[]

dalis yapmak cok igrenc bir aktivite mi?

uzun zamandir en yapmak istedigim seylerden biri dalis yapmak. bu hafta fethiye'ye gidiyoruz, daha fethiye denildigi andan beri 'dalis da yapariz ki!' modunda geziyordum etrafta lakin arkadaslarim biraz benim midemi bulandirdi. gozumuze taktigimiz gozluklere tukurmemiz gerektigini yoksa asagida bulanik gorecegimizi soylediler. e bu durumda o gozlugu daha once takanlar da tukurmustur? milletin tukurdugu gozlugumu takacagim ben? ikinci olarak da asagida vucut isisini korumak icin tulum icine insanlarin isediklerini filan soylediler, e bu da benim icin igrenc bir durum. simdi arkadaslarim da kulaktan dolma bilgilerle bunlari soyledikleri icin emin olamadim, trolleniyor da olabilirim. size sorayim dedim.


icinizde daha once dalis yapanlar varsa hazirlik asamasi nedir ne degildir bana guzelce aciklayabilir mi? dalis bu kadar igrenc bir spor muymus yahu? internetten de baktim ama emin olamadim. tesekkur ederim simdiden herkese.

 
tulum içine işeme durumu var da sizin durumunuzda gerekmez. o çok derin dalışlarda, çaresizlik durumlarında ısınmak için yapılır.

tükürme olayı tamamen fasa fiso. öyle bir şey duymadım.

iğrenç bir spor değil kesinlikle.
  • the silent enigma  (24.07.15 14:37:51) 
işemeyi bilmem ama biz de amatör dalarken gözlüklere tükürüyoruz.


  • orange coffee  (24.07.15 14:41:14) 
O ağzına soktuğun şeye (map mıydı neydi) kusabiliyorsun bile. Senden önce birileri kusmuş olabilir mesela. Temizlenmiş olsa bile böyle şeylere hassasiyet duyuyorsan dalışı geçtim sokağa çıkmamanı tavsiye ederim.


  • roket adam  (24.07.15 14:41:15) 
Tulum içine işeme durumu genellik derin dalışlarda yapılır. O da vücut ısısını dengelemek için yapılır. Çok da gerekli değildir ayrıca.
Gözlüğe tükürme konusuna gelirsek,Dalışa başlamadan gözlüğe tükürüp silmek genellik yapılır ki aşağıda daha net bir görüntü olsun. Ortada çok pis bir durum yok istersen silersin.
Ama dalış kesinlikle iğrenç bir spor değildir.
  • odinin sakali  (24.07.15 14:41:57) 
Valla sen deneme dalışı yapacaksın muhtemelen o yüzden bu ekipmanları kullanacaksın mcburen. Ayrıca regulator de ağzının içinde olacak sürekli. Diğerlerine iğrenç diyorsan buna ne dersin bilemedim. :)

Ben iki yıldız dalıcıyım. Bütün ekipmanlar şahsıma ait olduğundan problem yok. Maskeye tükürüyorlar derken, balgam atıp o balgamlı camlarla girilmiyor suya. Biraz tükürürsün, son tatlı suda durularsın takarsın kafana. Ben de tükürüyorum dalış öncesi. Kıyafete gayet işiyorum, sadece ısınmak için değil. Dalışlardan önce çok fazla su içiyorum ben, regülatorden çektiğim hava boğazımı kurutuyor çünkü. O yüzden aşağıda sıkışırsam direkt salıyorum. Kendi kıyafetim olduğu için de rahatım, zaten dneiz suyu sonra tatlı suyla yakanıyor o elbiseler, bir şey kalmaz.

Ayrıca, fethiye'de hiç dalmadım ama sen muhtemelen 5-6 metreye deneme dalışı yapacaksın, havalar da sıcak, elbise giymene gerek yok, şortla, bir de t-'sihrt yeterli olur. Sana verecekleri maskeyi de teknedeki tatlı suyla iyice yıkarsın, hatta bazı teknelerde suyun orda pril bulunur yine buğuyu engellemek için, iyice temizlersin varsa.
  • kint  (24.07.15 14:46:05) 
eşim geçen haftalarda dalış yaptı.
aynı senin kafandaki sorular aklına geldi, o nedenle bir daha dalmayı düşünmüyor.

  • teknikekip  (24.07.15 14:55:10) 
bu tarz şeylere kulak asmayalım lütfen:)
öncelikle dalışı mutlaka dene derim.
maskelerin (gözlük) içine tükürülüyor evet, bunun nedeni maskenin buhar yapmasını önlemek. tükürüldüyse de yıkanıyor sonrasında, normalde her dalıştan sonra ekipmanlar tatlı su ile yıkanır güzelce.
restoranlarda da herkesin kullandığı çatal-kaşıkları kullanıyoruz?
takmadan önce iyice bir yıkarsın. tükürmek istemezsen buğu önleyici solüsyonlar var, gitmeden onlardan alıp sıkarsın.

dalış kıyafetinin içine işemek ise efsane, inanmayınız. (tabii yapan pisler var ama herkes yapıyor diye bir şey yok. ilk kez dalanların yaptığını düşünmüyorum, deneyimliler zaten yapmaz) çiş olayı şöyle durumlarda makuldür: eğer ki çok soğuk/buzlu suya dalınıyorsa, hipotermiye girilecekse son çare olarak işenir evet. fethiye'de hipotermi tehlikesi atlatan biri olduğunu sanmıyorum:)
dalış kıyafetinin özelliği, suya ilk girinde suyu alıp, o suyu tekrar geri vermemesi, içeride sirkülasyon yok yani. o yüzden kimsenin de zevk için işediğini düşünmem, çünkü çişli çişli kalacak sudan çıkıp da o kıyafeti çıkarana kadar:)
havuzlara ne kadar çok işendiğini bilseniz ayak parmağınızı bile sokmazsınız.
bunun dışında ağzına soktuğun, sana havayı verecek olan alet var, maps dediğimiz. onu da rica edersin girmeden önce güzel bir yıkarlar.
yani dalışa gelene kadar ohoo ne pislik şeylerle kaarşılaşıyoruz, dalış ne ki?
millete kulak asmayıp mutlaka denemelisin.
iyi dalışlar:)
  • peggy  (24.07.15 14:57:50 ~ 15:17:51) 
valla bunlardan iğreniyorsan, o denizdeki balıkların o suya ne kadar işediklerini falan düşünürsen bitersin.

Sonra o mavi balinalar yok mu, denize bir sene de o kadar çok sperm akıtılır mı arkadaşım, ayıp, dalacağız biz şurada.
  • cursor  (24.07.15 15:09:36) 
o dalis aninda osurabilir, hatta sicabilirsin bile...


  • menny  (24.07.15 15:25:38) 
zıpkınla dalış olarak konuşursam:

evet tükürüyoruz. hatta bazı spreyler vs satılıyor, biz ona adama kendi tükürüğünü satmak deriz :)

işeme olayı ise 3 saat dalış yaparken bir yerden sonra tutamıyorsun, e kıyıya çıkmak da zorsa salıveriyorsun. kışın bir ısıtıyor ki sorma. ama arabada dönüş yolculuğunu daha da sorma.

su ile ilgili her spor süper bana göre. sadece hazırlık ve dönüş aşamalarını çıkartmak gerek, amelelik :)
  • logisticsmanager  (24.07.15 15:46:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.