[]

Ağrı Kesiciler

Ağrı kesicilerin ağrıyı kesmek için vücudumuza yaptığı işlemin tam olarak mantığı nedir? yani ne yapıyorlar da ağrımız kesiliyor?Mekanizma nasıl çalışmakta, Gidip beyindeki algımızı mı kapatıyorlar, damarları mı büzüyorlar, genişletiyorlar mı tam olarak napıyorlar yani?




 
bildiğim kadarıyla beyindeki reseptorlerle ilgiliydi aslında hala ağrıyor ama biz hissetmiyoruz.


  • kuzey li  (09.07.15 20:15:37) 
mekanizma bu

lsresearch.thomsonreuters.com

ağrı kesiciler siklooksijenazları inhibe edip pge 2 oluşumunu engelliyor. pge2 de ağrıyı hissetmende en etkili aracılardan biri.
  • shotgunwoman  (09.07.15 20:19:56) 
ağrıya sebep olan enzimin sentezini durduruyolardı galiba. yani bi enzim var kanda o enzim dolaşıyorsa ağrı oluşuyo ya da hissediyosun. o enzim gidince ağrı olmuyo. ilaçlar da o enzimi bir süreliğine azaltıyo işte.


  • cthulhu  (09.07.15 20:20:18) 
cox denilen enzimi inhibe etmektedir. bu enzim cox-1 ve cox-2 şeklinde iki farklı türe sahiptir. bir de cox-3 enzimi vardır ama onun anlatacağım konudaki yeri pek yoktur. temel olarak iki türde olan bu enzimlerin ürünlerinin (prostaglandinler) artışı ağrıya sebep olmaktadır. ağrıyı gidermek için cox enzimini bloke eden ilaçlar tasarlanmıştır. fakat bu ilaçlar hem cox-1 hem de cox-2 enzimini bloke etmektedir. ha iyiymiş ikisi de bloke olsun diyebilirsiniz ama cox-1'in çok önemli bir görevi vardır bu da mide üzerindeki koruyucu etkidir. bu yüzden birçok ağrı kesici ilaç ağrıyı kesmesine rağmen mide problemine sebep olmaktadır. o zaman sadece cox-2'yi bloke eden ilaç yapsın bu ilaç endüstrisi diyebilirsin. zaten yapmışlar; sadece cox-2'yi bloke eden celekoxib, yanlış hatırlamıyorsam yan etkileri (kalp üzerine yan etkileri) sebebiyle kaldırıldı.


  • leenathrw  (09.07.15 20:35:50 ~ 20:39:13) 
shotgunwoman ve leenathrw + 1

ilave yapayım bir de DAHA YENİ ÇALIŞTIM ANLATICAM adfsadad

aspirinin peki kan sulandırıcı etkisi ile ağrı kesici özelliğinin ne alakası var derseniz aspirin cox 1 enzimini inhibe ederken, cox -1 enziminin aktifleştirdiği bir süreçte tromboksan a2'nin oluşumu da önleniyor. Tromboksan a 2 ise ''hasar görmüş'' damarlardan salgılanarak trombositlerin yani pıhtılaşma hücrelerinin kümelenerek, pıhtılaşmayı aktifleştiren bir sinyal molekülü. Bunu engelleyerek otomatikman kanın pıhtılaşmasını da engellemiş oluyor ancak cox 2 inhibisyonu yapan NSAID türevi ilaçlarla aspirinin aynı anda alınmaması lazım, aspirinin etkisini antagonize edip bu etkiyi önleyebiliyor.
  • neferkitty  (09.07.15 20:49:00 ~ 20:51:37) 
prostoglandin denen maddelerin salınımı ağrı hissine neden oluyor. ağrı kesiciler bunların salınımını sentezlenmesini falan bloke ediyor.


  • irsh92  (12.07.15 16:09:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.