[]

Belgeseller abartılan bir şey mi?

O belgeseli seyretmek yerine aynı vakti o konudaki çeşitli kaynakları okumaya ayırsam, daha fazla kaynak okuyabilirum. Bilmediğim bir alansa ne kadarını anlarım, orası ayrı.

Belgeseller bu belgelerin, kaynakların verimli şekilde derlenmiş bir hali bir bakıma ve terminolojik kavramların yalın dile çevrilmiş hali. Özet bir bakıma.

Belgesellerin öğrettiklerini küçümsemiyorum.

Ticari kaygı güdüyorlar film gibi.

iyi bildiğim alanlardaki belgeselleri seyretmiyorum çünkü seyredince sıkılıyorum bildiğim için ve vakit kaybı gibi geliyor.

Neyse kelimeleri getiremiyorum yüzeye. En iyisi sizden bir şeyler dinlemek.

Siz niye belgesel seyredersiniz, seyrederken not alır mısınız, öncesinde sonrasında araştırmalar yapar mısınız yoksa sadece belgeseller mi sınırlı kalırsınız?

 
Tam senin duyurunun üstüne açmışım duyuruyu. Ben açarken yoktu seninki de :)

Belgeselciler züğürt olur. Ticari hiçbir boyutu yok neredeyse...

Edit: Belgeselci zenginse de para kaynağı başkadır.

Genişletme editi: Seninki tercih meselesi. Ama belgeseli küçümsemiyorum demene rağmen küçümsüyorsun.

Bir şeyi, öyle bir açıyla, öyle bir anlatımla verir ki belgesel, 500 sayfa okusan da havsalanın almayacağı şeyi, tek bir çekimden alırsın.

Oradalık hissini yaşatır sana belgesel. Şahit olursun olaya ekran başından...

Belgeselin ne kadar ticari değeri olabiliyor ki? BBC yapımını dışarı satar falan kazanır da o kadar. Büyük birkaç yapımcıdan çok daha fazlası var piyasada.
  • scent of a pastrami  (05.08.15 20:28:59 ~ 20:36:19) 
gece ders calismaktan beynim catladigi zaman uzanirim koltuga.

acarim sirayla history'den baslayip.

uyumak uzeri iken komodo ejderlerini timsahlari dinazorlari göcleri yasam mucadelerini anlatan o adamin ses tonu falan cok guzel gelir. cogu zaman 1-2 saaten sonra uykuya dalar gece 3 gibi kalkip televizyonu kapatir uyurum.

bu artik bir rituel oldu.

bir sure de tenis maclarini baya alismistim. uyumadan once o da guzel oluyor cidden.
  • yuz kiloluk bir zenci  (05.08.15 20:54:26) 
Belgeseller ozellikle hayvam belgeselleri ayni salakca diziler gibi halki uyusturmanin beynini uyutmanin baska bir araci sadece.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (05.08.15 21:11:25) 
Bi arkadaşım var 35 den sonra yazılıma merak saldı sonra da yazılımcı oldu (45 yaşında bu eleman) onu öğrenmek istiyorum bunu öğrenmek istiyorum diyor ama okuma hızı çok düşük ve okuyunca aklında pek kalmıyor, o yüzden videodan izliyor, video eğitimlerine para verip satın alıyor takip ediyor falan, bu tür insanlar için belgeseller bir eğitim niteliğinde oluyor yani "bak bak aslana bak nasılda atladı öküzün üstüne" den bir tık daha fazla bilgi içeriyor. okuması yada okuduğunu daha iyi anlayanlar ise pek fazla dikkatlerini vermiyorlar çünkü ihtiyaç duymuyorlar daha iyisini okuyarak öğreniyorlar.

ben ise eskiden belgesel çok seyrederdim çünkü nerede ise ansiklopedilerden sonra tek bilgi kaynağı o idi (ansiklopedi okumayıda severdim, indexinden ilginç bi madde bulup okurdum canım sıkılınca) şimdi internet kullanımı ile birlikte belgesel izlemede bir düşüş oldu çünkü çok yavaş anlatıyorlar (Tvdekiler özellikle), oysa bir cosmos yada bir food inc. öyle değil, çok daha hızlı akıyor ve daha yoğun bir bilgi akışı var. (konular da güzel tabii) ama halam hala izliyor, babamda izler ara sıra.

yani hızlı okuyorsan okumayı tercih etmen daha doğal bir durum
  • selam  (05.08.15 21:11:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.