yollarin cok buyuk bolumu yikilan evler ve trafik yuzunden tikali olacak. sehir merkezinden uzaklasabilmek icin epeyce yurumen gerekecek. kara ulasimi sifir olur tahminen.

2 litrelik icme suyu ile yaklasik 1 hafta idare edebilir bir kisi. yemek 1 ay yemesen bile yasiyorsun. findik fistik gibi kuru yemisler hafiftir, besleyicidir ve uzun sure tok tutar.

amacin sehir disina cikmak olmali. kendine bir acil durum plani yap sehir disina cikmak icin. sehir icin tam bir cehennem olacak. cok uzun sure elektrik olmayacak. bircok bina yikilacak. ordu el koyana kadar ekmek dahi bulamayacaksin. polisi unut zaten. hepsi kendi derdine dusecek. ilk 2-3 gunden sonra sehre yagmacilar ve hirsizlar ulasacak yikilan binalari soymak icin. evde ya da uzerinde para ya da degerli seyler varsa onlari soymaya kalkacaklar. yardim ulastigi zaman da millet birbirini ezecek yardim almak icin. kavga-dovusten dolayi da cok kisi yaralanacak, belki olecek. hastanelerin bir cogu yikilacak. ayakta kalanlarin bircogunda personel olmayacak. bir kismi oldugu/yaralandigi icin, bir kismi ulasamadigi icin.

eger baska ayrinti konularda sorularin varsa sor, elimden geldigince cevap veririrm.
  • shadayim  (10.08.15 09:45:32 ~ 09:46:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.