[]

işçi-işveren sorunlar

Merhaba,

İşçi, işverenine haber vermeden 2 saat işe geç kalırsa tutanak yiyormuş, bunu anladık.

Şimdi çalıştırıldığım özel firmam (taşeron işçiyim) beni savunma yazmak için çağırdı. Bunun bir yaptırımı olmayacağını biliyorum, iş kanunu 25/2 maddesinde birkaç saat geç gelmesiyle ilgili bir şey yazılmamış fakat "verilen görevleri hatırlatıldığı halde ısrarla yerine getirmemek" diye bir madde var. Bunun için de noterden ihtar çekilmesi gerekiyor diye okudum.

Benim soracağım: bu konuyu bilen avukat arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
Örneğin ben sabahtan 2 saat işe neden geç gittiğimi kanıtlayacak bir belge bulabilir miyim? olay 30 temmuzda oldu. Eski tarihli doktor raporu alamıyorum .(babam doktor olmasına rağmen)

İşe aracımla gidip geliyorum, o sırada araç arızalanmış olsa mesela, öyle bir şey yapabilir miyim? ya da bindiğim otobüsün lastiği patlasa, sonra bindiğim minibüs de kaza yapsa..vs. bunların derinlemesine araştırılması yapılır mı?

Gerektiğinde gece 1 lere kadar mesai yapan bi çalışanım. Çekememezlik durumu olduğundan 1 kere işe geç kaldığımda tutanak tutmuşlar. Savunmada ne yazmam gerekir?

Okuyup cevap veren herkese teşekkürler. Olayın aciliyeti bulunmakta. Teşekkür ederim. (not: haftada 46,5 saat çalıştırıp mesai vermedikleri için ayrıca bir karşı işlem başlattım.)

 
daha deneyimli arkadaşlar yazsın ben müşavirlikte staj yapıyorum. savunmanın olayı şu. savunmanı almadan seni kovarsa, sike sike tazminatını öder. noterden ihtar çekmesine gerek yok savunmanı almak için. şirket disiplin kurulu toplanıp ihtarname yazıyor (noter ihtarnamesi olmak zorunda değil, sen de insanları ihtar edebilirsin banka da seni normal postayla edebilir her ihtarnameyi noterle yollamak zorunda değilsin). sen de bu ihtarname karşısında savunma yazıyorsun işte. ileride bir gün seni kovdular diyelim. işyeri kendini öyle savunuyor. büyük ihtimalle işe girerken imzaladığın hizmet sözleşmesinde öyle bir madde vardır. "2 kere disiplin kurulundan uyarı yiyenin iş akdine son verilir" tarzı.


  • like it or not  (04.08.15 11:00:40) 
merhaba. öncelikle 25/2'lik bir durum yok şuanda. bu durum süreklilik arzetmedikçe 1 kere işe geç kaldınız diye 25/2'ye sokamazlar.

yazılı savunmanızı almaları normal ancak bunu yazılı talep etmeliler. yazılı savunma talebine dair yazıyı iyi inceleyin ve sadece geç kalmanızla ilgili kısımla ilgili açıklama yapıp varsa başka isnatları kesin olarak reddedin. bir kere geç kalmak anlaşılabilir bir durum. bence bahane söylemenize bile gerek yok. "uyanamadığım için geç kaldım" bile diyebilirsiniz.

" .............. tarihli savunma talebiyle tarafımdan savunma talep edilmiştir. ...... tarihinde sabah uyanamadığım için işe geç kaldım. Gerektiğinde geç saatlere kadar mesai yapan bir çalışan olarak bu durumun hiç bir zaman süreklilik arz etmediğini ve bundan sonra da arz etmeyeceğini; yazılı savunma talebinde yer alan diğer hususları kabul etmediğimi bilgilerinize sunarım" gibi basit bir savunma yeterli olacaktır.
  • dahili meddah  (04.08.15 11:05:40) 
peki ben bu yazılı savunmayı vermeye gitmek için işyerimden izin mi almam gerekiyor?


  • safepassage  (04.08.15 11:30:13) 
size yazılı bir savunma talebi gelmedikçe savunma vermeye gitmeyin. savunma talebi geldiğinde de işvereninize bildirip gidersiniz.


  • dahili meddah  (04.08.15 11:31:30) 
Gece 1'e kadar mesai yaptığınızı yazmışsınız. Kanunen günde 11 saatten daha fazla çalıştıramazlar. Eğer sizi geç kalmadan dolayı köşeye sıkıştırırlarsa buradan yürüyün.


  • creepy  (04.08.15 15:43:38) 
merhaba, avukatım. bir müvekkilim sürekli işe geç gittiği gerekçesiyle tazminatız olarak işten çıkartmışlardı. açtığımız işe iade davasını kazandık. mahkeme olsa olsa tazminatlı fesih nedeni olur, dedi. yargıtay da onadı.

siz yazılı savunma istenmedikçe vermeyin. istenmesi halinde savunmanızda gece 1'e kadar çalıştığım için eve gitmem 2-3'ü buluyor. bu nedenle sabah geç kalmış olabilirim, bir daha olmayacak, gibi şeyler yazın ki bir taraftan da tutanak aleyhlerine dönsün. haftada 46,5 saat zaten fazla mesaiye ulaşmış.

işkur şikayeti yaptınız sanırım. bu şikayetten sonra tutulacak raporla sgk primleriniz yükselir ama işveren ödemek istemeyebilir fazla mesaileri size. ayrıca dava açmanız gerekebilir. bilginiz olsun.
  • pomolilik  (05.08.15 09:49:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.