[]

sıcak havada koşmak/soğuk havada koşmak

farkı var mı kalori yakma açısından?




 
sıcak havada daha çok kalori yakılır sauna etkisinden dolayı.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (27.07.15 11:46:46) 
Soğuk havada metabolizma daha hızlı çalışır.


  • angelus  (27.07.15 11:49:27) 
Ekstrem soğuk havalarda vücut sıcaklığını korumak için daha fazla kalori yakmak zorunda kalır ama koşarken zaten vücut sıcaklığın artıyor. Sıcakta ise sadece daha fazla su kaybediyorsun ve buna bağlı kilo kaybı gerçekleşecektir ama bu da daha fazla kalori yakmak anlamına gelmiyor tabii ki.

Netice itibariyle çok bir fark yok.
  • arnold schwarzeneger  (27.07.15 11:51:05) 
2 farklı cevap, hangisi doğru acaba?

edit: 3 oldu.

sıcak, soğuk, fark yok.
  • icim urperiyor  (27.07.15 11:52:47 ~ 11:53:19) 
soğuk havada daha fazla oksijen alırsın, daha uzun süre koşabilirsin.


  • nuisance  (27.07.15 12:04:11) 
İngilizce araştırma yapınca birçok sağlık ve fitness sitesi aynı şeyi söylüyo: "it depends." Yani "değişir" diye çevirebiliriz sanırım.

Ama genel mantık şu: sıcak havalarda vücut çok ısınır ve kalp vücudu soğutmak için daha çok çalışır.
Soğuk havalarda ise vücut sıcaklığını dengelemek için kalbin çok fazla çalışmasına gerek kalmaz çünkü yapılan hareketlerden ötürü kaslar ısınır.

Tabi bi de işin sağlık boyutu var. Sıcak havalarda kendinizi çok zorlama sonucunda vücut aşırı ısınıp kalp krizi vs. durumları tetikleyebilir.

Makale gibi oldu ama bana göre sıcak havada yapmak daha çok terleme vs den dolayı motivasyon olarak daha faydalı olabilir.
  • fikirsiz herif  (27.07.15 12:14:04) 
@Nuisance, ayni mesafeyi ayni surede kostugumuzu varsayalim


  • icim urperiyor  (27.07.15 12:14:08) 
Sıcak havalarda vücut çok ısındığında, kalp vücudu soğutmak için daha çok çalışmaz. Bilakis, kalp ne kadar çok kan pompalarsa vücut o kadar ısınır. Vücut sıcaklığının ayarlanmasını kalp değil beynin Hipotalamus bölümü ter bezlerini uyararak vücudun sıcaklığını dengelemeye çalışarak yapar. Bunun sonucunda terleme ile vücuttan su atımı olur, bu olay tartıda ağırlık farkı oluşturur ama bu kalori yakımıyla değil dediğim gibi su atımı nedeniyle olur.


  • angelus  (27.07.15 12:26:26) 
ikisi de reddit'te makaleler ile tartisilmisti. sanirim sonucta "cok az fark, o da bunyeye gore degisir" olarak hemfikir olnumustu.


  • varg  (27.07.15 12:30:58) 
@angelus belki ben ifade edememiş olabilirim ama okuduğum şu:

The hotter it is, the more extra work your heart has to do to prevent you from overheating. More than 70 percent of the energy produced by your muscles during exercise is lost as heat. So the harder you exercise, the hotter your muscles become. In hot weather, not only must your heart pump extra blood to bring oxygen to your muscles, it must also pump hot blood from your heated muscles to your skin where heat can be dissipated.
  • fikirsiz herif  (27.07.15 12:32:34) 
sıcak havada zararlı olabilir, çok sıcak havada ve güneş tependeyken koşulmaz.

soğuk havada da belli bir geçmişin olmalı, koşudan sonra terli terli çok durmamalısın. soğuk havada koşmak alışılması gereken bir atkivite. ayrıca soğuk havaya karşıo vücudu sıcak tutabilmek için metabolizma daha hızlı çalışacaktır.
  • eindaclub  (27.07.15 12:58:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.