[]

Kira beyannamesi yapmamak

Ben şimdi bir eve çıktım kiracı olarak. Aradan da 2 ay falan geçti. Bugün ev sahibi -kendisi biraz cahil- arayıp der ki, ya siz parayı bankadan kira ödemesi olarak gönderiyorsunuz, onu öyle şey etmeseniz olur mu? biz önceki kiracıyla da öyle şey ediyorduk. - siz vergisini ödemiyor musunuz? - ya zor ve uzun işler o beyan falan. ben de dedim ki bir araştırayım, "problem yoksa hallederiz inşallah" dedim.

birinci sorum budur. ben kiracı olarak parayı kira ödemesi olarak değil de, diğer ödemeler olarak göndersem bir yükümlülüğüm olur mu?

bir de babamın kooperatif işleri falan var. dairelerinden bir tanesi benim üzerime ve o evi kiraya verdi. ben başka yerde kirada oturduğumdan, kiraya verdiği o ev için beyan etmesine rağmen vergi ödemiyormuş ya da az mı ne ödüyormuş. e sonuçta benim kira kontratım var ve alenen kirada oturuyorum. benim ev sahibimin vergi kaçırmasını bu tür olaylar ne kadar etkiler?

eğer bu sorulara cevabınız gayet olumsuzsa, ben evine baya yatırım yaptığım ve hiç papaz olmak istemediğim bu adama ne diyebilirim?

edit: babam aradı dedi ki şimdi, yeni sözleşme yapın ve vergi matrahının altında kalacak şekilde kirayı düşürsün. kirayı bankadan öde, üzerini her ay gelsin elden alsın. gideri var mı?

 
banka konusunda; sizin için sorun olmaz ama ileride gerçekleşecek bir sıkıntı için her ay düzenli olarak makbuz talep edin. imza karşılığında olsun. kira konularında en büyük ispat vasıtası banka hesaplarıdır.


  • trajikomix  (22.07.15 14:17:54) 
Babanızın son dediği çok mantıklı, siz de üzülmezsiniz ev sahibi de üzülmez.

Ayrıca ev sahibine kira gelir vergisi ödemiyor diye kızmayın, devlet o kadar soyuyor ki insanları. Ben daha geçen gün 5 yıllık faizli vergi cezası ödedim sırf belediye kayıtları düzgün tutmamış diye. Uğraşacak ne vaktim ne umudum ne de muhattabım var. O kadar soğutuyorlar ki vergiden, belediyeden, devletten insanın gidip kira gelir beyannamesi veresi gelmiyor.
  • victum  (22.07.15 14:25:13) 
ev sahibi bankadan "diğer" olarak göndermeni kabul ediyors öyle yap. yeni sözleşme yapıp kirayı düşük gösterirsen sana fazla vergi çıkar. bankadan hiç gönderme elden ver diyorsa imzalı makbuz karşılığı ver kirayı.

sen kiranı kendi evinin vergisinden düşebilirsin. senin ev sahibinin vergi verip vermemesi seni bağlamaz. ha vergi dairesi bakalım bu adamın ev sahibi vergi veriyor mu diye oturduğun eve denetime gelirse o ayrı.
  • merhum  (22.07.15 14:35:17 ~ 14:38:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.