[]

(Hukuk) Ozel hastane var, ozel okul var neden ozel eczane yok?

Ben bu eczanelere gecen ayrimciligi anlayamiyorum. Her kurumun ozeli olabiliyor iken eczanenin olamiyor.

Aym dersaneler kapatilamaz cunku okuld isi bir egitim kurumu olmali demis. Aynisi neden ozel eczane icin gecerli degil ki?


t24.com.tr

 
eczanelerin hepsi özel zaten. değil mi?


  • halanne  (24.07.15 15:00:28) 
Ozel derken, ozel mutesebbise ait demek istedim. Isteyen herkes hastane/okul acabilir ama eczane acamaz. Neden? Belki ben de parasiyla doktor/ogretmen calistirir gibi eczaci calistiracagim?


  • inaniyorsun bari saygi duy  (24.07.15 15:06:04) 
eczacılık, avukatlık, kamu görevi gören serbest meslek çalışanlarıdır. hukuki statüsü ayrı, avukat olmayan nasıl hukuk bürosu kurup avukat istihtam edemiyorsa, eczacılık da öyle.


  • alice practice  (24.07.15 15:07:51) 
Eczacılık diplomasını kiralayarak eczane açabiliyorsun.


  • poseidon1  (24.07.15 15:12:55) 
senin zihniyetine tüküreyim.

ağır konuşturacaksın beni.

bkz : bak bunu burdan alın

bkz : oğlum bak git
  • atimikoydum  (24.07.15 15:17:58) 
çünkü ilaç dediğin şeyler insan hayatı için tehlikeli olabilir, uyuşturucu ilaçlar var falan, sen açarsın bir eczane uyuşturucu madde içeren ilaçları alıp satıyormuş gibi gösterir el altından dağıtımını yaparsın misalen, devlet nasıl güvenecek sana?


  • selam  (24.07.15 15:20:19) 
@atimikoydum ne dedigini anlamadim?

@selam, o dedigini normal eczaci da yapabilir. Ona nasil guveniyor? Aaa cunku bu ilaclarin hepsi kayit altinda ve sayimda bir noksan/fazlalik olursa eczane dogruca ihtar aliyor ve 3 ihtar aldiginda eczanesi kapaniyor.

Yine egitimli personel calisacak burada, hatta mevcut eczacilardan daha dusuk hata payiyla calisabilir personel, gerekli sirket ici egitimler sayesinde. Hangi eczaci okulda ogrendiklerini 5 sene sonra hatieliyor? En son ne zaman meslek ici egitim almislar? Ama sirketlesme ve rekabet olsa hem hizmet kalitesi artar hem de ilac ucuzlar.

Su eczacilikta rekabet olsa, hatta ecza depolarini da aradan cikartacak denli kiran kirana bir rekabet olsa ve ilaclarin fiyati dusse cok mu fena olur?
  • inaniyorsun bari saygi duy  (24.07.15 15:26:11) 
hastane için doktora okul için öğretmene eczane için eczacıya hukuk müşavirliği için avukata proje bürosu için mimara ihtiyacın var.
bu adamları bulursan hepsini de açarsın. sıkıntı yok.

  • nedendir bilinmez  (24.07.15 15:27:38) 
Bir de, eczacilar eczanelerini ortaokul mezunu kalfalarina birakip geziyorlar iken, kimse eczaciligin ne kadar nitelik gerektirdigini yazmasin lutfen. Ortaokul mezunlari koca eczaneyi haftalarca cevirebiliyor iken, kurumsallasmis bir firmanin yuksekokul mezunu calisanlari kat be kat daha iyi hizmet verir, vergilerimiz de birilerinin keyif yapmasi icin harcanmaz.

@poseidon1 o dedigin yasal degil.
  • inaniyorsun bari saygi duy  (24.07.15 15:28:53) 
Ovv güzel tartışma bence doğru söylüyorsun
dükkanı isteyen açabilmeli eczacı mesul müdür olur, özel hastanenin mesul müdürü nasıl oluyorsa özel eczanenin de olur. Ama bunun yöntemini buluyorlar zaten -kanunen izin verilmeyip bizim kanunun etrafından dolanmamız adetimizdir.
1) Devlet kontrol edemiyorsa o devletin acizliği, özel hastaneyi nasıl kontrol ediyor --belki özel hastane de para almak için kesiyor adamı? (yani ameliyat ediyor, demek istiyorum)
2) sanki dükkan eczacının olunca eczacı dükkanda mı duruyor? zaten çalışanların çoğu tezgahtar mantığıyla çalışıyor. ben düzenli ilaç kullanıyorum eczacı kadını senede 1 kere anca görüyorum.
3) esasen eczacının görevi ilacı "hazırlamak" mış ,eskiden. şimdi ben kendisi ilaç/merhem hazırlayan, enjeksiyon yapan, hatta tansiyon ölçen bile eczacı görmüyorum. Ki bunlar da sebep değil, eczanede eczacı çalıştıracak zaten dükan kimin olursa olsun.

soru sahibine başka bir not:
özel eczane de olsa pek indirim filan yapamaz bide ilaç firmalarıyla pazarlığı zaten devlet yapıyor, yeterince indirim alıyor :)
ancak geri ödemesi olmayan ürünlerde daha çok da kozmetik tarzı şeylerde rekabet olursa olur, o da zaten şu haliyle de vardır -emin değilim ama yanyana 10 dükkan olan yerler var birbirinden haberleri oluyordur herhalde.
yani mevcut durumu iyileştirecke bir yanını da düşünemedim bu özgürlük verilse bile.
  • niye ama  (24.07.15 15:36:21) 
eczane kalfasının özel statüsü var diye biliyorum, yani bir eczacıda çalışıyorsun diye kalfa çırak olmuyorsun (belki yanlış biliyorum), eczacılar pratikte kimyager sıfatını da taşıyorlar, elinde reçete ile ilaç almaya gittiğin bir dükkandan daha fazlası eczacı, ilaç yaptırtabiliyorsun, eskiden kepek, bit pire vs. için de eczacılar şampuan yaparlardı (ısmarlama diyelim) şimdi o kadar ilaç yapmıyorlar, her şey paketli, evde yapabileceğimiz şeyleri nasıl marketten paketlenmiş alıyorsak eczanede de durum öyle.

birde eczacı niye X lira maaş için seninle çalışsın ki? kendi dükkanını açar? elinde diploma varsa yani.

bir ara akp hükümetinin, eczaneleri USA'deki drug store'lara çevireceği gibi bir söylenti vardı ne oldu da olmadı bilmiyorum ama hazırlık yapan eczaneler vardı, sonra iptal oldu hepsi.
  • selam  (24.07.15 15:47:27 ~ 15:49:00) 
@niye ama, @selam, belki ben o kadar cok ilac satacagim ki kendim ecza deposu olacagim ve ilaci daha da ucuza satacagim. Devletin ideal satis fiyati belirlememesi lazim bu durumda. Sadece alis fiyatini, satilacak ve muadil ilaclari belirlemeli. Isteyen nasil colayi migros ya da bimden aliyorsa, ilacda da aynisi olmali. Sonuc olarak halk daha ucuza ilaci alacak ve eli gotunde gezen eczacilari beslemek zorunda kalmayacagiz.

@selam, sanayi devrimi geldi ulkeye. Eczacilarin eczanesinde tek basina yaptigi bir ilaci daha ucuza milyon tanesini laboratuarda yapabiliriz. Hayir, isteyen her ortaokul mezunu hala eczanelerde calisabiliyor ( bazilari duz lise isteyebiliyor)


@livefast iste o 5 eczacinin gobegini sisirmek yerine bir tane kurumsal firmanin subesi olsa, rekabet ortaminda o ilaclar cok daha ucuza satilir.
  • inaniyorsun bari saygi duy  (24.07.15 16:08:39) 
olayın eczane kısmını bi kenara bırakıyorum şunu anlatayım:

bu ülkede en büyük sağlık hizmeti ödeyicisi (payer) sevgili devletimiz
yine bu ülkede ilaç bakımından neredeyse eşdeğer dünyada en ucuz olan ülke zaten

özel sağlık sigortlarının ilaç bakımından bir hükmü olmadığından, en büyük sigorta kurumu SGK olduğundan, o da devletin olduğundan ve yerli ilaç firması da neredeyse olmadığından (jenerik üretimi var bizde sadece) biz çoğu ilacı dışarıdan alıyoruz. (gerçi nereden aldığının da bi önemi yok)

bizim devletimiz oturuyor bütün o kocaman ilaç şirketleriyle pazarlık yapıyor
senede 75 milyon nüfus için yapıyor o pazarlığı. hatta bazı ilaçlar, devletin yaptığı bu delice pazarlık yüzünden artık türkiyede YOK. çünkü ilacı avrupada 30 euroya satarken (=90 lira) devlet diyorki 50 lira veririm bi kuruş daha vermem :P
adamın maliyeti 49 liraysa hadi belki tamam diyor da 51 liraysa demiyor. veya durum düzelir diye, pazarını kaybetmemek için vs. 1-2-3-5 sene tahammül ediyor. sonra etmiyor, etmemek niyetinde olabiliyor.
Kısacası sen, istediğin kadar kurumsal eczane ol devletten büyük OLAMAZSIN. 75 milyon için pazarlık edecek halin yok. devlet otoritesi kullanıp afedersin seve seve (!) indirim yaptırtacak halin hiç yok :P
geri ödemeli ilaçların büyük kısmında durum bu. ha muadil ilaç diye etken maddesi zayıf ilaç veriliyor şu oluyor bu oluyor bi sürü sorun onları filan geçiyorum, sadece toplu pazarlık olayını anlatmak istedim.
  • niye ama  (24.07.15 16:19:34) 
@niye ama, yok zaten yukarida yazdigim gibi ureticiyle pazarligi yine devlet yapsin. Ben de ondan alip dogruca halka/sgk ya vereyim. Ama arada ecza deposu, ciragini eczaneye birakip gezen eczaci filan olmasin. Buralardaki zeki arkadaslar da baska iskollarinda bu zekalarini kullanmaya devam etsin.


Bak bu durum kanser ilaclari icin oldu. Artik kanser ilaclarini sadece hastane eczaneleri satiyor. E kanser ilacini satan digerlerini de satar, neden satmiyor ?
  • inaniyorsun bari saygi duy  (24.07.15 16:29:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.