[]

SSD ne işe yarıyor?

SSD nedir?
ne işe yarar?
HDD farkı ne?
Niye pahalı?
her bilgisayara girer mi?
sağolun varouln

 
ssd harddisktir.
yeni teknoloji olduğu için eskilere göre daha hızlı ve sağlam.
yeni olduğu için pahalı.
girer.
bişey değil.
  • ergenpezeveng  (10.07.15 12:10:31) 
ssd solid state drivedır. hdd değildir.
hdd'den daha hızlıdır. bilgisayar hızlı açılır, programlar hızlı açılır.
hdd'de motor vb. mekanik parçalar var. bunlar disk üzerindeki veriye erişimi geciktiriyor. ssd'de ise bunlar olmadığından veriye erişim daha hızlı.
yeni çıktığı için pahalı.pek yeni de değil ama teknolojileri hddye göre daha karmaşık sanırım
her bilgisayara girebilir.

o değil de m2 pcie ssd çıkmış. saniyede 1gb yazma okuma.
  • sutlu nescafe  (10.07.15 12:14:07) 
yahu solid state drive yazsan o ne diyecek insanlar. bildiğin harddisk yerine kullanılıyor işte.


  • ergenpezeveng  (10.07.15 12:17:34) 
ne yenisi dayı 2,5 senedir kullanıyorum
her bilgisayara girer sadece 25" 3,5" farkı var hdd deki gibi
pahalı değil
  • losev bagiscisi  (10.07.15 12:19:29) 
SSD, katı depolama birimi.
RAM'ler ile aynı mantıkta çalışır.
HDD'lerden kat ve kat daha fazla okuma/yazma performansı sunar.
Ancak asıl olay bu değildir. Asıl olay çok iyi bir "rastgele erişim" performansı sunar.
HDD'lerde oynar başlık, disk üzerinde rastgele verilere erişmekte sınırlayıcı faktör olur.
SSD'lerde hareketli parça olmadığı için hız kısıtlaması olamaz.
HDD'lerde 300-400 rastgele erişim değerine "iyi" derken, ekonomik SSD'lerde bile 80.000 ila 90.000 değerine ulaşmak mümkün.

Peki bu neye yarar?
Programlar, oyunlar, hatta Windows'un kendisi tek parça dosyalarla çalışmaz. İrili ufaklı ve rastgele yerlerde pek çok parça ile çalışır. HDD burada kısıtlanır. Hele bir de ram alanı için swap yapılırsa o diskten hayır gelmez. Siz ise donmuş ya da "yanıt vermiyor" yazan PC karşısında sinirden kafayı yersiniz. SSD için bunlar sorun değildir. Depolama birimi üzerindeki her hücreye anında erişebilir.

Ayrıca sessizdir. Hareketli parça içermez.
HDD gibi düşünce hasar almaz. Hatta kolay kolay hasar almaz. Uçakların kara kutularında uzun yıllardır SSD kulanılır öyle söyleyeyim.
Windows'unuz anında açılır, oyun yükleme ekranları anında dolar. SSD'ye geçtiğimden beri depolama biriminin darboğaz yapıp bir programın donduğunu görmedim.

Niye pahalı? Çünkü içlerindeki NAND flash yongaların üretimi kolay değil. Ayrıca HDD'ye göre pek çok artısı var. Son olarak akıllı telefon ve tabletlerin depolama birimlerine çok talep olmasına rağmen PC pazarında henüz o kadar talep yok. Hâlâ HDD alınıyor. O yüzden üretim kapasitesinin az bir kısmı ayrılıyor SSD'ye.

Her bilgisayara girer mi? Güzel soru. Pek çok çeşit bilgisayar var. Bir SSD her bilgisayara girmez ama her bilgisayara giren bir SSD bulunur. Avuç içi bilgisayarlara HDD bile takılmaz hatta direkt SSD. Bilgisayarınızdaki depolama giriş portuna göre SSD bulabilirsiniz. Muhtemelen SATA 3'tür bu.

Son olarak, Amazon'dan alın. Ülkemizdeki aynı fiyata satılan aynı SSD'nin neredeyse 2 katı kapasitede olanını alabiliyorsunuz aynı paraya.
  • eksi was here  (10.07.15 12:24:37) 
Ssdlere artık yeni demek doğru değil. Ben de 3 sene önce kullanmaya başladım. O zamanlar yeniydi ama artık pc alırken ssd olmazsa olmazdır.


  • oziloz  (10.07.15 19:02:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.