[]

deprem

Abi merak ettiğim bir konu var. Bu depremler neden gecelerı daha çok oluyor. Yani elbet gündüz olan yıkım şiddeti yüksek olanlar var ama geceleri ve yaz aylarında daha fazla sanki. Bunla ilgili bilinen bir istatistik var mıdır?




 
Böyle bir istatistik var mı bilmiyorum. Açıkçası bu tarz bir ayrım olduğunu da düşünmüyorum. Ama eğer varsa bunu çekim kuvvetinin farkı ile açıklayabiliriz sanırım.


  • himmet dayi  (24.07.15 14:01:19) 
Biz de bunu merak etmiştik, neden "Depremde uyuyordum"u bu kadar çok duyduğumuzu merak etmiştik; araştırdık. Doğrudan ülke içi istatistik bilmiyorum da, çalışmalar var bununla ilgili. Tüm depremlere bakıldığında saat-mevsim ile deprem oluşu arasında bir ilşki yok. Hatta TR'deki depremlerin tipi ile saat-mevsim ilişkisi de yok. Uzun erimde depremler herhangi bir saatte veya mevsimde olabiliyor. Ancak bizim ömrümüz kısa ve gözlemlediğimiz deprem sayısı az olduğu için gördüğümüz depremler sonucu bize öyle geliyor.


  • aychovsky  (24.07.15 14:24:46 ~ 14:24:54) 
bilimsel olarak deperin ne zaman yoğunlaştığına dair bi veri yok. 7/24 deprem oluyor. ama biz geceleri olan depremleri daha fazla hissettiğimiz için bize daha çok gece oluyor gibi geliyor olabilir. çünkü gündüz daha fazla uyaran var, çoğumuz sürekli hareket halindeyiz. olan depremlerin çoğunu farketmiyoruz. ama geceleri ya yatar ya da oturur pozisyonda olduğumuz için daha hassas oluyoruz.

mesela gölcük gece oldu ama van gündüz oldu. erzincan depremi de gece olmuştu yanlış hatırlamıyorsam ama japonyadaki deprem gündüz oldu.
  • halanne  (24.07.15 14:42:01) 
üşenmedim saydım. (bkz: https://eksisozluk.com/procrastination--236807)

saat 06:00 dan 12:00,a kadar şu an kayıtlara geçmiş olan 21 deprem olmuş.

gece 00:00 ile 06:00 arası ise 13.

gündüz daha çok olmuş yani, myth busted!!!

38.media.tumblr.com (bkz: )
  • halanne  (24.07.15 14:54:17) 
Evet arkadaslar merakımı giderdiğiniz için hepinize cok tedekkur ettim:)


  • ergen sever yazar  (24.07.15 15:04:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.