[]

şişman insanlara neden çemkiriyorsunuz?

herkes, sanki şişman insanlar öküz gibi yiyip yatıyor, herkesin metabolizma hızı aynı, vücut da bir makine, kilometrede şu kadar yakıyor gibi konuşuyor.

özellikle kadınlara çemkiriliyor bu konuda, çevremdeki şişman göbekli erkek miktarı çok daha fazla olmasına rağmen.

Kadınlardaki kas sayısı erkeklere oranlara hem az hem de zayıftır. Bu da kadınların daha az enerji harcaması demektir. Kısacası kadınların metabolizması erkeklerin metabolizmasına göre daha yavaş çalışmaktadır.bu bir gerçek. aynı şekilde, genetik faktörlerin metabolizma hızını etkilediği, kadınlarda hipotiroidin korkunç derecede daha yaygın olduğu da bir gerçek.

yıllardır ekmek haftada 2 dilimden fazla yemem, gazlı şekerli içecek, tatlı çikolata pasta tüketmem, bu yaz 2-3 kere dondurma yedim, kahvaltıda bir kase yoğurt bir ayran ya da domates salatalık peynir yiyorum, öğle yemeğinde salata, zeytinyağlı 3-4 kaşık yemek ya da 1 muz yiyorum, akşam yemeğinde de 3-4 kaşık baklagil yada sebze yemeği yiyorum. günde yarım saat spor yapıyorum. ve 1.64 boyla 60 kiloyum. zaten hipotiroid için doktora gidiyorum, sürekli değişken olduğundan sürekli ilaç ayarlaması yapılıyor. kaç kere şeker hastalığı vs. mi var diye tahlil yaptırdım.

Koca götlü hımbıl yağlı iğrenç kadınlar, boğazını tutamıyorlar, bakımsızlar, iğrençler, obezler şeklinde düşüncesizce yazılan bu yorumlar, günlük hayatta yapılan, herkesten az yediğimi bildikleri halde, hahah aç kalmasın bu bizi de yer, ıssız adaya düşsen bu göbekle 3 ay idare edersin lafları, şişman insanların hiç bir şekilde sevilmeye layık olmayan, çirkin, zavallı insanlar oldukları yönündeki genel kanı, sizce de çok acımasızca değil mi?

bir oturuşta 5 lahmacun ve ya bir buçuk iskender yiyen, hayatında spor yapmamış 34 beden kıza övgüler düzerken, sırf genetik ve biyolojik şansından dolayı, benim ayda 1-2 kez, o da biri ikram ederse bir parça çikolatayı ağzıma atmama, çok yeme sen ya iyice şişmanlıycan bak diye tepki veren insanlar, ne kadar iyi niyetli de olsalar, korkunç üzücü değil mi?

insan vücudu bir makina değildir, herkesin bazal metabolizma hızı, genetik faktörleri, vücut tipi aynı değildir. 2 tamamen aynı hayatı süren ve aynı şeyleri yiyen insan, boylarına, genetik yatkınlıklarına, bazal metabolizma hızlarına göre farklı kilolarda olabilir. bunu anlamak bu kadar mı zor?

 
bir oturuşta 5 lahmacun veya bir buçuk iskender gömen 34 beden ablalarımızı sen bir de 30 yaşından sonra gör.


  • zgrydn  (06.08.15 13:23:53) 
Bu konuda sürekli bir bilgi kirliliği mevcut mesela 1 saat koşu yaparak kilo filan verilmez, aynı şekilde kalori kısarak da kilo verilmez.

''Yağları eritmenin tek yolu kardiyodan geçer'' diye bir şey de yok yani bahsettikleri kardiyodan geçmiyor en azından.

Kilo verme olayında sana şimdiden tonla yanlış şeyler yazacaklar ki sen bence angelus'un yazdığı şu uzun entry'i uslubuna bakmadan oku,orada yazılanlar doğru çünkü:

eksisozluk.com

Sorunla ya da metabolizma hızınla alakası yok bu yazdığımın farkındayım. Sağlık problemin olduğu aşikar zaten onun dışındaki bi dünya hatalı bilgiye kulak asmaman için peşin peşin yazayım dedim.

edit:bu arada ben yağ yakmaktan bahsediyorum kas yıkımından değil. uzun kardiyoların sonunda kortizol salınımı kas yıkımının artması özellikle de ''kadınlarda'' skinny fat oluşumunu tetikliyor. Her sabah 1 saat koşu yapıp da hala göbeğin erimeme sebeplerinden birisi de bu mesela(sağlıklı bir insanda).
  • neferkitty  (06.08.15 13:26:54 ~ 13:36:14) 
Bende de hipotroid var. normal yememe ragmen birara kilo alinca doktorum farketti durumu. Eutrox kullanmaya basladim. Bir iki ay icinde normal kiloma dondum. Boyum 1,75 kilom 58 normalde. Su an hamileyim. Devamli eutrox kullanmaya devam ediyorum. Bir problem yasamiyorum. Acaba diyorum doktorunuzu mu degistirseniz. Hipotroidin tedavi edildiginde bu kadar problem yaratmamasi lazim


  • yahepyahic  (06.08.15 13:30:41) 
Ortalama bir kadının bazal metabolizması 1300 kalori harcarken ortalama bir erkeğin metabolizması 1500 kalori harcar, ortada çok büyük fark yok. Şişman bir kadın öküz gibi yiyip yatmıyorsa 200 kalorilik fark ciddi bir fark değildir. Onun dışında, kadınların erkeklere göre tek dezavantajı kas kütlelerini testosteron nedeniyle artıramamalarıdır. Zira kas hücreleri enerjiyi en çok harcayan, dolayısıyla yağı en çok enerji olarak kullanan bölümdür ama bu kadınların daha az yağ yakacağı değil, erkeklerin daha çok yağ yakabileceği anlamına gelir. Yani kadınlar da mevcut durumlarında, sağlıklı besleniyorlarsa eğer ortalama bir erkekle hemen hemen aynı miktarda yağ yakma kapasitesine sahiptir. Bunların dışında kalan her şey şişko bahanesidir.


  • angelus  (06.08.15 13:31:27) 
evvelce her gun ictiginizi yazmistiniz...


  • e haliyle  (06.08.15 13:36:48) 
zeka problemi yaşıyorlar. şişmanlığıyla ilgili bir insana laf sokmak, aşağılamak bunun belirtisi. Buna maruz kalan kişi nezaketinden ses çıkarmıyor. Yoksa o kişiyi ağlatarak mekanı terkettirir.


  • rock n roll  (06.08.15 13:37:27) 
kıskançlıklarından ve komplekslerinden.
ya kendileri sonradan zayıflamış oluyor ya da ellerinde zayıflıktan başka bi kozları olmuyor.
benim de boyum 1.72 kilom 70. kendimi bildim bileli spor yapıyorum, takımda oynuyorum gelip bana öğüt veriyorlar. ölçtürsem yağ oranım 1.70 e 50 kg olandan düşüktür. kendimi de şişman falan hissetmiyorum.
bi de sağlık için zayıfla falan diyorlar ellerinde çay sigarayla.
  • Mirabel  (06.08.15 13:38:27 ~ 13:54:47) 
@e haliyle haklısınız, ondan olabilir ama günde 2 birim içkinin, bu denli bir şişmanlık yaratacağını düşünmüyorum. elbette içmesem, belki 1-2 kilo fark ederim.


  • alice practice  (06.08.15 13:41:26) 
yaklaşık 10 senedir pcos'um var, 25 yaşındayım, fazla kilom hep vardı (1.65 boya 60-65 arası değişen kilo), çevremdekilerden fazla yemedim hiç, fırsat buldukça spor yaptım, ama şöyle 55'i göremedim. ilgisiz doktorlar yüzünden pcos'un insülin direncine sebep olabileceğini de bilmiyordum. sonra kendim gittim ölçtürdüm, tabii ki insülin direncim varmış. 2 haftadır ilaç + perhiz yapıyorum, bu işin sonunda 55'i görürsem bugüne kadar gittiğim tüm kadın doğumcular için çok güzel laflar hazırlayacağım. dışarıdan özgüven sorunu olmayan, mutlu mesut bir insanmış gibi görünsem de esasında hem pcos'un saç dökülmesi, tüylenme gibi problemleri ve fazla kilolar resmen bir yara içimde.

bir insan bir soruna kendisi sahip değilse her şey çok kolaymış gibi görünür. her konuda böyle, özellikle de kilo mevzusu tabii. bahane gibi görünen şeyler derin sorunlar. düz adamlar ve gerizekalılığının bahanesi olmayanlar anlayamaz.
  • gmzo  (06.08.15 13:45:29 ~ 13:58:12) 
@Mirabel
nesi kıskanılacak nesi kompleks yapılacak arkadaş bu durumun.
aşırı şişmanın nesini kıskanayım; yemek yerken bile terlemesini, otobüse yetişmek için koştuktan sonra 5 dk kendine gelmeye çalışmasını falan mı? insan kendini bilmeli biraz zararlı işte aşırı şişmanlık, insanoğlu bu değil.
acıma olarak gözümde günde 2 paket sigara içen de aynı bir oturuşta normal öğünde iki hamburger yiyen de.
bir oturuşta 5 lahmacun yiyen 34 beden kız da tanımadım hayatımda, hadi diyelim yediyse, 2 hafta kuş gibi beslenir 34 beden kalmak için öyle bir kız.
  • gaza gelen  (06.08.15 13:54:19) 
şişman olduğu halde domuz gibi yemeye devam eden, kendine saygısı olmayan insanlara çemkiriyoruz genelde. kendine saygısı olmayan insana ben neden saygı duyayım ki?

mesela her sabah işe giderken bir "lavuk" görüyorum, boy 175cm kilosu en az 120. herif abartısız her sabah bir elinde açmalar diğerinde şeker deposu cappy meyve suyu, yiye yiye gidiyor. yemin ederim geçerken yüzüne tüküresim geliyor ne iğrenç bir insansın sen diye.
  • yazar yazmaz yazan yazar  (06.08.15 13:57:56) 
@angelus Yani kadınlar da mevcut durumlarında, sağlıklı besleniyorlarsa eğer ortalama bir erkekle hemen hemen aynı miktarda yağ yakma kapasitesine sahiptir. Bunların dışında kalan her şey şişko bahanesidir.
sadece kadınlar ve erkekler arasında değil, genel olarak insanlar arasında metabolizma hızı farkı bulunmasının bir gerçek olduğu şişman bahanesi mi?
tanıdığım herkesten daha sağlıklı beslenmeme rağmen, ki entrynizi okudum, büyük ölçüde zaten sizin dediğiniz gibi besleniyorum, yaz sıcağı zamanları dışında, günde 5 km en az yürüyüş yapıyorum, ve şişmanım.
tam olarak eleştirdiğim, yaa göt yaydığınız için şişmansınız, boğazını tutamayan mallar tavrını göstermeniz gerekli miydi, fikrinizi belirtmek için?
  • alice practice  (06.08.15 13:58:48) 
@acemi +1. bir de ben kendiyle barışık olmayan şişmanlardan haz etmiyorum. İnsan şişman olmayı, sağlıksız şeyler yemeyi tercih edebilir, 100 kilo olabilir, tüm gün çikolata gömebilir, öyle mutludur. E o zaman beni ilgilendirmez. Ama şişmanlığından mutsuz olup, bunu değiştirecek iradeye sahip olmayan, elinde kolayla gezmeye devam edip, "yoa siz medyanın algı yönetimi yözöndön zoyof kodonlorı böğenöyösunuz, eskiden erkekler büyük kalçalı kadınları tercih edöyömoş" falan diye salak salak konuştukları zaman tüylerim diken diken oluyor. Buna uyuz oluyorum ben. Yoksa insan halinden mutluysa istediği kadar şişmanlasın, banane, kendi hayatı, niye çemkireyim ona.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (06.08.15 14:01:23) 
164-60 bence gayet güzel. lokum gibi.

tembel insanlara çemkiren çemkirsin.
80 kilo olup 4 lahmacun yiyen gördü bu gözler.
  • yapma volkan  (06.08.15 14:05:10 ~ 14:05:49) 
Metabolizma farkı, kişinin mevcut durumuna göre değişkenlik gösteren bir kavramdır. Bu fark kişinin beslenmesine egzersizine ve genel yaşam şekline göre değişebilir. Yani şişko bir insanla zayıf bir insanın ayrımını yapan şey, metabolizma farkı değildir. 25 yaşındaki ortalama bir kadın 1300 kalorilik bazal metabolizmaya sahipken, aynı şartlardaki erkek 1500/1600 kalorilik bir bazal metabolizmaya sahiptir. 1300 kalorilik hıza sahip bir kadın ciddi bir ağırlık antrenmanı yapıyorsa beslenmesine dikkat edip iyi dinleniyorsa, bu kalori yakımı 1500 kaloriye çıkabilir. Yani erkekle hemen hemen aynı kaloriyi yakabilir. Bunu belirleyen şey senin yaşam şeklindedir. Ha ama her gün hamburger yiyip kola içersen, o kalori harcaması 1200 kaloriye de düşebilir. Yani erkekle kadın arasında o kadar da fark yok. Tek fark, dediğim gibi, erkeklerin kas kütlesi testosteron nedeniyle daha çok büyür, o da daha çok enerji harcar. Yani ağırlık çalışan bir erkek metabolik hızını 2000 bin kaloriye de çıkarabilir. Bunlar doğuştan gelen genetik kodlar değil, sonradan değiştirebilir kavramlar. Tabii bu anlattığım her şey, aynı cinsler için de geçerli. Bir erkek hayvan gibi çalışıp beslenip dinleniyorsa, karşılığını tabii ki metabolik fark olarak alacaktır. Bahsettiğin farklılıklar buradan kaynaklanıyor. Yoksa standart iki kişinin arasındaki metabolik fark 50 kaloridir 100 kaloridir, fazlası değil.

Onun dışında; tavrım doğrudur yanlıştır, onun için bir şey diyemem. Ben bu şekilde yaklaşıyorum, başkası daha farklı şekilde yaklaşır. Şişman olanlar da "Onlar gerizekalı kıskanç mal" diyorlar, ben şahsen alınganlık göstermiyorum. Şişmanlar da göstermesin. Şişmanlık bir engel değil, mevcut durumlarına saygı göstermek zorunda değilim, eleştirilemez bir şey değil yani. En nihayetinde şişmanlığa neden olan şeyin ne olduğunu hepimiz biliyoruz.
  • angelus  (06.08.15 14:17:10) 
@gaza gelen:
başta belirttiğim gibi:
ya kendileri sonradan zayıflamış oluyor ya da ellerinde zayıflıktan başka bi kozları olmuyor.
kendi vücutlarını/estetik algılarını idealize ediyorlar. kate uptona, kim kardashiana bile şişman falan diyorlar. türkiyedeki algı şöyle: zayıflık=fitlik. bilmiyorlar ki insanlar o kalçayı/kolu/bacağı/göğsü yapmak için zayıfın yaptığının 3 katı egzersiz yaptı, emek sarfetti. onlar bişey yemezken diğeri daha farklı ve zahmetli/pahalı beslenme programı takip etti vb..

bi de zayıflık=kendine saygı nedir? sigara içmeyen şişman, sigara içen zayıftan iyidir bence.
  • Mirabel  (06.08.15 14:36:56) 
yanlış yerde yazmışsın.

burada resmen fat shaming yapanlar var. bilimsel bilimsel süsleyerek konuşuyorlar. sen de oooo yetkili abiler varmış burada diyorsun. sonra bir hakıyorsun şişmanların "sağlıklı" toplulumuzda yaşama hakkı yok yazıyorlar.

bir şekilde sağlıklı bir vücuda sahip oldukları için bütün ömür boyu böyle kalacaklarını düşünen, kimsenin sağlığının bozulabileceğini düşünmeyen, kilo vermenin , özellikle de sağlık sorunların varsa, ne kadar zor olduğunu hiç bir şekilde bilmeyen, işkembeden internet uzmanı olan, bilimsel konuşuyor gibi yapıp gözlerinizi boyayan, şişmanlara düşman, bencil ve cahil insanlar var.

hemen koşup yazmışlar zaten. şişmanlar sağlıklı değilmiş, tembelmiş, pismiş bla bla bla.

diyorum ki öncelikle "İNSANLIK". bugün şişmanları dışlayan insanlar yarın yaşlıları, sakatları, çingeneleri, sokak kopeklerini, aaaa tanıdık gelmeye başladı sonra da Yahudileri filan dışlayacaklar. işte insanlığın bittiği yer budur.

sağlık sorunları (metabolizma ile ilgili, fizyolojik ya da psikolojik ne olursa olsun) yüzünden kilo alıp sonra bu kiloları vermeyi denemeyen, kilo vermenin ne kadar zor olduğunu görmeyen kimse gelip konuşmasın burada.

kilo vermek internette cır cır konuşmak kadar kolay olsaydı amerikanın yarısı obez olmazdı.

kilo vermek çene tutmakla olsaydı herkes çok kolay zayıflardı. obezite cerrahisi diye bir bilim dalı ortaya çıkmazdı.

o yüzden bu faşist, nefret söylemlerini bırakın. kendinize gelin.

herkes kendisine baksın. insanları internet üzerinde şişmanlar diye bunaltmayın, aşağılamayın.
  • mea maxima culpa  (06.08.15 14:46:07 ~ 14:47:43) 
kilo vermek gayet kolay kardeşim kendinizi kandırmayın hiç boşuna. inanacaksın, nefsine hakim olacaksın bitti. "zayıflayamıyorum uff ya:(" diye bir şey YOK! 105 kilodan 75 e düşmüş 175 cm'lik birisi olarak söylüyorum bunu. ben de bu yollardan geçtim bu "zayıflayamıyorum" diyenlere asla ama asla itibar etmiyorum.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (06.08.15 14:53:30) 
hayatim boyunca anlam veremedigim bir durum bu. yok biz zaten hastaliktan olanindan degil sisman sisman hala yiyen insandan tiksiniyoruz diyorlar. size ne ki kime ne? hicbir zaman anlayamam zaten, insan durup dururken sokakta gordugu birinden tiksinme ihtiyaci neden duyar? ha o adam gelir benimle birlikte ol der, tipim degil diye istemez sahis o neyse de. tutup boyle kendine saygisi yok o yuzden saygi duyamam demek ahmakca. kendimi bildim bileli 45 kilo bi insandim, hic kilolu birini gordugumde ay az ye demek gibi bir haddi kendimde bulmadim, gerek de duymadim. bunu en acimasizca yapanlar gecmiste epey kilolu olup sonra bi sekilde verenler. en cok dikkat etmeleri ve gecmiste o kadar maryz kaldiklari halde.


  • ta leukippos  (06.08.15 14:59:36) 
ben hiç maruz kalmadım kimsenin gözle tacizine veya çemkirmelerine. obez isen haddini bileceksin, yolda sağda solda restoranda açma pide börek iskender yemeyeceksin. yersen de ta**ak malzemesi olmayı kabulleneceksin. çünkü aciz, ezik bir insansın sen gırtlağını bile tutmaktan bihabersin.

not: buradaki "sen" herhangi bir obez kişidir. kimse muhatap alınmamıştır.
  • yazar yazmaz yazan yazar  (06.08.15 15:08:16) 
şişmanlık, obezite bir sağlık sorunu. resmen bir hastalık olarak tanınmış durumda. bunun için uğraşan doktorlar, uzmanlar, diyetisyenler, cerrahlar, bilim adamları var. var oğlu var.

kilo vermek bazı insanlar için kolay olabilir. hayatlarının belli bazı dönemlerine kolaylıkla kilo verenler olabilir ama başka zamanlarda durum değişebilir. ancak genel olarak kilo vermek kolay değil. bin türlü etken ver.

kilo vermeyi zorlaştıran etkenlerin başında psikolojik sebepler var. şişmanların üzerinde mahalle baskısı var. hem de en yakınları, aileleri, arkadaşları tarafından.

bugün sapasağlam bir insanken yarın nasıl araba kazası geçirip sakat kalabilirsen, bir tarafında kanser, ülser gibi şeyler çıkabilirse, yarından itibaren obez de olabilirsin.

nasıl bu kadar cahil konuşuluyor anlamıyorum.

ben zayıfım, her şeyim mükemmel, zayıf olmayan tüü kaka, pis, aptal. şişmanlar ölsün.
  • mea maxima culpa  (06.08.15 15:08:18 ~ 07.08.15 12:16:17) 
sonradan zayıflamışlarda travmatik bir durum oluyor ciddi ciddi. geç ve zor elde ettikleri şeyi sahiplenerek kendi önemlerini arttırma gibi bir şey.

tanıdığım bi kız var lisede şişmandı sonradan zayıflayıp şişmanlara düşman olmaya başladı. sarhoş olup olup "ben zayıf olduğum halde neden x'in daha fit/yakışıklı sevgilileri oluyor" gibi şeyler söylüyordu.

sabah kalkıyor çat çakmak sesi arkasından sigara kokusu sonra bana "karşımda mcdonalds yeme. midem bulanıyor" diyor asdsdasd

biri ondan şişmana iltifat edince hemen ortamda konuyu şişmanlığa getiriyor. şişmanlar israf falan diyordu.

bence bu sendromun bi adı olmalı.
  • Mirabel  (06.08.15 15:28:00 ~ 15:28:59) 
@mirabel İngilizce deyimler kullanmayı pek sevmem ama Amerikalılar o senin arkadaşın gibilere "bitch" diyorlar.

o sendrom filan değil karaktersizlik.
  • mea maxima culpa  (06.08.15 15:36:54) 
Hiç şişman birine çok yiyosun falan dememişşmdir. Ayıp yani. Anneme kardeşime falan takılırım tabi de. Kendim de benzer muameleye ters yönden uğradığımdan insanların dış görünüşlerinin kolayca değiştiremeyecekleri noktalarını pek görmüyorum. Yani desen ne olur sanki karşındaki duymuyo mu bin kere. Fakat bi buçuk iskenderi gömen 34 beden kız evrimde şişman kızın baya bi önüne geçmiş. Olay onu tercih ettiler beni etmediler ühü noktasına gelmesin. Hayatta böyle çok acı gerçek var.


  • mistreated  (06.08.15 16:07:56) 
Düşüncelerinizde kesinlikle haklısınız. Türk insanı, ne yazık ki düşüncesiz, anlayışsız, bencil, kötü niyetli, boşboğaz vb. olduğu için bu tür durumlar ortaya çıkıyor. Kilonuzda bir sorun yok, dahası yapmanız gerekenleri de yapıyormuşsunuz zaten. Hem yapmasanız kime ne? Bu tamamen kişisel bir durum, kişi kendi rahatsız oluyorsa oluyordur, olmuyorsa olmuyordur.


  • harvey  (06.08.15 17:05:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.