[]

ulkedeki insanlar neden hayaller aleminde yasiyor?

Selamin aleykum,

Ulkenin hemen hemen her kesimi eylemlerinin ulvi bir amaca hizmet ettigini zannederek gerceklestiriyor. Neden boyleyiz? Ornegin:

"XXX yapiyorum"
Dindarlar : " cunku allah/tanri boyle emretmis"
Egitimliler : " cunku sabahattin ali/tanpinar/oguz atay/ihsan oktay anar kitabinda boyle bir durumu islemisti ve YYY yapmisti, o diyorsa dogrudur"
Deistler : " olsun ben yine iyilik yapayim, alttan alan taraf ben olayim, bu iyilik tanri sayesinde donup dolasip bana iyilik olarak geri doner "
Milliyetciler : " cunku aksini yapsam, oteki tarafta atalarima bunun hesabini nasil veririm ? "
Ulusalcilar : " boyle yapmayayim da anitkabirdeki ATA min kemiklerini mi sizlatayim ? "
Kurtculer: " binlerce yildir bu topraklardayiz, bunca zaman direnmis atalarimin ve swhit olmis dava arkadaslarimin davasindan vazgecemem "


Vs. Vs. Gidiyor.

Her fraksiyon hayatini ulvi bir emele adayip, adeta bunun fanatigi oldugundan gercekleri goremiyor. Toplum olarak komple paranoid sizofreninin kiyisinda miyiz nedir?

 
fanatizm değil ki bu ifadeler. kalıplar denebilir. yani dindarlar " cunku allah/tanri boyle emretmis" demsin de ne desinler? başka bir şey deseler dindar olmazlar zaten. "eğitimlilier" ve "deistler" kısımları haricindekiler için de geçerli bu (onlar dışında yazdıkların doğru/yanlış anlamında demiyorum da, onlar dışındakiler için de belirsizliklere/farklılıklara yer yok anlamında diyorum).

bir de " olsun ben yine iyilik yapayim, alttan alan taraf ben olayim, bu iyilik donup dolasip bana iyilik olarak geri doner " düşüncesinin, tutumunun nesi yanlış/zararlı/fanatiklik ve bu neden sadece deistler ile bağdaştırılmış anlayamadım. deistlerin inandıkları felsefe gereği öyle bir kaygıları yok ki, tamamen karakterle ilgili, öznel bir şey bu.

"Her fraksiyon hayatini ulvi bir emele adayip, adeta bunun fanatigi oldugundan gercekleri goremiyor. Toplum olarak komple paranoid sizofreninin kiyisinda miyiz nedir?" sorusuna verecek cevabım yok. soru bana cevap verilebilir gelmedi.
  • whimsical  (10.07.15 00:45:41 ~ 00:49:44) 
bize bireysecilik daha gelmedi. insanlar ideolojik veya metafiziksel bir seye baglanarak hayata tutunuyorlar, hayatin gunluk akisi bu ideolojilere gore sekillenmis cemiyetlerin icinde suruyor.

bi de kategorilestirmelerin cok tirt olmus, soylemeden gecemicem.
  • xfestos  (10.07.15 00:46:12) 
iq'muz düşük. Genel neden bu. 90 altıyız çoğumuz iq score olarak. near idiot.


  • anonymice  (10.07.15 00:46:55) 
whimsical + 1

Ek olarak, gerçekler nedir? Bunlardan biri olmayı veya olmamayı çıkardım, gerçek nedir cidden? Gerçekten merak ettiğim için sordum, yoksa "Gerçek nedir ki" gibi retorik bir soru değil. Düşündüğün gerçeğin gerçek olduğundan emin misin?

Herkesin farklı görüşü olması ve görüşüne sadık kalması kadar normal bir şey yok ki. Tüm bunların hepsi çatışacak, herkes birbirini fikirleriyle dövecek ki ortaya beraber nasıl yaşanacağı, doğru düzgün bir ülke politikası çıksın. Bu da öyle kolay bir şey olmamalı zaten, herkesin görüşü ortada toplandığında kafalar karışmalı.

Ek olarak, tüm bu görüşler de bu kadar net değil. "Allah böyle emretmiş"te bile anlaşılamayan, uzlaşılamayan bir ton kısım var. Her çizginin bol bol derecesi, rengi var. Bu kişilerin de uzlaştığı bazı noktalar dışında, tek bir doğrusu yok ki. O ayrıntılar olmadan da günlük hayatı ilgilendiren yasalar işleyemez.
  • aychovsky  (10.07.15 00:54:00 ~ 00:54:41) 
@whimsical, tesekkurler yanit icin.

Tanimimi " sadece mantigiyla karar verse gerçekleştirmeyecegi eylemi, bu ulvi kavramlar yuzunden gerceklestiriyor" diye genisletmeliydim.

İste atalim, dindar, tanrisi emrettigi icin kizini universiteye gondermek yerine " bizim dinimizde boyle, rahibe okuluna gitsin" diyebiliyor. Oysaki kizi universite egitimi alsa hem ailesi hem de toplum icin daha faydali olabilecek. Bireyin 5 vakit namaz kilmasi gibi eylemleri kastetmedim sorumda

Ya da "karma" safsatasina inanan dinsiz, her ay yukku bir miktari dilencilere hibe ediyor.

Ya da adam gidiyor merdivenleri haftalarca gokkusagina boyuyor ve bunun "bak asil iyiler biziz, renklerle dogayla iciceyiz; siz ise griyi ve siyahi savundugunuzdan kotusunuz ve iyiler her zaman kazanir!"

Gibi eylemler bana hayallar alemi urunleri geliyor.
  • inaniyorsun bari saygi duy  (10.07.15 00:59:51 ~ 01:04:08) 
@aychovsky, tesekkurler.

sorumu bir onceki cevabia duzeltmeye calistim. Senin cevabin sorumla pek alakali gelmedi, ben de soylediklerini savunuyorum, insanlar faekli dusuncelere sahip olabilir ama en temel kararlarini bile " ulvi kavramlar boyle emrediyor" diyerek mi bicimlendirmeli?
  • inaniyorsun bari saygi duy  (10.07.15 01:09:47) 
verdiğin örneklerden anladığım kadarıyla sana "boş" geliyor bunlar. gerekçesini sorduğunda aldığın cevap sebep sonuç ilişkisine dayalı kişisel bir cevaptan ziyade kendini bir yere koyma, kategorize etme gibi olduğundan rahatsızlık duyuyorsun diye anlıyorum.

o konuda yapılacak bir şey yok. insanlar kabul gören düşünceleri sorgulamadan benimsediklerinde toplumda kendilerini daha güvenli hissediyorlar. farklı olanın dışlanması, sevilmemesi, yok edilmeye çalışılması da bundan. aykırı bir şey oldu mu "hoşgör" deriz ama "hoşgörü" kelimesi bile kendi içinde çelişkili.

sosyolojik, psikolojik ve felsefi olarak hali hazırda araştırılan tutumlar bunlar. bir düşünceyi benimseyince o seni tanımlıyor da aynı zamanda, yani var oluyorsun, değerli, önemli hissediyorsun, yaşamının bir anlamı oluyor.

hiçbir kategoriye dahil olmama, kendini her etiketten uzak tutmaya çalışma da bir çaba. hepsi birey olmak için.

tabi bence. :)

edit: ilk paragrafta düzeltme yaptım.

cevap üzerine edit: "hiçbir kategoriye dahil olmama, kendini her etiketten uzak tutmaya çalışma da bir çaba. hepsi birey olmak için." cümlelerim sana yönelik değildi. öyle gibi anlaşılmış sanırım, yanlış anlaşılmış öyle anlaşıldıysa. zıtlıkların/çatışmaların da ortak noktaları olduğunu anlatmaktı amacım.
  • whimsical  (10.07.15 01:15:59 ~ 01:48:42) 
@whimsical, Ben daha cok akilciligi savunuyorum, " hic bir gruba ait degilim , oh cok marjinalim" i degil.

Mesela baska bir kesim her firsatta "yargilanacaksiniz" diye haykirip duruyor. Niye? Cunku kendisi iyi ve karsisindaki kotu ve iyiler her zaman kazanir . devletin egemen guckerini kontrol altina almis ve gittikce guclenen birisine karsi, bu "yargilanacaksiniz" iddiasi bana hayal urunu geliyor. Dayanagi nedif, hangi sosyal dinamik "yargilanacaksiniz" i mumkun kiliyor?

Soruma donecek olursam, diger ulke vatandaslari ( avrupalilar oluyor bu genelde) olaylari akil isiginda cozerken, bizim insanlarimiz neden bu ulvi kavramlara bu denli siginiyor? Cahil miyiz, hayat mi zor, mevcut donemlerin iktidarlarinin doktrinleri ve egitim sistemleri mi bizim kafamiza bu kavramlari soktu, aile ici yanlis egitimin sebep oldugu asagilik kompleksinin bir sonucu mu, ya da hala koyluluk, hemsericilik gibi mikro milliyetci kavramlarla buyumus bireyin kendini ispatlama cabasi mi ya da baska bir sey mi ?

İsin ironik kismi, Bu yukarida degindigim kesimlerden aklini en faa kullanan da bu ulvi degerleri kullanarak cok saglam propaganda yapan malum kisilerdir.

Neyse, herkese yanitlari icin tesekkurler. Bu durum kafama takiliyordu, kismen yanit bulmus oldum.
  • inaniyorsun bari saygi duy  (10.07.15 01:30:11 ~ 01:35:37) 
Ay ben deist miyim yoksa


  • phoenixboy  (10.07.15 02:21:01) 
çünkü hayaller paris hayatlar muş


  • Alt4y  (10.07.15 02:23:34) 
Demek istediğim şu idi. "Ulvi" dediğin şeyler tek cümleyle özetlenebilir görünse de, insanlar oraya tek noktada ulaşmıyor. Hepsinin kafasında bir çıkarsama noktası onları buraya çıkarıyor. Tabii bunun için de birtakım "ulvi" ya da ulvi olmayan şeyleri temel almak zorunda.

Avrupalılara gelince, adamların ağızları yanmış zaten Hitler'i, Franco'su, vb.si ile. Bunlardan da genellikle halk hareketi ile (bazen yardımlı) kurtulmuş insanlar. Haliyle bir daha o günlere dönmeleri yakın değil. Sonuçta "yargılama"dan bahsediyorsun, bu kişilerde "Yargılayacağız" yok, çünkü bizim "Yargılayacağız" deyip de yargılamadıklarımızı anında yargılıyorlar zaten. Yargılanmazsa bile rezil rüsva ediyorlar. Tabii bunların bir ton ayrıntıları var bildiğim ve bilmediğim, bu kadar basit değil. Biz o aşamadan geçmedik, ağzımız sağlam yandı ama bir anda ve o kadar toplu yanmadı.
  • aychovsky  (10.07.15 02:40:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.