[]

Kumru yavrusu, kırık bacak medikal yardım

Merhabalar, bu gün öğlen yiğenim oyun oynarken bir kumru yavrusu yukardan düşmüş (iki olasılık var, ya yuvadan düştü yada uçmaya çalışırken binaya çarptı ve düştü), yakaladık ve belediyenin veterinerlik işlerine götürdük, veteriner yapabileceği bir şeyi olmadığını, klips (ayağı sabitlemek için bişi, ismini unuttum açıkcası) yapsa bile tam tutmayacağını, doğanın düzeni gereği vs. vs. vs. dedi, bende aldım geldim hayvanı, bir meyve sandığına yer yaptım, su ve buğday verdim (çok az su içmiş o da zorla), şimdi ne yapabilirim ki hayvanın ayağı düzelsin (normal kırık olsa bende bir şeyler yapabilirim sabitlerim falan ama normal bir kırık değil, kemiklerde kırık hissedemedim)

resimleri aşağıda, ben istanbul / maltepedeyim elimden geldiğince yaşatmak istiyorum açıkcası.

i.imgur.com
i.imgur.com
i.imgur.com

 
Son durum şudur, kuşçu bir arkadaşımı aradım, (kendisi kuş üretip satıyor (daha çok cins horozlar, ama kuşlarda var)) bu arkadaşımın dediği şu idi,

Bazı kuşlar yumurtadan çıktıklarında ayakları ayrık oluyormuş (doğuştan gelen bişi) o zaman ayaklarını birbirine bağlayarak (ayakların normal aralığında olmak kaydı ile) 10/15 gün tutuyorum ayakları düzeliyor dedi, eğer kırık olsa bile en azından daha düzgün kaynar dedi bende dediği gibi araya hafif bir bez parçası koyarak çok sıkı olmayacak şekilde (şorttan çıkarttığım ip ile) ayaklarını bağladım, iyice yedirdim ve şırınga ile su verdim, arkadaşımın dediğine göre sık sık beslemem gerekiyor kursağı boş kalmasın dedi, şimdilik onun tavsiyelerine göre hareket ediyorum, aranızda başka tavsiyeler verebilecek olan varsa sevinirim.

resimleri de ekliyorum.
i.imgur.com
i.imgur.com
i.imgur.com
i.imgur.com

belki ileride başkasına da lazım olur.
  • selam  (20.07.15 17:28:54) 
ben de ekmek içinin suyla lapa haline getirip verilebileceğini duymuştum. kuşçu arkadaşınız çok daha iyi biliyordur tabii ki.
başka bir tavsiyem yok ama umarım iyileşir ve büyür bir an önce. sizin gibi insanların olduğunu bilmek çok güzel:)

  • peggy  (20.07.15 17:42:20) 
çok büyük sevap işlediniz, allah sizden razı olsun. iyileşecek inşallah


  • whatyougetiswhatyoudid  (21.07.15 09:46:52) 
beslemek için kavanoz bebek mamalarından alıp şırıngayla verebilirsiniz, daha önce hasta bir kumruyu böyle beslemiştik.

kuşçu arkadaşınızın bahsettiği sorun sanırım "splayed legs" denen şey. daha önce instagramda bir kullanıcının böyle bağlayarak ve ufak fizik tedavi egzersizleriyle bir kuşu ayakta durabilecek kadar iyileştirdiğini görmüştüm.

umarım sizin ufaklık da iyi olur, her şeye rağmen yine de şanslıymış ki sizin karşınıza çıkmış.
  • treize  (21.07.15 15:08:01) 
@treize galiba sorun hakikatten bu, tam emin değilim halen ama, bu gün bağcıkları açılmıştı biraz (çok sıkı bağlamıyorum kangren olmasın diye) çözdüm komple yine aynı ama ayakları bağlı iken iki ayağının parmaklarını da hareket ettiriyor.

senin o dediğin mamayı tavsiye etti arkadaşım ama bulamadım, google araması ile bir tarif buldum, yumurta, havuç, etimek ile yapılıyor (tuzsuz etimek olacakmış) yarın onu yapacağım.

Düne göre çok daha dinç, daha güçlü durumda ama halen uçabilecek güce ulaşamadı, pek yeltenmedi uçmaya. 10/15 gün bağlı kalacak daha. eğer kırık ise bu süre içinde iyileşeceğini sanmıyorum çünkü ara sıra hareket etmek için zıplıyor (ayakları bağlı olduğundan dolayı tabii), dolayısı ile kemiğin kaynama ihtimali yok kırık ise, eğer ayrık bacak sorunu ise o zaman düzelir gibi.

Düne göre çok daha
  • selam  (21.07.15 20:55:21) 
kavanoz mamalar hemen hemen bütün marketlerde bulunuyor aslında, carrefour migros a101 şok vs.. şunlardan: www.e-bebek.com

kesin emin olmak için avcılar'a veterinerlik fakültesine götürebilirsiniz belki, size çok uzak gerçi ama. bizim kuşçumuza soralım diyeceğim o da bahçelievler'de yine uzak size ani.

fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla tüyleri bile tam çıkmamış gibi belki uçmayı bilmiyordur henüz minik, o yüzen yeltenmemiş olabilir. (olumlu düşünmeye çalışıyorum)
  • treize  (22.07.15 02:39:56) 
konserve kedi maması verebilirsin. yavrum protein yesin.


  • kabak cekirdegi  (22.07.15 16:03:47) 
@kabak cekirdegi, sordum da kumrular tahılcı imiş öyle dediler, solucan falan yemezlermiş, dolayısı ile et falan zarar verebilir hayvana diye düşünüyorum


  • selam  (22.07.15 18:47:56) 
hayvanın ayağı hala düzelmedi, fazla yürümediği için de bacakları güçsüz kaldı, elime alıyorum kaçmıyor bile. uçmayıda fazla sevmiyor konamadığı için.


  • selam  (08.08.15 23:04:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.