[]

Ceviri yapmak

Arkadaslar bugun kardesim staj yaptigi yerde bir ceviri isi icin adam arandigini soyleyip bana teklif etti 3-5 sayfa bi metin cevirmeyi; ama hic tecrubem olmadigi icin ve hakkiyla yapamama korkusuyla kabul etmedim. Universitede ingilizce isletme okudum, yds notum 90, isim dolayisiyla ingilizce (teknik ingilizce olsa da) hayatimin icinde; ama ceviri isi bambaska bir mecra gibi geliyor. Soyle az sayfali bir metinle baslasam mi bu ise? Bu isgercekten zor mu ve puf noktalari nelerdir? Cok tesekkurler.




 
Bence şöyle yap , ilk başta kar amacı gütmeden, hem işi öğrenmek hem de kaçırmamak için işi al.
Çevirini yap ama gerekirse parasıyla bir başkasına ''redaksiyon'' hizmeti alıp düzelttir öyle teslim et, yanlışlarını da gör ve doğrusunu öğren. Bu şekilde 3-5 çeviri sonrası oturtursun iyice.

  • neferkitty  (08.07.15 19:23:42 ~ 19:25:05) 
tabi her şeyde olduğu gibi çeviride de bir yerden başlamak gerek. ama alışana kadar şöyle uzunca bir süre resmi veya önemli bir metni çevirme. zira ilk çeviri kesinlikle hatalarla dolu olacak. püf noktası diye bir şey yok. zamanla göreceksin zaten nasıl bir çalışma gerektirdiğini.


  • lesmiserables  (08.07.15 19:24:36) 
ben rusçadan türkçeye kısa makaleler çeviriyorum zaman zaman. ancak bu işte profesyonel olmadığımdan cümlenin manasını anladıktan sonra tamamen kendi cümlelerimle yani metne minimum bağlı kalarak çeviriyorum. resmi olarak bir yerde de kullanmadığımdan şimdilik sorunsuz bir şekilde öğrenme süreci devam ediyor. bu tarz bir çalışma içerisine girebilirsin.


  • kallesnikof  (08.07.15 19:40:20) 
lesmiserables+1

püf noktası sayılır mı bilmem ama kelimelerin/kalıpların hangi bağlamda ne anlama geldiklerini ayırt edebilmek gerekiyor bence. bir de tabi sadece okuduğunu anlamak değil türkçe olarak doğru ve düzgün bir şekilde ifade edebilmek gerekiyor.

1-2 paragraf çevirip yollayabilirsin, uygun görürlerse devam edersin. ben öyle yapmıştım ilk çevirimde.
  • mayaa  (08.07.15 19:41:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.