[]

cengo han en güçlü zamanındaki roma'ya saldırsa ne olurdu?

romayı da tokatlayabilir miydi?




 
Bilemeyiz sorun sahada ne olurdu mu sonucu ne olurdu mu
Sahada kazanırdı ama zamanla siyasette kaybederdi

  • basond  (31.07.15 23:14:12) 
cengonun kendisi ön cephede mi savaşıyormuş?


  • kosun lan mevzu var  (31.07.15 23:16:19) 
bence polat alemdar hepsini tokatlar kanka xD


  • scent of a pastrami  (31.07.15 23:33:41) 
Nays kueşçın. Lojistiğin çok sorun olacağını sanmıyorum sonuçta geçtiği yerlerden zorla istediğini alan bir adam. Ha ama bir problem evet.

Senin sorularının hatası şu, yanlış dönemdeki güçleri karşılaştırıyorsun. En güçlü döneminde sovyetler mi selçuklu mu desem ne diyon amk dersin. Bu da aynı. Roma'yı Roma yapan (daha doğrusu 400-500lerden önceki bütün güçlü devletler için geçerli bu) askerleri bireysel çatışmadan çıkartıp bir birlik altında savaştırmayı başarmış olmaları. Sikik şehir devletlerinin, Osmanlı'nın vs. zerre sikinde değildi bu olay. Bütün talimler bireysel dövüş üzerine yapılırdı. Asker daha iyi savaşsın diye. Roma (Yunanlardan aldı başlangıcı diyenlere hak veriyorum. Ama bu kendi sistemlerini oturtmadıkları anlamına gelmez.) piyadeleri bir uyum içinde savaştırmayı başarabildiği için sayısal azınlıkta olmalarına rağmen çoğu savaşı kazandı. Savaş sırasında bütün düzeni alt üst olmuş barbarların Roma piyadeleri tarafından biçilmesinin sebebi de bu. İstediğin kadar barbar ol taktik özürlü ol savaş başlarken gayet nizami bir şekilde başlarsın. Ama bu düzeni kaybettiğin anda Roma dümdüz eder seni.

Sonuç olarak Roma, piyade döneminin en parlak isimlerinden birisidir. Denizaltında sovyetler neyse, denizde amerikalılar neyse Roma da piyadede odur.

Kavimler göçünün ve o tarihlerin bu kadar karmaşık geçme sebebi ise iki düzenin birbiriyle çarpışması. Piyade döneminin kapanması ve süvari/kalabalık piyade (kalabalığın işe yarama sebebi, düzensiz orduların hakkından gelebilecek kalitede bir piyade ordusu 1000 yıl boyunca çıkmadı. Yoksa temelde bu 1000 yıl, süvari yılıdır. Ama piyadeler de Osmanlı'daki gibi haçlı seferlerindeki gibi bireysel takıldığı için kalabalık kimse doğal olarak onun kazanma ihtimali artıyordu.) döneminin açılması bu dönemlere denk geliyor. Birinin temsilcisi Roma, öbürününki ise Attila.

Attila'nın başına ne geldiyse, Cengo'nun da başına onlar gelecektir eminim. Attila'nın neden Roma'yı işgal edemediğini (ama başına sağlam bela oldu, yalan yok) araştır coğrafi engeller çıkıyor ortaya süvariler için.

Özet geç piç diyorsan eğer. Tek bir savaştan bahsediyorsan iki taraf da amı götü dağıtır Cengo da Romalılar da ağlaya ağlaya arkasını dönüp kaçar. Yok 10-20 yıldan bahsediyorsan eğer, Cengo Attila'ya göre biraz daha barbardı. Birkaç savaştan sonra Roma'ya kamikaze dalışı yapabilirdi bence. Napolyon'un Moskova'ya girişi gibi olurdu diye tahmin ediyorum. Bitmiş bir şekilde girerdi Roma'ya, ya şehirde ya da başka bir yerde götünü keserlerdi Cengiz'in. Ordusunun falan değil, direk kendisinin.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (01.08.15 03:24:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.