[]

Sokaktaki kedi ve köpekleri sevmek/korumak zorunda mıyım?

Lütfen "sevmiyorsan sen insan değilsin, canisin" gibi kişiye göre değişiklik gösteren görüşlerden çok genel kavramlarla cevap verin.

Eğer "insan" olmak bu hayvanları sevmeyi gerektiriyorsa neden gerektiriyor onu açıklayın.

Yani bu hayvanları kışın soğuktan, yazın sıcaktan koruma sorumluluğu neden insanlara yükleniyor?

Bu arada bu hayvanlara iyilik yapılmasına karşı değilim. Yeri geliyor ben de yemek/su veriyorum. Yolda gördüğümde başını okşuyorum falan.

Sorguladığım şey bu iyilikleri yapmanın neden mecburiyetmiş gibi lanse edildiği.

Yani benim için 3 seçenek var.
1- iyilik yapar yardım edersin.
2- hiçbir şey yapmazsın.
3- kötülük yapar, onlara zarar verirsin.

3. seçeneği yapanlara ben de karşıyım. Ama 2. seçenekte ne gibi bir problem var onu anlamakta güçlük çekiyorum.

Lütfen saygı çerçevesi içinde felsefi bir tartışma yürütelim. Hayvan severler bu tarz konularda çok hassas olabiliyor. Ama benim istediğim duygusal değil, mantıklı, bilimsel, felsefi açıklamalar.

 
kimse hiçbir şeye tabi ki mecbur değil. ama sokakta yaşayan kedi köpeğin içler acısı durumunu normalleştirmeye, "sokak onların doğal ortamı" düşüncesine ve bunların uzantısı olarak yardım edilmesini tuhaf bulup yadırgayanlara karşıyım. kimse bir şey yapmak zorunda değil ama insanlar kendi yaptıklarının sonucu olan şeylerin farkında ve bilincinde olmak zorunda, hem doğa hem de kendi dışındaki canlılar konusunda.


  • saçdemeti  (09.07.15 14:14:31) 
sevmek zorunda değilsin, yeter ki kötülük yapma.


  • neferkitty  (09.07.15 14:15:08) 
ben de bazen yardım ediyor ve seviyorum ancak şunu da anlayabilmiş değilim...neden sokakta hayvan var....buradan şimdi cevaplar gelir...işte bakmıyosunuz atıyosunuz felan...ancak bu durum insanın olduğu her yerde olabilir değil mi? hollanda'da sokak hayvanı gibi kavram yokken neden bizde var...bence hayvanları sevenler ve sevmeyenler birleşsin bütün sokak hayvanları için bir şey kurulsun her 2 tarafta mutlu olsun...çok garip gelmiyor mu size...insan büyüklüğünde köpekler geziyor sokaklarda...

genel bir cevap vermek gerekir ise hiç bir şey yapmamak bir seçenektir ve asla yargılanamaz...
  • gkhT  (09.07.15 14:15:19) 
1'le 2 arasında gidip geliyorum ben de. ama daha çok 2, ağır basan taraf.

son dönemin en büyük trendi hayvanatapar olmak. böyle arkadaşlarımın çoğunu facebook'tan da engellemiş durumdayım. bunun dönemsel bir trend olduğunu düşünüyorum. cani falan değilim, 10 yıl kedi bakmış bir adam olarak söylüyorum bunu.
  • mermize  (09.07.15 14:20:22) 
ebonni eth atc +1
Ayrıca bu durum tamamen insanın içinde bitiyor. Hayvanları seviyor, yardım ediyorum çünkü böyle mutluyum. 2.durumda olanlara karışamam, 3.durumda olanın karşısındayım her daim.

  • six packsiz  (09.07.15 14:34:18) 
Hatchiko'yu izlemeyi yeni bitirmişken bu duyuruyla karşılaşmak...

Sevgi de şefkat de insanın içnden gelir, zorunluluktan yapılmaz. Zarar verme, kötülük yapma durumu da öyle, o da içinden gelir, kimseye zorla kötülük yaptıramazsın. Hiçbir şey yapmama, umursamama da öyle, o da insanın içinden gelir. Bunun başka canlılara değer vermemekle, kendine çıkar sağlayandan başkasını sevmemekle ilgili olduğunu düşünüyorum.

Gözünün önünde çöpten yemek arayan kedileri doyurmak, gözleri üzgün bakan köpekleri sevmek içinden gelmiyorsa zaten gelmez. "Mantıklı, bilimsel, felsefi açıklamalar"la olacak iş değil bu. İlla ki bir açıklama istiyorsan da "çevrene duyarlı ve faydalı olmak"la başlayabilirsin. Felsefenin temeli sorgulamak. O hayvan neden orada aç, ben neden onu doyurabilecekken doyurmuyorum diye sorgulayabilirsin.

Bir de şu 3. durumun karşısında olduğunu özellikle belirtenler de ilginç. Bir de karşısında olmayın bari... Nasıl insanlarsınız anlamıyorum.
  • whimsical  (09.07.15 14:40:52 ~ 14:44:01) 
dünyada yaşadığı habitata saygısı olmayan tek canlı insandır. şu an tabiri caizse yaşadığımız yerin içine sıçıyoruz.
kendimiz çok kötü bir sona doğru gidiyoruz, hayvanları da beraberimizde götürüyoruz.
ben sokakta gördüğüm bütün hayvanlara yardım etmeye çalışıyorum, yemek veriyorum, su veriyorum, yaralı varsa veterinere götürüyorum. iyilik olsun diye değil, acıdığım için değil, onlara olan saygımdan dolayı.
insanlar o kadar kibirli ki, bütün doğanın kendileri için yaratıldığını düşünüyorlar, hatta uzayın bile:) oysaki doğa bir denge halinde her şeyden güçlü, biz sadece doğanın ufacık bir parçasıyız. hatta parça olmaktan da çıktık, şu an dünyanın virüsleriyiz.
bu yüzden dünyadaki hayvanların çektiği eziyetlerden kendi türümü sorumlu tutuyorum. kedi, köpek değil, bütün hayvanları koruyup kollamalıyız, onlara en azından bu kadar saygıyı borçluyuz diye düşünüyorum.
  • peggy  (09.07.15 15:16:58) 
(bkz: wu wei)
2. seçenek her zmn her koşulda mantıklı bir karardir.

ayrica hayvanseverler bu hayvanları evlerine alip kisirlastiran degil mi? hormonlu mamalar verenler degil mi? iyilik yaptiklarini düsünüyorlar ama hayvanın dogalarını bozanlar bunlar aslında. avlanan hayvan mama bekler oluyor.
  • sage  (09.07.15 15:21:22) 
insan olmak bu hayvanları sevmeyi gerektirir mi:Aslında net cevabı hayır.Senin vicdanına kalmış.

hiçbir şey yapmamak: sokakta gördüğünüz kedilerin hepsi aman da aman hanimiş tarzında değil. sokakta yaşayan canlıların büyük çoğunluğu ya insanlar ya da diğer hayvanlar tarafından şiddete uğruyor. bu olmasa bile sağlık koşulları, açlık, susuzluk, barınma gibi imkanlara sahip olmuyorlar/olamıyorlar. Üstelik bütün bu başına gelenlerin sebebi biziz. Sokaktaki canlıları bir kenara bırakalım aynı şekilde evsiz ve sokakta donarak ölmeyi bekleyen insanlar hakkında vicdanınız biraz olsun sızlıyorsa aynı şeyin kat be kat daha fazlasını bu canlıların da yaşadığını fark edebilmemiz gerekiyor.
  • rakicandir  (09.07.15 15:30:17) 
sevmek zorunda değilsin. zarar vermemek zorundasın. zor durumda bir hayvanı görüp yardım etmeyecek vicdana sahipsen o da senin bileceğin iş. daha geçen bir hayvanı kör olmaktan kurtardım. şimdi doğurmuş üç tane minik kedisi var torun seviyoruz apartmanın bodrumunda.


  • argent dawn  (09.07.15 15:36:15) 
@ebonni eth atc ya kusura bakmayın ama gazete felan okuyan insanlarız tabii ki bunu ben gözümle görmedim ama okudum ve basından edindiğim bilgiyi paylaşıyorum...inanıp inanmamak sana kalmış...bunu başka yerde sorgularız...

ya ben kedilerle büyümüş felan bi adamım bugüne kadar beslediğim hayvanın sayısı yoktur...mütevazi olmamak gerekiyomuş demek ki...illa adama muhalefet yaptırcaksınız...

kusura bakmayın ama beslemek zorunda felan değilim...ne münasebet....zarar vermeye tabii ki karşıyım ama allah aşkına bu "aşırı" hayvan sevgisi bi süreden sonra amacını aşıyor ve bir nevi faşizme doğru gidiyor... "ben biliyorum, böyle yaşıyorum ve bu doğruyu herkese empoze etmeliyim" tarzıyla yaklaşarak bi yere varamazsın...ayrıca kalkıp konuyu insanlara yardım etmeye bağlamanda gerçekten çok ilginç...özellikle metropol hayatında gettolara, gecekondu insanlarına bilmem kimlere yardım edebilecekken kaçına yardım ediyosun merak ediyorum..tabii ki yeterince etmiyosun çünkü bu insanların dürüst bilmem ne olduğunu düşünmüyosun...sonra da gayet elitist ve üstten bakan bir tavırla önce insanlara yardım edin sonra hayvanları düşünürüz şeklinde karşındakini ezmeye çalışıyosun...

yo adamım yo buna izin veremem....tekrar ediyorum hayvanlara yardım etmek zorunluluğu kimse için geçerli değildir...yardım etmek tamamen insanın vicdanıyla ilgilidir ki taktir edersin buna da bizler karar veremeyiz...
  • gkhT  (09.07.15 15:50:30) 
avrupa ve abd'de sokağa atılan hayvanlar için bir süre bekleniyor. sahiplenilmezse ÖLDÜRÜLÜYOR. işte bu nedenle sokak hayvanı yok! yardım etmeyi iyilik yapmak olarak gören zihniyet yardım etmesin zaten. neden zorundayız kısmına gelirsek hayvanların yaşayabileceği bir alan var mı? insan için hapishaneye eşdeğer barınaklara neden tıkılsın bu hayvancıklar? hiçbir şey yapmamak herkesin işine geliyor zaten. hasta sokak köpeğini kovalamak kolay ama ilçe belediyesi veteriner işlerini çağırıp hayvanın tedavisini yapılmasını istemek zor ve daha medenice olduğu için işine gelmiyor insanların. bugün her derenin, su kaynağının etrafına beton döküp ıslah ettiğini söyleyen yönetimler varken hayvanların yaşayacağı doğal ortamı gösterebilir misiniz? beton yığını arasında kapıya su koymak zorundayız. evde yemeyip çöpe attığınız yemeği çöpün kenarına koymak çok mu zor?

evdeki hayvana hormonlu mama verip kısırlaştırıyor diyip saldıranlar da kendi yarattıkları çok kaznma hırsıyla kirlenmiş dünyada hamburger, döner, dürüm vb. beslenip göbek büyütüp çok kazandığı parayı spor salonuna yıllık premium üyelik yaptırıp ancak gitmeyip çok çalışıp kilo almaya devam edenler. oysa ki biz sokakta zor durumda kalan hayvana başının çaresine bak, bu senin doğan, sana hormonlu mama vermek istemiyorum demeliydik!
  • madarch  (10.07.15 08:38:39) 
Köpekten korkarım, kedileri de sevmem. Evcil hayvan hiç beslemedim ve ömrüm boyunca da beslemeyi düşünmüyorum. Bir hayvanın getireceği sorumluluğu , maddi yükü üstlenmeyi, bokuyla, çişiyle, kokusuyla uğraşmayı istemeiyorum. Sevimliler kesinlikle ama uzaktan uzaktan. İlginçtir, ailem de çok düşkündür hayvanlara ama bana pek sirayet etmemiş bu durum.

Senn seçenkelerden 2.si, hiçbir şey yapmayan kategorisindeyim sanırım. Zorda vs.. bir hayvan görürsem yardım ederim tabii ki ama çıkıp da mahalledeki kediyi köpeği beslemem. Hatta geçenlerde belediyeye şikayet ettim köpekleri. Gece otoparka giremiyorum korkudan, daha aydınlık diye caddeye parkediyorum arabamı.

Kimse hayvanları sevmek, korumak zorunda değil. Zarar vermedikten sonra da kimseyi ilgilendirmez bu durum. Hayvan sevmeyen, insan da sevemez diyen agresif ve itici hayvanseverlere de çok gıcık oluyorum.
  • kint  (10.07.15 08:53:17) 
Sevgili -sebebini anlayamadığım şekilde agresif- hayvanseverler;
Saydığınız şeyleri ben de biliyorum. Ben sıradan bir birey olarak bina dikmiyorum, yol yapmıyorum, her yeri betonlaştıran partilere de oy vermiyorum.
10bin yol önce kediyi köpeği de ben evcilleştirmedim. Şimdi sorumlu neden ben oluyorum?

Ayrıca bu hayvanlara yaşam alanı bulmak çok da zor değil. Neredeyse her ilçede birer milli park var. Bunlar hayvanlar için doğal yaşam alanı olarak düzenlenebilir. Küçücük barınaklardan bahsetmiyorum. Kilometrekarelik alanlardan bahsediyorum. Buralarda yaşayabilir bu hayvanlar. Neden şehirde yaşamak zorundalar ve ben, (elcolerico olarak) neden bunlara bakmak zorundayım.

Bakın ölsünler gitsinler demiyorum. Devlet baksın diyorum. Neden bana sorumluluk yükleniyor ve ben neden kendi halimde yaşarken birden suçlu konumuna düşüyorum? Çok saçma değil mi?
  • elcolerico  (11.07.15 15:03:18) 
zorunda değilsin. derdini anlatamayan bir canlının- neden sokaklardalar, bizim payımız nedir, devlet ne yapmalı vs tartışmaları ilk aşamada benim için önemli değil- açlığı susuzluğu sevgiye ihtiyacı vs gibi şeyler seni vicdanen ilgilendirmiyorsa yürür yoluna devam edersin. ben iyilik yaparım, yapmayana karışmam, kötülük yapanın da kendi ailem bile olsa ağzına sıçarım net.


  • soybean  (11.07.15 15:17:38) 
"Yani bu hayvanları kışın soğuktan, yazın sıcaktan koruma sorumluluğu neden insanlara yükleniyor?"

betonlaşma vs sonucu doğal ortamların yok edilmesini gerçekleştiren insanoğlu olduğu için sorumlusunuz, sorumluyuz. zorunlu musunuz, değilsiniz.
  • masa penisi  (11.07.15 15:19:19 ~ 15:30:02) 
şu anda evimizde 5 tane annesine araba çarpan 7 günlük dahi olmayan yavru kediler var, ben severim hayvanları, öyle deli içli dışlı olmam ama şu anda diğer odada kutunun içindeler, hatun besliyor, bana da "al beslesene sen de, çok farklı bir şey" dediği halde yapamadım, çünkü korkuyorum ölecekler diye, incecik ayakları var, gözleri kapalı, yalnız kaldıkları an deli gibi bağırıyorlar, bir şeyden haberleri yok, anne sıcaklığı gitmiş, anne küvezde yaşam savaşı veriyordu en son, sakarya'daki evimde bir köpeğim var, ona bir şey olursa kendime nasıl gelirim bilmiyorum.

2. seçenekteki insanlarla bir sıkıntım yok, bir ağacın altına bir kap su koyabilir ama şu yaz günlerinde, dokunmasın, ama ne bileyim, penceresinde o koyduğu sudan içen bir hayvanı görse bir şey hissetmez mi? iyi hissedebilir, bence deneyebilir.
  • devorgilla the gunslinger  (11.07.15 15:29:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.