[]

Lens Kullanmaya yeni başlamak hk.

Merhabalar yaklaşık 14 yıldır gözlükle içiçe yaşamaktayım artık canıma tak etti gözlük kullanma olayı. Ben de lens kullanmak istiyorum. Aslında bir sürü yorum okudum ama bizzat kullananlardan güncel bilgi almak daha iyi olur kanaatindeyim.

1- Şehir efsaneleri var ya yok lens kullanırken uyuya kalmış lens gözünde kalmış ? Ya da lens gözünün arkasına geçmiş ameliyatla çıkarılmış bunlar gerçek mi ?

2- Lens kullanmak gözü çukurlaştırıyor diye bir söylem var bu doğru mu ?

3- Lens takılı iken gün içinde uyuklamak göze zarar verir mi ?

4- Miyop - astigmat birisi torik lens kullanması gerekiyor sanırım. Doğru muyum ?

5- Lens kullanmaya başlayan birisi için en çok dikkat etmesi gereken şey nedir ? Bir de sürekli solüsyonla mı yanımızda dolaşmalıyız ? Sosyal hayatta telefon cüzdan harici yanımda bir şey taşımayı sevmiyorum. Böyle olursa ufak bir çanta ile dolaşmak zulüm gibi geliyor. Ne yapmak gerekli ?

6- Göz doktoruna gittiğimiz zaman bana lens de yaz diyebilir miyiz ? Yoksa lensin muayenesi ayrı mı oluyor ?

7- Lensi internetten mi almak gerekli yoksa optikçilerden mi ?

8- Kafanızı ütülediğim için özür dilerim. Teşekkürler.

 
1- Gerçek ama ameliyatlık olanı duymadım belki vardır.

2- Uzun vadeli kullanımının retinayı incelttiği söyleniyor. Ben 11 yıldır kullanıyorum, ama artık seneye lazer ameliyatı olmaya karar verdim çünkü bir süre sonra rahatsızlıkta gözlükten bir farkı kalmıyor.

3- Herkeste aynı şey olmuyor ama mesela ben öyle uyukladığımda lens kuruduğu için resmen gözüme yapışıyor, görüşüm çok flu oluyor öyle durumlarda. Göze zararı oluyor.

4- Derecesine bağlı. Astigmat derecem düşük ama 2.75 miyopum o yüzden 2.75 yumuşak lens kullanıyorum.

5- Sürekli solüsyona gerek yok ama kesinlikle temizlik kurallarına uymak lazım. Burada da sık sık "3 ay çıkarmadım bir şey olmadı, ben uyuyorum lensle bir şey olmuyoooo" yazanları görünce sinir oluyorum çünkü 3 ay olmaz sonra 1 kere oldu mu gözünü eline alır bakarsın öyle. Lensini solüsyon dışında bir şeyler yıkamayacaksın, ellerini yıkamadan lensini takıp çıkarmayacaksın ve lensinle uyumayacaksın. Gün içinde de gözünde lens varken asla gözünü ovuşturmayacaksın. Bilgisayara çok bakıyorsan gözlerin daha çabuk kuruyabilir o yüzden iş yerinde/okulda vs küçük bir lens solüsyonu bulundurabilirsin.

6- Ayrı olmuyor normal göz muayenesinde söyleyebilirsin.

7- İnternetten biraz daha ucuza geliyordu sanırım. Her türlü reçetesiz alamıyorsun, eskiden alabiliyordun.
  • dust in the wind  (01.08.15 13:42:38) 
1 ve 3 - lens gözündeyken uyumamalısın. gözünü kurutur ve yapışır. lensi sokağa çıkarken takıp eve gelir gelmez çıkarırım. sonuçta gözüne yabancı bir madde sokuyorsun ve gerekmediği zaman bunu gözünde tutmak çok anlamsız. 1 ay çıkarılmayan lensler de var ama bana çok ters. sağlıklı olabileceğine inanmıyorum.

2. bunu duymadım, retinayı inceltebildiğini biliyorum sadece. ayrıca gözünü enfeksiyonlara daha açık hale getiriyor.

4. bende astigmat var ama derecesi çok düşük olduğu için yumuşak lens kullanıyorum. kurtarmıyorsa evet torik lens gerekli.

5. gece yatıya kalacaksan lens kabın ve solüsyonun yanında olmalı, ama gün içinde ben hiç ihtiyaç duymadım. 7 yıldır lens kullanıyorum. lenslerinin temizliğini düzgün yaparsan, belirtilen süreyi geçmeden kullanırsan zaten lensin berraklığında ve hava geçirgenliğinde sorun olmaz ve gün içinde gözlerini rahatsız etmez.

en çok dikkat etmen gereken şey temizlik. takarken çıkarırken önce ellerini yıkamalısın. lens kabını temiz tutmalısın, musluk suyuyla değil lens solüsyonuyla temizlemek daha iyi. hiç olmazsa içilebilir suyla yıkamalısın. lenslerin günü geçtiğinde kendini imha etmiyor evet, her zaman daha uzun süre kullanabilirsin ama kalitesi bariz düşüyor. göz sağlığın için gününü çok geçirmeden yenisiyle değiştir.

6. lens muayenesi ayrıdır. özellikle ilk kez lens alacaksan göz çapının, BC değerinin ölçülmesi ve başka bazı kontrollerin yapılması lazım. rutin muayene için de lens muayenesi ayrıdır, gözlük ve lens numarası aynı olmaz.

7. internetten daha ucuza alabilirsin, özellikle dünya göz gibi yerlerde 2 katına sattıklarına şahit oldum.
  • lily briscoe  (01.08.15 13:59:12) 
selamlar. ben 15 sene fln lens kullandım kesinlikle tavsiye etmiyorum.

neden? öncelikle yazdığın şeylerden korkmana gerek yok, bahsettiklerin hep kısa süreli "talihsizlikler" ve bunların hiç biri benim başıma gelmedi. lens'in insanın gözünde kısa süreliden çok uzun süreli zararları çok daha fazla. bir kere lens gözü kurutuyor ve göz kuruluğunun kesin bir tedavisi yok. gözün iyi görmesinin sebeplerinden biridir göz yaşı. göz kuruluğu diye biraz araştırırsan aslnda göz yaşının ne kadar önemli olduğunu anlarsın.

15 senelik lens maceramda defalarca mikrop kaptı gözüm, defalarca alerji oldum. artık kendi kendime tanı koyup damla alabilecek seviyeye gelmiştim ama inan bana göz kuruluğu kadar hiç bir şeyden çekmedim.

sana 2 tavsiyem var;

birincisi; göz egzersizleri. gözün iyi görmemesinin sebebinin göz kaslarının çalışmamasından kaynaklı odaklanamadığını varsayan bir teori var ve internette bununla ilgili bir çok makale, video vs. var. günde 15-20 dakika göz egzersizi yaparak bir ay gibi bir sürede göz numaralarını düşürdüklerini iddia eden insanlar var. ben ameliyat oldum (ki birazdan gelicem bu konuya da) ama olmasaydım denerdim bu yöntemi. bence lens veya ameliyat veya herhangi bir şey denemeden önce bu denemeye değer bir yöntem. sonuçta sana hiç bir zararı yok. eğer bunu denerim dersen seni yönlendiririm.

yok bu bana olmaz dersen ameliyat diyebilirim. bunu da tavsiye ederim ben. ben oldum ve gayet memnunum. böyle bir ihtimalin varsa söyle bu konuyla da ilgili yönlediririm seni.

ha bu ikisi de olmaz illa lens kullanıcam dersen ve göz kuruluğu da önemli değil dersen gözlükten daha rahat edersin orası kesin. ben daha ameliyatla lens çıkarılan birilerine rastlamadım. illa kullanıcam dersen de söyle bununla ilgili yardımcı olmaya çalışırım kendi çapımda...
  • jish cha  (01.08.15 18:32:43) 
@jish cha..Bahsettiğiniz egzersizleri hiç duymamıştım. Link makale, yazı ne varsa paylaşabilir misiniz ? Acayip ilgimi çekti. İşin aslı ben gözlük kullanmayı sevmiyorum ama lens kullanmak ve ameliyat da ürkütücü geliyor (doktorlarla yaşadıklarımdan dolayı inancım az doktorlara)..Tavsiyelerinizi heyecanla beklemekteyim.


  • totalstation  (01.08.15 23:44:24) 
www.youtube.com

egzersizler bunlar ve benzerleri.

olay şu aslında. ben bu egzersizleri ilk denediğimde ilk bir kaç gün gözlerimin ağrıdığını farkettim. bu bir nevi kasların hamlamasıydı. uzun süre spor yapmayan insanın spor yaptıktan sonraki gün ki kas ağrıları gibi...

olay da burda bitiyor. göz kasları gözlük veya lensle beraber odaklanmaya zorlanmadıkları için güçlerini kaybediyor, zayıflıyorlar. bu yüzden mesela göz numarası gittikçe artıyor. devamlı tembellik yapıyor kaslar yani.

hiç spor yapmayan biriyle spor yapan biri bir olmuyor gibi birşey.

bu egzersizleri günde 2 kez yatarken ve uyanınca 15-20 dk yaparsanız bir ay gibi bir sürede göz numarasını sıfırladıkları ileri sürülüyor.

biraz abartı gelebilir ama düşününce bu egzersizleri önerenlerin bundan hiç bir çıkarı olmaması ve kişiye hiç bir zararı olmaması bana ilginç gelmişti. ben ameliyat olduktan sonra denedim gözümde iyileşme oldu. hani sıfırlar gibi bir iddiam yok benim, doktor değilim bilemiyorum ama denemeye kesinlikle değer bir şey...

daha detaylı olarak google'a "göz egzersizleri ile gözlükten kurtulma" yazabilirsiniz. ingilizceniz varsa eğer bunlarla ilgili bir çok da makale bulunmakta. türkçe ne kadar vardır bilmiyorum açıkçası.
  • jish cha  (01.08.15 23:46:21 ~ 23:48:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.