[]

arsa mı daire mi?

memleketten yatırım amaçlı bir şeyler alasım var. orta vadede hangisi benim için daha avantajlı olur? 30-35 bin lira civarı bir param var, üstünü krediyle 100-150 bin liraya tamamlayıp bir yatırım yapmayı planlıyorum. daire alıp kiraya verebilirim veya arsa alıp bekletebilir, zamanla müteahhite verebilir veya kendim bir şeyler yapmaya çalışabilirim. ne dersiniz?

özellikle bu tip yatırım tecrübesi olan arkadaşlar yazarsa daha çok sevinirim.


 
Bence bölgeyi iyi bilenlerden yapılacak projeler hakkında bilgi al buralar değerlenir denen bi yerden arsa al. İstanbulda kupon arazi dedikleri :p 5-10 yıl sonra birkaç katına satarsın neden olmasın?


  • apartman teyze  (20.07.15 16:17:22) 
Yatırım yapacaksan arsa al. Arsa altındır. Üstüne bina yaparsan gümüş olur. İçine de kiracı sokarsan teneke olur.

Vehbi koç'un bu sözü kafamı çok kurcalıyor açıkçası. Bu işleri bu adamdan daha iyi bilecek halim yok. Bunun yanında kiradan gelecek 300-400 lira ile zengin olacağımı da düşünmüyorum. O yüzden aklıma arsa yatıyor. Ama yazıldığı gibi kredi çekip arsa alıp öyle bekletmek de saçma geliyor. Daire alsam az da olsa kira geliri olacak.
  • fayfim  (20.07.15 16:27:15) 
hiç bir kredi çekmeden elindeki parayla arsa al.
tabi benim bahsettiğim genellikle kırsal, yatırım arazileri. yapılaşmadan çok rağbetin artacağını kestirdiğin yerlerden al. iklimi ve bitki örtüsü güzel ufak ilçelerden al. şuanki en büyük trend büyük şehirlerde yaşayan insanların köy,ilçe gibi yerlerden doğal manzaralı araziler alması. neden üzerine para ekleme diyorum, çünkü bahettiğin rakamlar, hatta 5-10 bin tl daha azı olan rakamlar alındığında her zaman fazla para kazandıran ve sirkülasyonu inanılmaz hızlı olan yerlerdir. geyve/sakarya , kandıra/kocaeli. böyle yerlerde yaşayan tanıdıkların varsa iletişim kur ne demek istediğimi anlayacaksın. bu işin içinde biri olarak söylüyorum ki ; henüz arsa alıp satmaktan zarar etmiş birini görmedim.

  • baharat  (20.07.15 16:27:48 ~ 16:28:53) 
Selam, ailemin birkaç arsa alım satım işini yaptığım kadarıyla bilgi vereyim;

2012'de 280 bin liraya sattığımız arsanın ederi şu an 700 bin civarında.

2009 ya da 2010'du tam hatırlamıyorum, 44 bin liraya aldığımız arsayı elimizi öpene 90 bin liraya satabiliriz.

2010 yılında 80 bin euro'ya sattığımız arsanın ederi 180 bin euro civarında şu anda.

Anneannemin 7-8 yıl önce 100 bin euro'ya satmadığı yer için şu an 12 daire teklif ediyor müteahhitler. Daireler yapıldığında ederleri 140-150 bin lira civarında olacak. 140 bin dediğimizde 1.68 milyon tl yapıyor.

Anneannemin arsasının dışında diğer yerlerde, bölge olarak çok kayda değer bir değişim olmamasına rağmen bahsettiğim değer değişimleri ortada. Bu arada şehrin kayseri olduğunu da ekleyeyim.
  • scent of a pastrami  (20.07.15 16:37:55) 
araba. araba al-satta iyi para var. tok satıcı olacağın için bir satışta 3-5 bin arası kazanırsın. sadece alırken tutulan araçları tercih edersin. hem satana kadar altında araban olur hem de para kazanırsın.


  • kakao  (20.07.15 16:38:11) 
Memleket neresi?


  • teritori  (20.07.15 17:02:43) 
Vehbi Koc da dahil cok yanlis yaklasimlar goruyorum (vehbi koc'un yatirimi ile sizinki bir degil). Buradan gelecek tavsiye ile is yapmazdim ben olsam. Ironik olarak, verecegim akil memleketin gelisip gelismedigi, mevcut fiyatlar, sizin paraya ne kadar dokunmayacaginiz gibi faktorlere bagli olarak degisirdi.


  • f_d  (20.07.15 17:17:19) 
memleket ordu.


  • fayfim  (20.07.15 17:50:57) 
ordu'da eğer bildiğin bir şey yoksa (yeni imar planları vs..) arsa almak mantıklı değil.
samsunda 20 sene önce aldığımız arsalar anca değerlendi de sattık.

karadenizde samsunun doğusu göç alan memleketler değil (gerçi samsun neden göç alır onu da anlamam ya neyse). bu sebeple gayrimenkul yatırımı çok uzun vadede ancak geri döner.

ha illa alacam dersen de üniversitenin yeni kurulacak kampüsü filan varsa onun yakınlarına bak (özellikle dükkan).
  • teritori  (21.07.15 09:00:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.