[]

Şekerin Vücut geliştirmeye etkisi

Her yerde kas gelişimi için çalışanların şekerden kesinlikle kaçınması gerektiğini okuyorum ama mantıklı bir açıklamasını bulamadım hiçbir yerde.
Bilgisi olan varsa özet geçebilirse bana kısaca çok memnun olurum. Yani vücuda ne gibi etkileri var ve bu neden kas gelişimini olumsuz yönde etkiler.



 
Büyüme hormonunu baskılıyor diye biliyorum


  • empedokles  (28.07.15 05:57:14) 
Sadece kas gelisimiyle alakası yok hickimse almamali. Gidip spesifik bir yerden ornek göstermeyin rica ediyorum, normal sartlardan bahsediyorum


  • gunde 3 litre kola icen adam  (28.07.15 06:07:54) 
@gunde 3 litre kola icen adam tamam da neden yani insanlar neden kullanmamalı şeker.


  • 4Revq  (28.07.15 06:21:03) 
seker dogal yollardan (meyve, sebze, vs) alinmaz ise vucutta ve ozellikle beyinde toksik etkilere yol aciyor.


  • goo.gl  (28.07.15 06:57:21) 
Şekerin yuvaya ihtiyacı var başlığı ile beraber okuyunca lan hayvanın vücut geliştirmeyle ne işi olur gibi bir kafa karışıklığı yarattı bende. Sabahın 6sında uyanıp, 8inde mesaiye başlamış olmama verin artık hoş görün :)


  • Aman Sen de  (28.07.15 08:17:29) 
Şeker olayı vücut geliştirme için 2 uçlu bir olay. Öncelikle karbonhidrat/şeker olmadan kas kütleni artıramassın. Zira proteini kas hücrelerine taşıyan madde insülindir, insülini de karbonhidrat artırır. Esasında protein aldığında da insülin artar ama karbonhidratta olduğu gibi olmaz. Onun dışında, protein sentezini gerçekleştiren ribozomlar, nedeni hala çözülememekle birlikte, insülin yükseldiği zaman artmaya başlıyor. Bu da haliyle kas kütlesinin artmasına neden oluyor. Ayrıca, Growth hormon olarak bildiğimiz büyüme hormonu, bilinenin aksine tek başına kas kütlesinin büyümesine neden olmaz. Yani Growth hormon beyinde salgılandıktan sonra karaciğere gelir ve karaciğerde IGF-1 isimli hormona sentezlenir. Kas kütleninin artmasına neden olan olay budur. Bu IGF-1'in yükselmesine neden olan şey de insülindir, insülin de karbonhidrat sayesinde yükselir.

Şimdi böyle anlatınca şeker süper bir şeymiş gibi bir izlenim yaratmış oldum ama öyle değil. Klasik badiciler bu olay gerçekleşsin antrenmandan hemen sonra basit şeker yüklemesi yapar, bu da insülin hormonunu yüksek seviyede uyarır ama bu olayın şöyle bir handikapı var: İnsülin IGF-1'in artmasına neden oluyor ama aynı zamanda Growt hormonun da baskılanmasına neden oluyor. Bu da haliyle kas kütlenin artışını durduruyor. Bunun dışında, Growth hormonu tek başına mükemmel bir yağ yakıcıdır. Yani salgılandığında enerji rezervi olarak yağları kullanır yağ yakarsın. Sen insülini hızla yükselttiğinde bunu da engellemiş oluyorsun. Ayrıca, IGF-1 hormonu yapısı gereği anabolik bir hormondur. Yani büyütür. Lakin bu büyüme her zaman kas şeklinde olmayabilir. Misal hücrelerin de büyümesine neden olabilir. Bu da kanser anlamına gelir. IGF-1'in kontrolsüz salınımı kansere de neden olmaktadır.

Evet gördüğün gibi şekerin böyle faydaları ve zararları var. Yani kontrolsüz kullanımda kasların büyümesini engeller, yağ yakımını durdurur yağsız kas kütlesinin gelişimini engeller ve kanser gibi riskler yaratır. Bunların hepsine şeker neden olur. Fakat daha ziyade basit şeker. Bu risklerle muhatap olmamak için basit şekerden kaçınıp kompleks karbonhidrata yönelmek gerekir. Gelişim biraz daha yavaş olur ama en azından saydığım risklerden uzak kalmış olursun.
  • angelus  (28.07.15 08:51:32) 
@angelus çok teşekkürler hocam tam olarak aradığım cevaptı.


  • 4Revq  (28.07.15 10:15:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.