[]

Zekatla ilgili sorular

Diyelimki bankada 1 milyon tl param var. Bunun her sene 1/40ini zekat olarak vermeli miyim?

1) Her yil %2.5 ugunu versem, param 10 senede 776bin e mi duser? 1M*0.975^10

2) Deli paralar kazanan kimi muslumanlar bu meblagda zekatlar veriyorlar mi , siz sahit oldunuz mu?

 
Ben o kadar vereceklerini zannetmiyorum. Hatta Hz. Muhammed yeni vefat ettigi zaman ilk yapmak istenilen sey bu zekat isini kaldirmakmis ama izin vermemisler. Sonucta herkesin kazancina gore ayni oran ama o kadar zengin vermez gibi geldi bana.


  • duma duma dum  (12.07.15 03:38:37) 
Hatta benim enistem cok zengin, fabrikalari falan var. Cok da dindar bir insandir ama bu kadar buyuk bir zekat verdigine sahit olmadim.


  • duma duma dum  (12.07.15 03:39:41) 
hocam 40ta bir için birşey diyemeyeceğim ama kazancın üzerinden verirsen daha doğru olur gibi.

Çok manevi yönlerine girmek istemem ama veren ile vermeyenin mallarını karşılaştırdığımda nedense verenin hep daha çok artıyormuş gibi geliyor hem kendimden hem çevremden.

Vicdanın rahatsa ve aklına yatıyorsa bildiğini yap.
  • EXXE01  (12.07.15 03:41:14) 
Exxe01, bankadaki parayi dogruca hesaba katiyorsun. Bunun yaninda bir de 15 kalem daha zekati verilecek gelirler var:

zekat.hesaplama.net

Yani, sadece kazancin uzerinden vermiyorsun.

Hatta, kirada otursan ve ev almak icin para biriktirsen bile bu paranin zekatini vermek zorundasin:

www.halisece.com

valla merak ettim, sadece geliri alt seviyede olanlar bunu emrdildigi gibi uyguluyor galiba. 1/40 deli para. Mesela agaoglu'nu dusunun, bu adamin her sene milyonlarca zekat vermesi gerekir, ya da malum sahis ve surekasi 1/40 zekat veriyor mudur?
  • inaniyorsun bari saygi duy  (12.07.15 04:11:00 ~ 18:25:01) 
1)Evet çünkü İslam'da paranın kenarda tutulması veya faiz gibi şeylerde durması uygun görülmez, bu para ile ya iş kuracaksın(ticaret, sanayi v.s.) yada paşa paşa her sene 40 ta 1ini vereceksin.

2)Maalesef büyük çoğunlukla hayır. zaten öyle olsaydı en azından müslümanlar arasında bu kadar ekonomik eşitsizlik olmazdı.
  • nuisance  (12.07.15 04:30:53 ~ 04:31:41) 
Nufusun %1 i, gelirin %60 ina sahipmis. 2002 de bu %40 imis:


riturkey.org
  • inaniyorsun bari saygi duy  (12.07.15 04:41:39 ~ 18:26:03) 
Kuran'da zekat için herhangi bir orandan, hesaplamadan bahsedilmez.

www.kurandakidin.com
  • duhan  (12.07.15 04:45:59) 
@duyulması gerektiği kadar
Sizin bu dediğinizden şu an dinin kocaman bir Boşluk içinde olduğu Anlaşılıyor o zaman. Peygamber hayatta olmadığına göre kime sorup öğreneceğiz?

De ki: “Size Allah’ın hazineleri yanımdadır demiyorum, gaybı da (algılanamayanı da) bilmiyorum ve ben size bir meleğim de demiyorum. Ben bana vahyedilenden başkasına uymam.”

6-Enam Suresi 50

Buna benzer de bir Sürü ayet var. Zekat miktarı ile ilgili kısıtlama getiren ya da miktar belirten bir ayet olmadığına göre peygamberin böyle bir uygulamayı Şart koştuğunu Söylemek çok zorlama olur.
Isteyen dilediği kadar zekat, sadaka verir. Bunun hesabını Allah'a verecektir. Başka kimseyi ilgilendirmez.
  • duhan  (12.07.15 11:42:57) 
1- Evet vermelisin.
2- Paranın sabit kalmasını göze alıyorsan zaten her türlü kazanıyorsundur.
Kaldı ki İslam'ın mantığı bu, "vereceksin" diyor. Çok kazanan az kazanana verecek.
3- Çoğu vermesi gerektiği kadar vermiyordur.
  • harvey  (12.07.15 11:49:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.