[]

PKK niye tekrar terore basladi?

Bana kafalarının basmaması dışında ikna edici bir yanıt gelmiyor şahsen, hem hdp terörle özdeşleşip, sosyalist kimliğini kaybetti, ki muhtemelen baraj altında kalacak.

Pkk da eskisi kadar guclu degil, gerek hava saldirilari gerekse de amerika'dan bile destek alinarak basi ezilebilir. toplumda da kurtlere karsi yeniden bir antipati dogmaya basladi, hatta kurtlerin kendileri bile pkk dan nefret eder oldu bu arac yakma eylemleriyle.

Hadi diyelim ki ilk eylemleri pkk ya halkin gozunde kotu bir izlenim vermek icin baska gucler yapti. E daha sonra pok neden provakasyona gelip eylemleri kat be kat arttirdi? sakin davransa, hem hdp hem pkk daha kazancli cikacakti. Hatta hdp oyunu arttirirdi. Bunu dusunemiyorlar miydi?


Ciddi yanit bekliyorum, cunku orospu cocuklari filan gibilerinden yanit olmasin lutfen.

 
Bir orgut olarak pkk'nin harac, yargi vb. Gucleri ve avantajlari var. Bazi liderler bu guclerden memnun olduklari icin barisi hicbir bicimde istemiyorlardi. Cozum sureci sirasinda da saldirilar gerceklesmisti(mesela 3 asker carsi iznindde vurulmustu, bunu hatirliyorum en yakin olarak). Ancak devlet bu savas isteyen kitle ile barisi ayri tutuyordu. Onemli nokta, devletin topyekun karsi saldiriya karar verme sebebi neydi?

Su an savas hali var. Pkk icinde de memnun kesimler var. Cunku savas oldukca kurt genclerini hdp yerine kendisine cekebiliyor. Bakin iste o kadar vekil meclise girdi savas oldu diyebiliyorlar. Gencler pkk'ya katildikca da; harac, eylem gucu vb seyler artiyor ve savas isteyen pkk liderleri guclenebiliyor.

Elbette olay tek tarafli degil, burada tek bir taraftan bahsedilse de.

Edit: belirtmem gerekir ki, tarihsel orneklerden yola cikarak yorum yaptim. Uzmanlik alanim sayilmaz. İyi bir arastirma gerekir, bu basit yorumlarla olmaz.
  • protector  (01.08.15 14:46:21 ~ 14:49:13) 
amerika pkk'dan faydalanıyor şuan ışid.e karşı savaşması için, destek vermez -geçen gün de tr.ye hava saldırıları konusunda ışid.i bombalamaları için destek vereceklerini pkk için bir şey söylemediklerini açıklamıştı amerika-.

pyd ile batı kürdistan bağlantısı da gerçekleşmişken kuzey(tr)-güney(ırak)-doğu(iran) ile tam bir kürdistan kurmaya da yakınlaşıyorlar;

hdp'yi fln umursadıklarını sanmıyorum zaten görünürdeki açıklamaları da öyle gösteriyor. ülkeiçi gelişmeleri pek umursamıyorlar bence daha geniş perspektiften yaklaşıyorlar olaya. kalekol yapımları işlerine gelmiyor, öcalan tecrit.te vs. kendi sundukları sebepler bu perspektife göre tekrar ateş açmaları için yeterli bence.
  • neseranni  (01.08.15 14:54:05 ~ 14:54:30) 
insani açıdan da onların stratejisi açısından da yanlış. ancak kürtlerin seçim süreci ve sonrasında muhatabı olduğu şiddet olayları sonucu kendi örgütsel tabanını bir arada tutma ve "biz de boş durmuyoruz." görüntüsü verme kaygısı güttüklerini tahmin edebiliriz.

ancak çatışma ortamından saray civarındakilerin memnun olduğunundan, hatta bunu sağlamak için çeşitli tahrikler ve organizasyonlar oluşturduklarından eminim.

- "kafaları basmıyor." katılıyorum.
- "hdp baraj altında kalacak." yanlış. iyi ya da kötü, pkk'nın şiddetine de mesafe koymaya çalışıyorlar. şehitler hakkında üzüntülerini dile getirenler var.
- "pkk eskisi gibi güçlü değil." yanlış. çatışmasızlık ortamında onlar da toparlanma fırsatı buldu. amerika'nın pkk'ya karşı saldırıya destek vermesi de kendi açısından mantıksız, çünkü ışid'e karşı kullanabileceği sayılı araçlardan biri de kürtler.
  • zgrydn  (01.08.15 14:56:22) 
bence bütün mesele şu, öyle veya böyle hdp'nin yükselmesi pkk'yı düşürüyor. en azından türkiye içinde. pkk'nın varoluşu silahla bağlı; meclise girdikçe pkk yok olacak. pkk ve hdp'nin yöneticileri, yönetim şekilleri farklı. bağlantıları elbette çok ama ikisi farklı örgüt. öyle canımla cicimle bırakmayacak pkk silahı. bu noktada hdp bir seçim yapmalı; ne yardan ne serden geçmekle olmuyor o işler. ya diyecek ki pkk artık gereksizdir, artık biz varız. ya da bu şekilde devam edecek ki bu durumda inandırıcılığı kalmıyor.

pkk hdp'yi hiçbir zaman dinlemeyecek. hdp de aslında pkk'yı koz olarak tutmanın peşinde, buna da türkiye yanaşmayacak. bir yerde kırılma noktası gelecek.
  • colg fusion  (01.08.15 15:07:31) 
  • eksimeksi  (01.08.15 15:11:20) 
şimdi olaylara hakim değil buradaki çoğu arkadaş o yüzden ben kronolojik olarak anlatayım o zaman taşlar daha iyi yerine oturacaktır;

1) HDP barajı 13 le geçince AKP bundan rahatsız oldu ve bunu her yerde dillendirdi. Durmadan sandığa gelin, sandıkta hesaplaşın diyen adamlar saçma sapan açıklamalar yapmaya başladı. Yüzde 13 oyu aldıktan hemen sonra Yalçın Akdoğan "Bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini görürler" açıklaması bunun en açık örneği. Google layabilirsiniz.

2) Diyarbakır'daki HDP mitinginde patlayan bombadan sonra bu kez de Suruç'ta bomba patladı.

3) İktidar da bunu bahane gösterip IŞİD i vurucaz diye yurt çapında gözaltılara, yurt dışında da askeri operasyonlara başladı.

4) Ancak IŞİD i vurmak şöyle dursun tutuklanan IŞİD lileri salıverdiler. Operasyonu direk PKK üzerine kaydırdılar.(Eylemsizlik kararı almış ve uzun zamandır herhangi bir askeri faaliyeti olmayan PKK'ya) PKK ne yapıyordu peki? IŞİD ile savaş halindeydi, gerek Kobani'de gerek Irak'ın başka yerlerinde.
(Bu operasyonlardan sonra internette uluslararası birçok platformda TSK ya IŞİD'in hava kuvvetleri denerek taşak malzemesi bile yapıldı)

5) HDP'nin oy kaybetmesini sağlamak için yapılacak şey operasyonlarla şimdiye kadar eylemsizlik kararı almış adamları kışkırtmak ve "teröristler bakın nasıl da saldırıyor, işte HDP gerçeği" demek suretiyle HDP'nin oy oranını düşürmek.

"Bakın nasıl da tepelerine biniyoruz, inlerine giriyoruz operasyonlarla" diyerek MHP'den oy kazanmaya çalışmak.

6) Nihai amaç üstteki 2 taktiği kullanarak erken seçimde tek başına iktidara gelmek ve RTE yi rahat rahat başkan yapmak.

7) Bunu bu kadar insan canını hiçe sayarak yapmalarının nedeni ise yedikleri hurmaların kıçlarını tırmalayacağından korkmaları. MHP, HDP ve CHP ile bir koalisyona girseydi şu anda AKP'nin birçok elemanına Yüce Divan yolu açılacak ve sürüneceklerdi. Bu yargılanma ve iktidar kaybetme korkusu tüm bunları yaptıran.

Yani Erdoğan ne demişti hatırlayalım; 400 vekil verin huzur içinde çözülsün bu iş.
Ne oldu peki? Babayı aldılar, ve korkularından ülkeyi iç savaşa dahi sürükleyebilecek adımlar attılar, ve atmaya da devam ediyorlar...

PKK eylemsizken neden eylem yapmaya başladı?
Çözüm süreci, Oslo görüşmeleri, Dolmabahçe mutabakatı vs. neden AKP tarafından bir anda rafa kalktı?
Şiddet olayları kimin oyunu artıracak?

bu soruların cevabı zaten genel olarak olayı özetler nitelikte.
  • rentts  (01.08.15 16:19:44 ~ 16:22:19) 
@acemi
gözün önünde adam vuruldu mu?
ya da hiç eline kesilmiş terörist kulağı aldın mı?
sen 1 sene askere gidip dünyayı kurtardığını sanıyo olabilirsin nerede askerlik yaptıysan, ama benim 4 senem (terörün gerçekten terör olduğu zamanlar) o bölgede geçti.
o yüzden karşındaki insanı tanımıyosan cihangir falan diye ezberlediğin şeyleri saçmalamayacaksın.
  • rentts  (01.08.15 16:47:22 ~ 16:48:31) 
@acemi
kulak kesen grup zaten TSK'dandı.
senin ve senin kafanda düşünen insanlar yüzünden bu ülkede terör hiç bi zaman bitmeyecek.
"kandili vuralım başlarına yıkalım tüm PKK'lıları öldürelim" bunun çözüm olmadığını 30 senedir göremeyen tipler söylüyo zaten bunları. tevellütleri zaten yetmiyo da kitap da okumuyolar (sözcü nün verdiği kitapları saymıyorum=)

nefret/şiddet/ölüm her zaman çatışma doğurur. terörün dağda adam öldürülerek bitmeyeceğini en basitinden eski gen. kur. başkanı ilker başbuğ bile söylüyor...

ki bunu görebilmek için gen. kur. başkanı olmaya da gerek yok.

Gezi'de bulunanlar polis gazından, suyundan nerdeyse polis öldürecek kıvama gelmişti. hah işte bi düşünmek lazım acaba kürtlere gözaltında, ya da sokak ortasında ne tür işkenceler yapıldı/yapılıyor/yapılacak.

çözüm gayet güzel devam ediyordu, adı da konmuştu "çözüm süreci" diye. 2 seneye yakındır şehit haberi gelmiyordu. (ben ordayken bisürü olduydu diyenler de son 1 aydır gelen şehit haberlerine bak bakayım bi de 2 senede gelen haberlere bak)

münferit olaylar olur. dağda karşılaşmıştır asker-terörist birbirine ateş açmak zorunda kalmıştır, PKK nın içindeki saçmalayan gruplar kendi başlarına saldırı düzenlemiştir vs. ben genel bir durumu ele alıyorum münferit olayları değil.
  • rentts  (01.08.15 17:20:00) 
@acemi
tamam kumda oyna o zaman
cheers...
  • rentts  (01.08.15 17:38:42 ~ 17:38:54) 
@rennts abi dediklerine katiliyorum ama bu kiskirtmalara neden geliyor pkk o zaman? Varsin akp cozum surecini bitirsin, neden silahli eyleme basliyor, neden halkin araclarini yakiyor, neden kolluk kuvvetlerini katlediyor? Bunlari yapinca akp yilip cozum surecine yeniden mi baslayacak? Bu taleplerini yine sadece hdp dile getirseydi, cok mu zordu silaha sarilmanin sonuclarini dusunmek ? Resmen kapandaki beyaz peynire atladi hdp ve pkk.

Hdp kesinlikle baraj altinda kalacak ve baskanlik sistemi de gelecek
  • inaniyorsun bari saygi duy  (02.08.15 11:41:25) 
@inaniyorsun
tabi ki pkk nin silahli eylemlere gecmesi yanlis.
yanlis ama dogal. nasil ki duran bir hayvana sen gidip tekme atarsan o da sana elinden ne geliyosa bi sekilde saldirir can havliyle, ayni mantik.
isid e operasyon yapcaz diye ucaklari kaldirip sana karsi uzun zamandir silahli eylemi olmayan adamlara havadan bomba yagdirirsan, oldurursen onlar da bi sekilde tepki verecek. empati yapalim biraz biri sana tokat/yumruk attiginda kafani cevirip gidebilir misin? ben gidemem sahsen en az bi tane de ben cakarim. benim yaptigim da yanlis bir hareket olur ama bana yapilan hareketin sonucudur bu.
hdp=pkk algısı yanlış bir algı. Daha bugun demirtaş "pkk'nın silahlı eylemleri, bizim siyaset alanımızı daraltmaktadır her iki taraf da elini tetikten çekmelidir" dedi. daha 2-3 gün önce kandil çözüm sürecine kaldığı yerden devam edebiliriz, diyerek masaya davet etti hükümeti. ama amaç üzüm yemek değil şu an amaç bağcı dövmek.
eylemsizlik kararı almış adamlara sen niye hangi bahaneyle saldırırsın, erken seçime giderken? sonra da onlar saldırınca "töröröstlör bözö soldoroyo ..." demeyeceksin.
amaç bellidir; hdp nin oyunu düşürmek, mhp'den oy çalmak ve sonrası başkanlık. ben hdp nin oy oranının baraj altında kalacak kadar düşeceğini düşünmüyorum. zaten hdp seçmeninin çoğu da olan bitenin farkında.
  • rentts  (02.08.15 13:35:01 ~ 13:36:26) 
Diyadindeki olayı da göz önune almak lazim aslinda. Eger iddialar dogruysa orada askerler olume terkedilecekti.ama yerel halk askerleri hastaneye yetistirdi.diyadinde acaba asker olseydi ya da hdp diyarbakir mitingi sonrasi pkk iki polisi oldurseydi yine ucaklar kalkacak miydi hemen. Bence evet. Hatta suruc sonrasi pkk eylem yapmasa benzeri bir saldiri hlyine olacakti taki pkk kendince karsilik verene kadar.bence devlet pkkyi sahaya cekti.tipki 68 gencligini 78 gencligini siddete yonelttigi gibi.


  • yorgunargin  (04.08.15 23:16:31) 
pkk kışkırtmaya geldiği için antepte bayram günü bomba patlattı... artık nasıl kışkırtıyorlar sen düşün... alttan girer üstten çıkar haklı çıkarır kendisini..


  • dokuzonbeş  (04.08.15 23:27:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.