[]

Nişandaki takı takma sistemiyle ilgili aklıma takılanlar

Özet: Nişanda her aile her iki çocuğa da mı bir şeyler takıyor yoksa herkes kendi çocuğuna ya da zıt çocuğa mı? Yoksa herkes müstakbel geline mi? :p

Daha detaylı anlatım olaraksa 3 sorum var, ilk iki soru birbiriyle bağlantılı; birleştirebilirsiniz :)

1) Şimdi erkek arkadaşımda iki tane anne-baba var. Annesinin tarafı bana takı veriyorken, babasının tarafı da erkek arkadaşıma mı yoksa bana mı bir şey takmalı mesela acaba?

(Para pul konusunda aramızda -aileler bazında da kendi aramızda da- hiçbir sorun, sıkıntı, endişe yok. Soruyu bu sebeple sormuyorum, zaten ne varsa nihayetinde ikimizin). Açıkçası biraz saçma gözükebilir ama benim tek derdim "takı merasimi kısmında herkes bana yükleme yapıyorken erkek arkadaşımın şu pozisyondaki gibi beklemesi imgur.com" asjkdaha yani biraz ayıp değil mi sizce de?

2) Bi de babam bana şey sordu, "sana öyle bilezik vs değil de normal altın olarak bir şey almayı düşünüyorum, ileride bozdurman gerekirse daha az zararla bozdurursun. Ama hatıra niyetine başka bir takı mı isterdin bilmiyorum" dedi. Ben de bu yukarıda çizdiğim görüntüyü düşünerek "istersen bütçenin yarısı kadarıyla bana bi hatıra takısı al, diğer yarısıyla da erkek arkadaşıma normal altın takarsın" dedim. O da şaşırdı, aa erkeye de takılıyor muydu ulan eyvah, atlamayalım o zaman" diye. Şimdi genel olarak o kısmı nasıl yapalım bi akıl verin işte? Şu anda anladığım kadarıyla annemin alacağı saat dışında erkek arkadaşıma hiçbir şey yok :D Bu normal bir şey mi yoksa düzelttireyim mi sizce? (Benim babam erkek arkadaşıma da bir şey alarak ya da onun babası bana değil ona takı takarak düzeltilebilir?). Çünkü bu işler her ne kadar formalite olsa da gönlüm onun da onore olmasını istiyor :)

3) Bi de bizim kendi aramızda birbirimize bir şey almamız da gerekir mi? Yüzüklerimizi kendi paramızla almak istediğimizi düşündüğümüz için aileleri karıştırmadık, onları birbirimize alıyoruz. Başka bir şeye daha gerek var mı?

İki taraf da öyle hardcore gelenek görenekleri olmayan İstanbullu aileler. Üzerimize biraz gelenek atın. Cahiliz. Bilmiyoz.

 
Öncelikle mutluluklar dilerim :)

Gelenekler yöreye ve hatta ailelere göre değişiyor. Bizim orada kız tarafındakiler kıza, erkek tarafındakiler erkeğe takar. Temiz çözüm :D
  • dessy  (27.07.15 10:51:14 ~ 10:53:14) 
valla biz nişanda sadece yüzük aldık kendi paramızla. onun dışında ne onlar bana bşey taktı, ne biz onlara. hiç gereği yok. millet çarşı pazar dolanıyor, damat bohçası, gelin bohçası, altın seti, trliği donu vs vs. sanki nişandan önce kıçımızda don yoktu da evlenince giydirecekler.

bulaşmayın böyle şeylere. gelenek de bi yere kadar. zaten her iki tarafın da bir sürü masrafı olacak bi de takı tuku ne gereği var ki.
  • halanne  (27.07.15 10:54:15) 
Bohça mohça böyle şeylere ben de karşıyım, zaten gelenek görenek namına yaptığımız başka bir aktivite de yok. Herkes bir şekilde bir şeyler yapmak istediği için bu takı olayı olacak; zorunluluktan değil :)


  • pandispanya  (27.07.15 10:55:58) 
abimin nişanında kıza bir sürü şey takıldı abime de kendisinin beğenmiş olduğu bir saat takıldı
çünkü kıza takı takan genellikle arkadasları vs oluyor o yüzden kıza daha çok takıyorlar sanırsam galiba:)

  • neira  (27.07.15 10:55:59) 
Nişanda takı mı takılıyor?

Herkes istediği kişiye takabilir. Düğün takısı olduğunda şahsen ben arkadaşım olan tarafa takıyorum. Aileler de benim gördüğüm genelde her iki kişiye de bir şeyler takıyorlar. Sonuçta evlilikten doğan tek bir bütçe olduğu için kime takılırsa takılsın 2 kişinin birden oluyor. Nişanda durum farklı. Sonuçta yüzüğü attın mı olay biter. Ben olsam yine yakınım olan tarafa takardım.
  • lcha  (27.07.15 11:16:22 ~ 11:21:45) 
Valla bizde nişanda erkeğe bir şey takmamışlardı diye hatırlıyorum, saati düğünde almıştı bizimkiler. Kayın valide bana tek taş takmıştı, annemler de bir altın bilezik (anneanneden kalma). Aile içi olunca zaten o kadar takı vs. töreni olmuyor. İstanbulluyuz biz.


  • SiyamkedisiZorro  (27.07.15 11:20:16) 
nişanı kız tarafı yaptığı için nişan takıları kıza kalır.kız ailesi oğlana saat alır. erkek ailesi de dediğim gibi kıza takı takar. zaten bu takı olayları her zaman gelin üzerinden döndüğü için damat hep o çizdiğin pozisyonda kalıyor bir şekilde =)
mutluluklar dilerim bu arada

  • hayir bu koyden olsam nolcak  (27.07.15 11:34:57) 
bana bir tek altın halkayı taktılar valla. hala çıkaramadım :)
şaka bir yana biz de isteme, söz, nişan beraber olur. yakın akraba maraza çıkarabilir bu durumlarda ama mutlaka düğün yapıldığı için gönülleri alınır.
takı olarak da sadece müstakbel gelinlerine bir tamtur takmıştı bizimkiler. hatta ben alıp takın diye babama vermiştim. bana alyans dışında bir şey takılmadı.
gerisi hep düğünde yapıldı.

valla bursa taraflarındansanız o bohça yapılacak, donlar pijamalar sergilenecek kaçışı yok. :)
  • trocero  (27.07.15 11:38:06 ~ 11:39:11) 
@trocero, biz de isteme ve nişanı bir arada yapıyoruz. Ama dışarıda yapılacak rakılı, kutlamalı filan bir olay olacak. 70-80 kişi arası olacağız, o yüzden prosedürleri de düşünüyorum biraz :) Ama bohça için no-way; öyle bir ihtimal yok, haha! :D


  • pandispanya  (27.07.15 11:41:43) 
1) Seninkiler ona, onunkiler sana bir şey takar.

2) Bizde şöyle oldu, nişanlım bana evlenme teklif ederken tek taş ile etmişti. Nişanda ailesi tek taşın yanına tam tur yüzük taktı bana. Babam da nişanlıma kalem hediye etti.

Evlilik hediyesi olarak da saat takacak babam. Onlar bana ne takacak onu bilmiyorum.

3) Gerekmez. İçinizden gelirse, aklınızda bir şey varsa almanıza bir engel yok tabi. :)

Gelenek görenek, örf adet işine bu hediye olayı dışında biz de girmedik. Damadın kahvesini tuzlama olayı var isteme sırasında, ama ben sevgilime kıyamadım, sen kıyarsan yapabilirsin onu.
  • whimsical  (27.07.15 11:55:08) 
vallahi şu takı takma olayı bana rezillik geliyor. gittiğim son 4 düğünün ikisinde yapılan uygulama hoşuma gitti. birinde gelinin elinde süslü püslü bir torba vardı millet onun içine atıyordu. diğerinde de gelinle damat masaları dolaşırken arkalarında nedimeydi heralde elinde sepetle takıları topluyordu. dolayısı ile kime takıldı sorunuda ortadan kalkıyor.
gelinle damadın boynunda bir kuşak, üzerinde 20 lik 50lik banknotlar hiç hoş değil.

  • jacksor  (27.07.15 12:04:04 ~ 12:04:37) 
@whimsical, boğazıma bıçak dayasalar benim de yapmayacağım bir şey varsa o da tuzlu kahvedir :) Tamam, bıçak dayarlarsa yapabilirim belki ama onun dışında o da asla ve kat'a listede değil :D Dünyanın en manasız hareketi.


  • pandispanya  (27.07.15 12:04:25) 
Katılıyorum, bana da bayağı anlamsız geliyor. :D İnsan evleneceği adamı neden maymun etmek ister herkesin gözü önünde?


  • whimsical  (27.07.15 12:13:32) 
kız tarafı kıza erkek tarafı erkeğe takar. bizde öyle oldu


  • sta  (27.07.15 12:24:48) 
Nisanda annemler bize birer saat takti, bi de bana taki taktilar. Oglan tarafi yabanci oldugundan snn resimde damat rolunde oglan tarafi vardi :) izlediler yani kendimiz caldik kendimiz soyledik :)

Bn de kiza takilir diye biliyorum oglana da oyle saat maat falan

O degil de madem butce sikintiniz yok, baban oyle direkt altin almasin, taki alsin takabilecegin gibi. Hem hatirasi olur ne guzel. Babanin verecegi altini da bozdurmaniza gerek yok diye dusunerek soyledim

Valla annemler hem nisan hem kina hem de dugunde cok guzel takilar taktilar. Hic bi altin onlarin yerini tutamaz :))

Kinada takilan: tosya kistisi. Sirf bunun icin tosya'ya gidip geldiler :) cok sukse yapti valla
  • la noix  (27.07.15 12:43:01) 
bizde erkeğe annemler tarafından saat ve tam altın takıldı, bana da karşı taraftan set ve bilezik. yüzükleri ne yaptık hatırlamıyorum galiba kendimiz almıştık. damada altın künye tarzı şeyler takan da var ama eşime "sen seç, ya saat ya altın künye" diyince doğal olarak saat tercih etti :)


  • physcos physcos  (27.07.15 14:35:37 ~ 14:37:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.