[]

yatırım

selamlar herkese,

piyasaları pek takip etmediğimden ve nedir ne değildir anlamında ekonomiden pek anlamadığımdan dolayı aylık 1200~1500 tl arasındaki bi meblayı nasıl değerlendirebilirim? tavsiye alabileceğim, bu işleri takip eden arkadaşlara sormak istedim.

klasik yeni mezun, ailesi yanında yaşayan ve "oğlum gel altına yatıralım, uzun vade de iyidir altın" vari bi tasviye içerisin de iken burası aklıma geldi.

şimdi uzun vade, kısa vade olayı girince herkes uzun mu? kısa mı? diye soracaktır. Optimum seviye de her ikisine değecek bir yarıtım türü varsa daha makbüldür. :) eğer böyle bişey olmuyorsa uzun vade tercihim olacaktır.

haydin bakalım, teşekkürler herkese.

 
3-4 sene önce evimizi sattık ve paranın yarısını altına yatırdık. şu an altın yüzünden 2.000 tl kaybımız var eğer dolara yatırsaydık 20.000 tl civarı kazancımız olacaktı resmen şaka gibi. Bu arada şu linki atayım türkiye'nin en önemli iktisatçılardan biri şunları söylüyor, o bile net konuşamıyor:

t24.com.tr
  • joehigashi  (05.08.15 16:01:10 ~ 16:05:16) 
döviz iyi yatırım, daha garanticiysen enpara.com


  • nevrochaotica  (05.08.15 16:09:03) 
çok çok uzun vade, ben biriktiremem harcarım tırtıklarım diyorsan (bkz: bes), en azından para değerini korur diye düşünüyorum. yine de garantisi yok. ben bulaştım pişmanım.

bu noktada bir iktisatçı olarak önereceğim şey çeşitlendirme yapmandır, 300tl dolara, 300tl altına, 300tl faize yatırman gibi. burada dikkat etmen gereken birbiriyle aynı yönde hareket etmeyen, etse bile farklı riskleri taşıyan yatırım cinslerine göre dağıtman. yoksa hepsini dolara gömmek ile dolara bağlı bir fona gömmek arasında fark yok.

nominal değer kadar enflasyon da önemli. reel olarak gelirin artabilir nominal olarak düşmesine rağmen. atıyorum şu an 50 tl bir gram altın alıyor. sen bunu tl cinsinden faize yatırıyorsun ve 1 yıl sonra bu 55 tl'ye çıkıyor, ama altın öyle geriliyor ki bir gram altın 30 tl olursa, yani genel fiyat düzeyi düşerse,, sen nominal olarak çok az kazansan da reel olarak çok daha fazla kazanmış oluyorsun. yani kar zarar hesabı sadece nominal ve enflasyon vb. faktörlere bakmadan yapılmamalı demek istediğim.

türkiye'de beklentiler karışık ve stabil bir durum olmadığı için uluslararası fonlara ve döviz tabanlı anlaşmalara da yönelebilirsin. meraklıysan eğer forward, future, swap vs. bir araştır.

eğer garantili kazanç istiyorsan sürekli altını, faiz oranlarını takip edip doğru zamanda al-sat yapmalısın. paranın değerini korumak istiyorsan da uygun bir faiz oranıyla vadeli yatırım iş görebilir. yine de enflasyon beklentileri artık doğru düzgün tahmin edilemediğinden her an her şey olabilir.
  • passion rules the game  (05.08.15 16:13:51 ~ 16:19:56) 
vala yanlış anlama ama harcarım dersen, o parayı kenara koy. değerlenmesini bekleme. mevcudu korursun ancak. bana soracak olursan hayatını yaşa.


  • gokhan atestepe  (05.08.15 16:16:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.