[]

ara ara sorulan y.dışı ve araba sorusu

yurtdışından araba alıp türkiye'de kullanan var mı? 6 ayda giriş-çıkış prosedürü nedir? hadi prosedürü bilmiyoruz diyelim, nerden öğrenicez, gümrük ticaret bakanlığından mı? bir balığa, olmadı oltaya ihtiyacım var.




 
türkiye'de aracınızı bir yıl içinde 180 gün tutabilirsiniz. Unutmayın, buna Türkiye’de arabasız kaldığınız günler de dahil.

Karayolculuğunda en önemli soru, Türkiye’de aracımı ne kadar tutabilirim? Türkiye’de tüm gümrük kapıları modern bir bilgisayar altyapı donanımına sahip. İster havayolu, ister demiryolu, isterse karayoluyla Türkiye’ye girin, bir yıl içinde ne kadar Türkiye’de ve yurtdışında kaldınız, bir tıklamada ekrana geliyor. Gümrük memuru tüm bilgileri anında görüyor.

ARABASIZ SÜRE
İster Türk vatandaşı olun, ister Avrupa Birliği vatandaşı. Yabancı plakalı aracın Türkiye’de kalma süresi bir yıl içinde 180 gün. Daha doğrusu yabancı plakalı araçla Türkiye’ye giriş yapmanız için bir yıl içinde 185 günden fazla yurt dışında kalmanız şart. Türkiye’de arabasız bile olsa 180 gün kaldıysanız, o yıl içinde Türkiye’ye araçla giremezsiniz. Çünkü bu durumda yurtdışında 185 günden fazla kalmış olmuyorsunuz.

ÖRNEK
Bir yıl içinde değişik tarihlerde uçak ya da trenle Türkiye’ye geldiniz. Aynı yıl araçla Türkiye’ye giriş yapmak isterseniz, kaldığınız süreyi 180 günden çıktıktan sonra, geri kalan süre kadar aracınızı Türkiye’de tutabilirsiniz. Hastalık veya başka sebeplerden ötürü uzun kalmanız gerekiyorsa, aracınızı en yakın gümrüğe bırakmanız gerekir. Yoksa çıkışta ağır ceza ödersiniz.

EMEKLİLER
Yurt dışından emekli olan yolcular, emeklilik belgesini ibraz etmeleri hâlinde 360 gün aracını Türkiye’de tutabilir. Bunun için Türkçe tasdikli emekli belgesi şart. Bir yıl sonra 185 günden fazla yurtdışında kalınca, tekrar bir yıl Türkiye’de araçla kalma hakkı doğuyor.

SORUNLAR
Kapıkule ve İpsala’da gümrük yetkililerinin verdiği bilgiye göre sınırda yaşanan en büyük sorunlar şunlar:

- YEŞİL SİGORTA KARTI: Yeşil sigorta kartının Türkiye kısmının açık olması gerekiyor. Genellikle Avusturya plakalı araçlarda Türkiye kısmı açık değil. TR işaretinin önünde çarpı işareti varsa, kartınız Türkiye’ye açık değil ve aracın Türkiye’de sigortası yok demektir. Gümrükte ek sigorta yaptırmak zorundasınız. Ek sigorta kaza durumunda sadece karşı tarafın zararını karşılıyor.
- BAŞKASI ÇIKARAMAZ: Aracı Türkiye’de gümrükte üzerine kaydedilen kişi çıkarabilir. Aracı kim çıkaracaksa, girişte onun üzerine kaydettirin. Örneğin araç girişte babanın üzerine kaydediliyor. İzin dönüşü oğlu veya kızı “Babam burada kalacak” deyip araçla çıkış yapmak istiyor. Bu mümkün değil. Bir sebepten dolayı karayoluyla gelemeyecek olanlar, aracı bir başkasının çıkarmasını istiyorsa, en yakın gümrüğe giderek vekalet verecek. Bu durumda vekalet alan kişi aracı çıkarabilir.
- VEKALET: Başkasına ait araçla seyahat eden sürücüler, üyesi oldukları Otomobil Kulübünden, örneğin ADAC’den ya da konsolosluk veya noter tasdikli vekalet almak zorunda. Bazı sürücüler kendi şirketi üzerine kayıtlı araçla geliyor ve “şirket benim adıma. Kendi kendime vekalet mi vereceğim” diyor. Bazıları, aracın oğlu ya da eşinin üzerine ait olduğunu söyleyip ‘eşimden vekalet mi alacağım’ diye soruyor. Evet, araç kime aitse, o kişinin size vekalet vermesi şart.
  • jamswety  (13.07.15 17:12:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.