[]

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda şans faktörü?

Bu işleri araştıra araştıra o kadar gözüm korktu ki artık kimseye yan gözle bakamaz oldum. Paranoyaya bağladım arkadaşlar.Bilinçleneyim diye araştırmaya başladım ama okudukça öğrendikçe korkuyorum.

Anladığım şey çok eşlilik her zaman bir risk bu kısımın farkındayım.

*Ama arkadaşlarla konuşurken muhabbet dönüyor mesela biri ünide türkiyede tek gecelik ilişki yaşamış sonra akıntı,kaşınma olmaya başlamış doktorlarda sürünmüş 1-2 ay.(tanımadığı kıza kondom kullanmamış evet)

*Diğer eleman mesela tinderın (yurt dışında) iliğini kuruttum,35 lik milflerden 20lik çıtırlara kadar ateş ettim hepsinde kondomluydum sonrasında da hiç bi şey olmadı,sıkıntı yok diyor. ( sadece 1 tane biseksüel (ama daha çok lezbiyen) bir kızla ve ben temizim altı ayda bir kistten dolayı jinekoloğa gidiyorum diyen 3 aylık ilişkiye bağladıkları bi ispanyol kızla "arada sırada" kondomsuz takılmış)

*Erasmusta oda arkadaşım olan çocukla hala konuşuyoruz,bu baya abaza ve cahildi bu konuda[ Türkiyede eline kız eli değmeyip yurtdışında dağıtan tiplerden]
rahat 10-15 kız götürdü sadece benim gördüklerim (odadan çıkmak zorunda kalıyordum)ve çok ısrar edenler hariç hiç birine kondom takmıyorum kanka,gaz maskesiyle gül mü koklanır aq falan diyodu,çoğunda clubta oluyorduk kafalar kıyak eczaneler kapalı,falso bir başlangıç yani direk. ben tabi öğrenince kafayı yiyordum olm napıyorsun manyak mısın falan diye.Yani rahat 5-6 kızla şapkasız takılmıştır.
O'da bir sıkıntısı olmadığını söylüyor yıllardır.

Şimdi ilkine inanırım olabilir,çok bahtsızsındır direk sakata gelirsin.

2.de olabilir gibi,biraz şans,biraz da çoğunlukla 18-23 yaş arası hatunlar ve büyük çoğunlukla kondom kullanması durumu kurtarmış olabilir.

Ama 3.ye inanamıyorum aga pek,çocuğu tutup kontrol edicek halim de yoktu tabi ama benim bilinçaltıma girdi bu olaylar,her kıza taşıyıcı gözüyle bakıyorum korkuyorum.Bu işin bir standartı yok mudur ya? Kondom bile %100 korumaz yazıyor paketin arkasında.

 
şans faktörü yok, vajinada kanama olursa peniste açık yara varsa bulaşır işte. başka türlü hastalık bulşama çeşitleri de var bunlardan biri olursa bulaşır. illa seviştiğin kişi hasta olacak diye bir kaide yok.


  • cekilmis gayfe  (12.07.15 19:59:01) 
abi yaradır kanamadır olmasına filan gerek yok bunlar olmadan da bulaşır. insanlar nası uyduruyo böyle şeyleri neye dayanıp söylüyor onu da anlamıyorum.. hpv mesela. kadında da erkekte de senelerce belirti vermeyip rahim ağzı yada penis kanseri yapabilir. illa olacak diye bir şey yok ama niye işini şansa bırakıyorsun?


  • shotgunwoman  (12.07.15 20:05:57) 
Bakir/bakire olup ilk seviştiğin insandan da hastalık kapabilirsin, dediğin örneklerdeki gibi 500 kişi ile sevişip de hiçbir şey kapmayabilirsin/ kapmadığını sanabilirsin.

Arasındaki fark nedir?

Birisinde atıyorum ihtimal 1/ 1000 ise öbüründe 1/10.(MESELA)

Partner sayısı arttıkça otamatikman risk oranı artıyor, ama 1/1000000 bir ihtimal de olsa sana bulaşırsa %100 oluyor haliyle.

Bu durumda partner seçimi ''nispeten'' daha önemli.

Mesleki açıdan kötülediğimden filan değil kesinlikle ancak seks işçisi ile sevişirsen (seçme opsiyonu daha az olduğu için) tabiki de hastalık kapma ihtimalin daha fazladır.

Şu an hepatit b'ye karşı aşını olursun, hadi ondan çok korkmasan da olur, hiv için de prezervatif kullandın diyelim ve nadir görülüyor desek, neredeyse her 3 erkekte birinde gözüken Hpv için risk en fazla. Onun da kim ne kadar tartışırsa tartışsın aşısı var, birazdan gelip yan etkilerinden filan bahsedecekler. Hpv için prezervatif koruyuculuğu etkisiz kalabilir, kasık teması yeterlidir. Hiv ve hepatit virüsleri için vücut sıvısı teması gereklidir.

Yalnız burada şu sıkıntı var, hpv,hiv,hsv gibi latent virüsler seneler boyunca belirti vermeden vücutta kalabilir ve taşıyıcılık devam edebilir o yüzden otomatikman hiçbir şey kapmadık sanabiliriz, çünkü latent virüsler kanda vs belirti vermez, hücre içerisinde çoğalmadan sinsi sinsi bekler, bunun bir standartı yok.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Hatta artık yabancı doktorlar direkt herkese ''cinsel olarak aktifsen ve partner sayın fazla ise, bir gün mutlaka hastalık oluşturmasa da hpv etkeni vücuduna girecek'' diyor.

Latent virüslerin kesin tedavisi yoktur, hepatit b bile bir kısmı tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir, kanda tespit edilebilir.

Hiv için şüpheli ilişkiden 2 hafta içinde erken beliren bir antijen var, erken antiviral profilaksi var, ama erken teşhis ve profilaksiyi kaçırdın mı 10 sene sonra hiv bulaştığını da öğrenebilirsin. Yani biraz da bilinçli olmak lazım, acaba şüphesi yaşar yaşamaz doktora koşmak lazım.

Bakteri, mantar bulaşması tedavisi olduğu için pek girmedim o konuya.

Yani özet olarak; BENCE partner seçimi hakkında fikrin olmadığı tek gecelik ilişkilerde risk daha yüksek, ancak onların hepsinin hasta demek değil tabiki de, risk oranı olarak fazla. Aynı şey her gün fuckbbuddy değiştirdiğini bildiğin 10 senelik fuckbuddy'in için de geçerli.

Korunmak, aşı olmak, partner seçimine dikkat etmek dışında artık biraz da dua edecen çünkü tüm bunlara rağmen her zaman risk var. Tanımadığın kişilerle sevşirken korunmuyorsan da hiç bunlara kafa yorma zaten, ayrıntılı olarak araştırsan aseksüel olur çıkarsın.
  • neferkitty  (12.07.15 20:12:49 ~ 20:23:17) 
@neferkitty taşıyıcı olmak demek başkasına veya çoluğuna cocuğuna geçmesi ama senin sağlıklı olman mı demek oluyor?
ve bu işin garanti bir yolu yok mu arkadaş? 1 den farklı kişiyle sevişen herkes illaki doktora gidip bir dolu testten geçmek zorundaysa ben inanmıyorum bu insanların buna dikkat ettiğine. Gene gözümkorktu karamsarlaştım:( Özellikle avrupa gibi yerlerde +30 yaş herkesde bir hastalık kesin vardır o zaman. Adamlar "single" olarak geçirdikleri 1 senede en az 5-6 farklı kişiyle sevişiyorlar korunarak da olsa.

  • bialo czerwoni  (12.07.15 20:48:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.