[]

doktora yapıp pişman olan var mıdır

keşke yapmasaydım diyen?
Ya da akademisyenler çok mutlu insanlar mı? para dışında?



 
şu yeterlik sınavı olmasa çok mutlu olabilirdim. ama hayatımdan memnunum. bir de geçsem şunu.


  • passion rules the game  (20.07.15 17:38:31) 
Doktora yaptığım için pişman değilim. Çok mutluyum tam tersine, iyi ki yapmışım. Tek pişmanlığım neden yurt dışında yapmadığım ve kalmadığım. Gerçi sebebi vardı, ilk gidişi karşılayacak param yoktu ama borç harç, kredi, bir şekilde halledilirdi. Gözüm korktu herhalde. O yüzden kafama tükürüyorum muntazaman. Şimdi yurt dışı tecrübesi eklesem bile yeri dolmuyor. Ancak, akademisyen olarak yaptığım seçimden memnunum.

"Akademisyenler mutlu mu" sorusunun cevabı şu: Okuldaki cemaatçi kadrolaşma olması, rektörlerin seçimle gelmemesi ve gelenin minik RTE gibi davranması her gün başka bir karın ağrısı çıkarıyor ama onun dışında mutluyum yaptığım seçimden. Her devlet kurumunun derdi genel olarak bu.

Ekleme: Bir de şundan pişmanım yurt içi/ yurt dışı konusunda. Biz üniversitede süper memur olarak çalışıyoruz, bilimci gibi değil. Çünkü sürekli memurların yapmadığı kağıt-kürek işlerini bize teslim ediyorlar. Örneğin, sekreter Excel öğrenmiyor ve öğrenmek istemiyor. İşler çeşitli kademelerden hocalara dağıtılıyor. Geçen gün bir profesör staj defterlerini numara sırasına dizdi bir saat boyunca örneğin. Çünkü sekreter günün ortasında çekti gitti. Ya da IT uzmanının "Internete giremiyorum"a verdiği cevap "Yeniden açıp kapadın mı? Allah Allah, neden girmiyor acaba". Hakkı yenmemesi gerekenler de var ama genelde 657 zihniyetiyle zor oluyor.
  • aychovsky  (20.07.15 17:50:47 ~ 18:00:25) 
Ne alanda calismak istedigine göre degisir. Doktora sonrasi özel sektöre gecip marketing, satis falan yapacaksan doktora yapmanin hicbir manasi yok. Ama Türkiye'de akademisyen olmak gayet rahat bisey. Yani pozisyon bulmasi göreceli olarak kolay (bi sürü dandik üni var), maaslar baya yüksek, yapilmasi gereken minimum is miktari cok düsük(kadrolular icin konusuyorum - Tabi akademide insanlar cok calisabiliyorlar ama bu zorunluluktan degil.) Öte yandan gercekten bilim yapmak icin pek kasmaya gerek yok Türkiye'de, ögrenciler dandik, aletler eski, know-how yok. Akintiya karsi kürek cekmek gibi oluyor.

Yurtdisinda akademisyen olmak da sacma sapan bir is bence. Asiri fazla calisiyosun, cok competitive, ailene vakit ayirman cok mümkün degil. Onun yerine özel sektöre gecip raad takilmak daha mantikli geliyor bana.

Özetle akademisyen olmak ya da özel sektörde teknik alanda r&d yapmak istemiyorsan doktoranin cok manasi yok. Türkiye'de akademisyen olmak isteniyorsa da pek idealist olunmamali.
  • hophophoba  (20.07.15 18:03:47 ~ 18:05:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.